"Последният мим" - фото книга на Христо Русев

Най-новият проект на българския фоторепортер Христо Русев се нарича "Последният /вечен/ мим". Фото книгата, която вече е готова, осветлява наистина важен проблем: изкуството на пантомимата е на изчезване!

Герой на фото разказа е мимът Герасим Дишлиев, ученик на Марсел Марсо. Снимките са правени между 2014 и 2018 години, а фото книгата очаква дофинансиране. Процесът на заснемане се провежда в Париж, Франция и няколко места в България (2014 – 2018). Проектът вече е оценен от два престижни международни фотоконкурса – Финалист в Siena International Photography Awards и “Почетно споменаване” в Paris Photo Prize Px3 2018.

Светлана Вълкова разговаря с Христо Русев:

Преди 25 години млад мъж от малък български град решава да следва мечтата си. Той е Герасим Дишлиев. Още с пристигането си във френската столица се явява на кастинг на световноизвестния мим Марсел Марсо. Одобрен е и започва обучение в международната школа по пантомима на великия мим. Мечтата му е на път да се сбъдне – бързо се превръща в най-добрия студент на Маестрото. В края на следването си Герасим получава лична покана от Марсел Марсо да стане негов личен педагогически асистент. Така през 1997 г. българинът започва преподавателска дейност в школата на своя учител.

Краят обаче наближава. Културната политика на Франция се променя и през 2005 година парижкото кметство спира финансирането на международната школа по мимодрама на Марсел Марсо и я закрива. Обяснението е лаконично –  поради икономически причини. Това на практика предопределя и съдбата на Маестрото. След малко повече от година той умира.

Къде отива изкуството на мима? Ще изчезне ли тялото от сцената? Герасим Дишлиев - Геро вярва, че не е последният мим.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Галин Стоев и Камен Kалев с висши френски отличия за изкуство

Театралните и филмови режисьори Галин Стоев и Камен Калев бяха удостоени със степента Кавалер на Ордена за изкуство и култура. Те им бяха връчени лично от посланика на Франция Ерик Льобедел, обяви френското посолство в своя профил в "Туитър". Орденът е висше държавно отличие във Франция. Сред останалите известни негови носители през..

публикувано на 20.04.19 в 15:37

Гогин – за дебюта в музиката и опита с уличната мода

Градът има глас, има и цвят. Понякога забързан, понякога - спокоен, той е този, който носи в себе си различните култури и течения. А атмосферата му, разбира се, се допълва от музиката. Всичко това са думи, които дават началото на разговор с един от новите български изпълнители, които намериха своето достойно място в топ 20 на БНР. Неговата..

публикувано на 20.04.19 в 15:15

Евелина Митева и нейните разкази за недружелюбни момичета

Навръх Цветница, малко преди свечеряване, във Варна ще бъде представена книгата на Евелина Митева "Кратки разкази за недружелюбни момичета". Това e дебютната книга с разкази на Евелина Митева и втора за авторката след стихосбирката й “Двор на спокойствието”, излязла през 2018 г. Евелина Митева е родена във Вилнюс, израснала е в Ямбол и София. Завършила..

публикувано на 19.04.19 в 09:59
Експозиция

Първият фотограф на знаменитости във фокуса нa Master of arts днес

Филм за живота на първият пионер в портретната фотография - Надар, през 19-ти век, запечатал лицата на Шарл Бодлер, Виктор Юго, Жюл Верн, Сара Бернар и Рихард Вагнер и много други влиза във фокуса на продължаващия до 26 април Master of Arts Festival. Началото е в 18.30 в Contemporary Space във Варна. Сред останалите прожекции в четвъртото издание..

публикувано на 19.04.19 в 07:42

Текстове от песни в картини на Светлин Ненов

Самостоятелна изложба на знаковия варненски художник Светлин Ненов ще бъде представена за трети път в Арт галерия Ларго във Варна. Настоящата изложба, озаглавена "Стълба към небето", е като едно творческо изкачване за автора, едно осмисляне на досегашния му житейски път и едно търсене на духовно прозрение. А резултатът е излят в повече от тридесет..

публикувано на 18.04.19 в 07:40

Трио "Класика" с концерт в Радио Варна

Концерт на барокова и класическа музика на триото "Класика"   ще се проведе тази вечер в Концертното студио на Радио Варна. Началото е от 18.00 часа при вход свободен. Триото е в състав: Румяна Петрова - флейта, Вяра Грънчарова - виола да гамба, и Борис Павлов - класическа китара. Ще звучат творби на Вивалди, Моцарт, Юмели и др. Събитието е..

публикувано на 16.04.19 в 07:00

"Сън в лятна нощ" във Варна тази вечер

СЪН В ЛЯТНА НОЩ Мюзикъл от Христо Йоцов 15 април 2019, понеделник, 17 часа Основна сцена Диригент Ганчо Ганчев Режисьор Костадин Бандутов С участието на Варненска детско-юношеска опера при Общински детски комплекс

публикувано на 15.04.19 в 06:53