"Последният мим" - фото книга на Христо Русев

Най-новият проект на българския фоторепортер Христо Русев се нарича "Последният /вечен/ мим". Фото книгата, която вече е готова, осветлява наистина важен проблем: изкуството на пантомимата е на изчезване!

Герой на фото разказа е мимът Герасим Дишлиев, ученик на Марсел Марсо. Снимките са правени между 2014 и 2018 години, а фото книгата очаква дофинансиране. Процесът на заснемане се провежда в Париж, Франция и няколко места в България (2014 – 2018). Проектът вече е оценен от два престижни международни фотоконкурса – Финалист в Siena International Photography Awards и “Почетно споменаване” в Paris Photo Prize Px3 2018.

Светлана Вълкова разговаря с Христо Русев:

Преди 25 години млад мъж от малък български град решава да следва мечтата си. Той е Герасим Дишлиев. Още с пристигането си във френската столица се явява на кастинг на световноизвестния мим Марсел Марсо. Одобрен е и започва обучение в международната школа по пантомима на великия мим. Мечтата му е на път да се сбъдне – бързо се превръща в най-добрия студент на Маестрото. В края на следването си Герасим получава лична покана от Марсел Марсо да стане негов личен педагогически асистент. Така през 1997 г. българинът започва преподавателска дейност в школата на своя учител.

Краят обаче наближава. Културната политика на Франция се променя и през 2005 година парижкото кметство спира финансирането на международната школа по мимодрама на Марсел Марсо и я закрива. Обяснението е лаконично –  поради икономически причини. Това на практика предопределя и съдбата на Маестрото. След малко повече от година той умира.

Къде отива изкуството на мима? Ще изчезне ли тялото от сцената? Герасим Дишлиев - Геро вярва, че не е последният мим.ВИЖТЕ ОЩЕ

Финансова помощ за добрички творци и издатели

Община Добрич ще подкрепи издаването на 10 книги в рамките на правилата за финансово подпомагане на книгоиздаването и книгоразпространието, съобщиха от местната управа. Финансовата помощ се предоставя за издаване и разпространение на книги, свързани с историята и развитието на Добрич и на добрички автори. Общата сума, която е разпределена,  е 10 000..

публикувано на 19.11.18 в 08:59

Още три заглавия в киномания

Зала "Европа" - 11:00 ч. "МУМИНИТЕ И ЧУДНАТА ЗИМНА СТРАНА" - Финландия, Полша, 2017, 82 мин., анимация, дублиран на български език Режисьори: Ира Карпелан, Якуб Вронски и Бартош Вержбета Появили се в поредица от детски книжки на финландската писателка Туве Янсон, създанията с чудати форми, наречени Мумини, обитатели на живописната Муминска..

публикувано на 18.11.18 в 08:56

"Кармен" представя варненската опера

Операта „Кармен“ на великия френски композитор Жорж Бизе е едновременно полет на неговия гений и житейско фиаско. Герои на действието са бандити, контрабандисти, войници. На премиерата през 1875 година в Опера Комик възмутени зрители негодуват срещу образа на главната героиня като „разпътна циганка”, „безсрамна..

публикувано на 16.11.18 в 06:57

"Котки" тази вечер в операта във Варна

Мюзикълът от Андрю Лойд Уебър, по стихове на Т. С. Елиът ще се играе тази вечер от 19 часа на основна сцена във варненската Държавна опера. Сър Андрю Лойд Уебър е съвременният гений на мюзикъла. След премиерата в лондонския Уест Енд през 1981 г. и американската постановка на Бродуей в Ню Йорк на следващата година мюзикълът се играе в цял свят при..

публикувано на 14.11.18 в 07:05

Група Ямато представя музика без думи, но в сърдечен ритъм

Барабанистите от група Ямато гостуват във Варна с новата си програма „Предизвикателството”. Концертът започва тази вечер от 19 часа в Двореца на културата и спорта. Варненци ще имат възможност за първи път да чуят звуците на тайко-барабаните. Със звук и визия музикантите от Ямато завладяват световните сцени вече в продължение на 25 години и радват..

публикувано на 13.11.18 в 07:22

Още две международни признания за филма "Ирина"

Българският игрален филм "Ирина" спечели още две престижни международни награди - за най-добра актриса на Мартина Апостолова и най-добър дебют на режисьорката Надежда Косева на 28-ия кинофестивал в Котбус, Германия, съобщават продуцентите от "Арт фест". Отличията идват само ден след като "Ирина" взе наградата за най-добър филм в международния..

публикувано на 11.11.18 в 14:23

Художникът Милко Божков показа "Скици от Испания"

„Скици от Испания” – това е новата изложба на Милко Божков, с която варненската галерия A&G Art Meeting празнува своя пети рожден ден. На 6 ноември вратите на сецесионовата къща на „Братя Шкорпил” 13 се отвориха за среща с изящното изкуство от висока класа. Картините са инспирирани от едно незабравимо пътуване из земята на слънцето с..

публикувано на 09.11.18 в 17:58