НЮАНСИ на 9 ноември

На света има приблизително три и половина милиарда мъже и всички те са различни – високи и ниски, богати и бедни, черни и бели… Има обаче нещо, което обединява огромен брой от тях: четирима от всеки пет мъже са нечии бащи. Дори и да не са биологични родители, почти всички мъже по света имат връзка с деца в ролята си на доведени бащи, братя, чичовци, дядовци, учители, наставници, треньори или просто приятели.

В световен мащаб все още много мъже остават извън грижите за децата поради различни причини. Съществуват обаче изследвания и много доказателства за това, че ангажираното и откликващо на нуждите на детето бащинство и мъжкото включване правят по-добър живота не само на децата и жените, но и на самите мъже. Положителното включване на мъжете влияе благоприятно върху равенството между половете и предотвратяването на насилието над деца.

„Да бъдеш Баща“ е национална кампания, целяща да фокусира вниманието на обществото върху значимостта на бащината роля за пълноценното развитие на детето. „Да бъдеш баща“ е част от международната кампания MenCare.
Посланието за значимостта на бащинската роля е най-въздействащо когато е предадено през истинските истории на обикновените хора. Ролята на бащата може да бъде поета и от друг значим мъж в света на детето, включително даже и по-голям брат.
Да бъдеш баща е много повече от това да направиш дете. Да бъдеш баща е…
Довърши историята – сподели ни вълнуваща история за бащинството, преживяна от теб или от друг. Направи го на мейл адреса ни: nyuansi@bnr.bg
По тези и дуги въпроси, касаещи бащинството и човешките права ще разговаряме в  петъчното издание на предаването НЮАНСИ с госта в студиото: Елка Кръстева – Председател на Управителния съвет на Асоциация „Човешки права – стъпка по стъпка”. Очакваме вашите въпроси, коментари, мнения. Ще бъде есенно, цветно, забавно, различно.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"На светло" на 23 януари с Доротея Николова

Само след два дни ще станат известни тазгодишните носители на наградата "Сирак Скитник" . 3+1 се оказват номинациите, свързани с екипа на Радио Варна. Директорът Наталия Чешмеджиева на живо в студиото с още подробности. След началото на ремонтите и облагородяването на частта в района на Гръцката махала във Варна, какво бъдеще очаква ул. "Цар Симеон I"..

публикувано на 23.01.19 в 13:27
Кап. Георги Славянов

"Море и бряг" с Валери Великов, на 23 януари

На утрешния 24 януари се навършват 126 години от рождението на капитан Георги Славянов. Той е командвал първата българска подводница УВ 18, бил е началник на Машинното училище. Създава службите Българско речно плаване и Морско крайбрежно плаване. Дава тласък на пристанищните корабостроителници в Русе и Варна. Още за големите заслуги на..

публикувано на 23.01.19 в 09:20

НОВИЯТ ДЕН на 23 януари 2019 със Светлана Вълкова

За случайните добрини на случайни хора – JUST DO ONE по идея на Катя Купенова В сезона на грипа и настинките как да се предпазим от заболяване? Специалистът по уши-нос-гърло д-р Денница Томова За качеството на закуските, които се полагат на децата от I до IV клас Нови дейности в проекто-бюджета на Община Варна за образование..

публикувано на 23.01.19 в 05:50

"На светло" на 22 януари 2019 г. с Димитрина Дончева

Парите на Варна „влизат” в ресорните комисии към Общинския съвет тази седмица, за да бъдат гласувани преди сесията на местния парламент. Колко са планирани в секторите чистота, образование и социални дейности и за какво ще бъдат похарчени? Очаквайте репортажи в следобедното предаване „На светло”. Какви са очакванията за новия туристически..

публикувано на 22.01.19 в 13:05

"Новият ден" на 22 януари

Как ще изглежда Шишковата градинка след ремонта, започнал буквално преди малко по-малко от 24 часа? Интервю на Мариела Димитрова с един от проектантите, които спечелиха конкурса за благоустройство на зоната на Шишковата градинка - арх.Жулиaн Начев. Сред причините, именно тази идея да събере овациите, е и факта, че след ремонта на Шишковата..

публикувано на 22.01.19 в 08:19

"На светло" на 21 януари 2019 г. с Димитрина Дончева

И тази седмица започна празнично с хубавия български народен празник Бабинден.   Да засвидетелстваме почит и уважение към всички, помогнали за появата на нов живот – това е в основата на обредността на празника, който остава в съвремието ни  като ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. Да бъдат здрави и честити. Как..

публикувано на 21.01.19 в 12:52

"Новият ден" на 21 януари с Мариела Димитрова

От 1951 година 21 януари е обявен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагали при раждане на младите булки и невести. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени,..

публикувано на 21.01.19 в 06:30