Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Тайните на руската кухня” - Легендарният Маркус Волф и като разузнавач в кулинарията

| обновено на 06.11.18 в 17:23

7 ноември, сряда, 11:30 часа, Арт салона на Радио Варна

Нестандартна премиера на необичайна книга ще се случи на 7 ноември в Малката зала на Арт салона на Радио Варна. С намигване към 101-ата годишнина на Октомврийската революция, най-сладкодумният писател сред контраразузнавачите – офицерът от резерва, бивш силов директор в Община Варна и автор на 11 книги Павлин Павлов, отново ще „влезе в кожата“ на преводач и ще представи българското издание на „Тайните на руската кухня”.

Далеч по-любопитно от гастрономическите тайни обаче е авторството на книгата. Тя е написана от един от най-великите шпиони по време на Студената война - „човекът без лице“ Маркус Волф. Малко известен факт е, че ген. Волф е бил изкушен и от словото, и от готварското изкуство. За това обаче си има логично обяснение - през 20-те години на ХХ век бащата на Маркус Волф - Фридрих Волф, е положил основите на вегетарианското движение в Германия и е написал труд, който се е превърнал в настолна книга на последователите на тази идея.Снимка

„Често ме разпитват за моите популярни рецепти. На кого ли не му се нрави да слуша комплименти за себе си? Свикнал съм да ги чувам от моите гости, които са имали възможността да опитат от моите борш или пелмени. Що се отнася до „кухнята на шпионажа”, оценката смирено предоставям на моите някогашни противници“, коментира човекът, който близо 30 години е ръководел службата за външно разузнаване в Източна Германия - страховитата ЩАЗИ.

Снимка


„Готварското изкуство и разузнаването не са толкова отдалечени едно от друго, както на някои би им се искало да смятат. Приличат си и по технологиите на действия – и в едната, и в другата са забъркват всякакви „ястия“, и по това, че в двете е пълно със слухове и интриги, успехи и падения. Дори някои да се учудят, че Маркус Волф в кухненския бранш е достигнал високото ниво на шеф-готвач, то неговото увлечение по руската кухня също никак не е случайно. Заедно с това в книгата си ген. Волф ни разказва и истории от своя живот в другата, професионалната „кухня“, където той е сготвял такива „каши“, на такъв „огън“, от който доста хора са опарвали пръстите или езиците си“, споделя преводачът Павлин Павлов, който, също като Маркус Волф, е изкушен и от словото, и от готварското изкуство.

Точно затова той е замислил премиерата на „Тайните на руската кухня“ като гурме пресконференция, на която ще представи кулинарни специалитети, „забъркани“ по рецептите на Маркус Волф. Част от „гарнитурата“ ще бъдат спомените за „човека без лице“ на колеги на Павлин Павлов, които са имали възможност да се срещнат и работят с него в годините на Варшавския договор.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Грешно задание на инвестиционния проект за раширение на бул. "Цар Освободител" - около тази теза се обединиха участниците в общественото обсъждане по темата

Близо три часа продължи общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител" във Варна. На срещата в зала "Пленарна" бе изразено единното мнение, че проблемът за бъдещото изпълнение на идейния проект идва още със самото му задание.  Подробният комуникационно-транспортен план в териториалния обхват на бул. „Цар..

публикувано на 24.04.24 в 20:50

ОбС-Варна утре решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание в четвъртък – 25 април, в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Безплатна винетка за хората с увреждания с електрически автомобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили, предаде БНР. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане".  Досега от възможността за освобождаване от винетна такса се възползваха притежателите на..

публикувано на 24.04.24 в 18:52

23 партии и 11 коалиции са подали документи за вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа днес, предаде БНР. Всички, подали документите си в срок, ще бъдат регистрирани от ЦИК в условията на така..

публикувано на 24.04.24 в 17:52

Бивши офицери от службите за сигурност във Варна искат реформа в системата

Варненската асоциация „Сигурност“, която е новосформирана от бивши офицери от службите за сигурност в града, иска повече експертност и консултативни съвети към институциите по проблемите на сигурността. Председателят на организацията Марин Черкезов посочи, че той и останалите му колеги искат да помогнат на ръководството на града. Павлин Павлов,..

публикувано на 24.04.24 в 16:23

Евакуация на населението и производство на стоки при криза обсъждаха във Варна

Производството на стоки, логистиката, евакуацията на граждани, планиране на ресурсите са важни теми, за които трябва да сме подготвени при евентуална криза. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев, който откри Учебен сбор по отбранително-мобилизационна подготовка. Участието в овладяването и преодоляването на последиците от бедствия, както и..

публикувано на 24.04.24 в 16:11
Община Балчик

Общинският съвет в Балчик заседава в четвъртък

Решението за избор на ликвидатор на общинското търговско дружество "Търговски център - Кранево" се връща за ново обсъждане от областния управител на Добрич с мотива, че предложеното лице не е в списъка на ликвидаторите, обявен от Агенцията по вписванията. На заседанието на местния парламент този четвъртък вносителят Виктор Лучиянов ще внесе точката..

публикувано на 24.04.24 в 15:47