Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канадската акапелна група Cadence: Инструментите са за хирурзите!

| обновено на 30.10.18 в 22:42
Снимка: Cadence

Четирима мъже, четири микрофонa и никави инструменти!

Канадската мъжка вокална група Cedence вече 20 години обикаля света и радва почитателите си. Дейвид (баритон, бас и вокална перкусия), Рос (тенор), Лукас (тенор) и Курт (бас и вокална перкусия) са базирни в Торонто. Независимо дали се представят в джаз клубове и концертни зали (винаги разпродадени!), музикални фестивали или в образователната дейност, на която също са се посветили, Cadence  винаги носят заразителна енергия и невероятен разамах във всяко изпълнение. Четири от албумите им Cool Yule (2011), Speak Easy (2010), Twenty for One (2005) и Frost Free (2000) са спечелили множество отличия и са били номинирани за престижни награди, включително и наградите "Джуно". Последният им албум излезе тази година със заглавие "Home". 

Инструментите са за хирурзи! - шегуват се певците от CADENCE. 

В "Акапела с Крис и Кос" канадската група звучи с песните "Sunshine" и "Hit That Jive Jack", а подробности за тях чуйте в звуковия файл.

CadenceКос: Когато имаме толкова малка група, всеки трябва да е наясно с ролята, която заема. Те са част от един динамичен организъм и е много важна и специфична ролята на всеки един. Владеенето на инструменти и музикалното образование е много съществено по принцип за пеенето в акапелна група. Четиримата сами аранжират музиката си. Обазованието им и този опит като инструменталисти им дава това изключително предимство. Макар и да има текучество в групата те се реализират много добре професионално. Много от тях в последствие намират други професионални и световноизвестни групи, в които да се реализират. Например Кевин, който е оригиналният бас на групата - чухме го да солира в "Sunshine" - вече е част от небезизвестните The Swingle Singers и е един от техните главни аранжори и вокални пекрусионисти. 

Крис: Съгласен ли си, че аранжиментите им са по-класически?

Кос: Зависи, защото в различните композиции търсят различни ефекти. Това, което ще чуем след малко, е имитация на биг бенд. Вътре се чуват различни похвати, които се изпозлват в суинга, в импровизаионните моменти. В този смисъл подходът е класически, но по начина, по който те го изпъляват с ефектите и чувството за хумор, прекрачват някаква граница и започват да звучат много модерно и интересно. 
(...)

*Акапела с Крис и Кос е седмична рубрика на Кристиян Неделчев и Константин Бейков, която се излъчва в предаването "Джем сешън".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35

Етнически групи в креативен спектакъл на Арлекин

Всички деца имат таланти и всички ги проявяват по различен начин. Младите таланти на "Арлекин" в партньорство с Международната асоциация на театър за деца и младежи ASSITEJ NORWEY - осъщетсвиха спектакъла "Какво мислиш за мен? /Приятелство чрез изкуства/". Участниците са от  Суворово, Пет могили, Игнатиево, Казашко, Каменар...

публикувано на 24.04.24 в 11:19

Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна

Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна. Концертът на 29 април е финален за 20-тото издание на Европейския музикален фестивал - Варна и първи от съпътстващата програма на ММФ „Варненско лято“ 2024. „Работата с такива изключителни професионалисти е едно творческо..

публикувано на 23.04.24 в 16:34

Фестивал на любителските състави в Балчик на Лазаровден

Традиционният общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” ще се проведе и тази година в Балчик.  19-ото издание ще събере na 27 април колективи от общинските читалища и пенсионерските клубове.  Тази година обичайната сцена на проявата се променя и мястото ще бъде информационният център "Мелницата", като за първа година там ще се организира и..

публикувано на 23.04.24 в 14:39

Маратон на четящите хора във Варна

И тази година на 23 април (Международния ден на книгата и авторското право) празнуваме книгите и четящите хора в една инициатива, родена във Варна, и превърнала се вече в национална кампания. 22-то издание на „Маратон на четящите хора“ се провежда под мотото „Литературата среща образите” и търси връзките между пространствата на въображението, които..

публикувано на 22.04.24 в 19:04

Седмица на камерната музика започва днес в Добрич

Седмица на камерната музика започва от днес в Добрич. Настоящото ѝ издание е посветено на 100-годишнината от рождението на създателя ѝ проф. Константин Илиев – диригент, композитор, музикален педагог и критик. Програмата е избрана внимателно и с професионализма на диригента на Българския камерен оркестър маестро Арто Чифчиян.  Проф. Константин Илиев..

публикувано на 22.04.24 в 10:30