Данъчните ще ни съобщават на каква сума ни осигурява работодателят

Автор:
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Електронно съобщение с информация за декларирания пред НАП осигурителен доход, трудов договор и други данни от данъчно-осигурителното му досие ще получава всеки новоназначен служител. Това е една от мерките, които приходната администрация планира да предприеме за намаляване на проявлението на риска от укриване на част от работните заплати или т. нар. „заплата в плик“. Това стана ясно на кръгла маса, организирана от НАП днес. В събитието участие взеха представители на приходната агенция, НОИ, Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, Министерство на труда и социалната политика, работодателски организации и синдикати.

Информационната кампания на НАП „Заплата в плик“ има за цел да запознае работниците и служителите с това какви са рисковете, ако се съгласяват да не ги осигуряват на реалния им доход и вземат част от заплата си в плик. На специално създаден сайт, всеки може да изчисли колко би загубил в следващите 30 години, ако се осигурява на по-нисък от реалния си доход чрез т. нар. „калкулатор на загубите“. Калкулаторът позволява, след попълване на данни за действителния и деклариран доход, всеки да разбере колко средства няма да получи в бъдеще под формата на неизплатени средства от болнични, майчинство, обезщетения за безработица, както и пенсии. Най-голям интерес софтуерът предизвиква сред потребители на възраст между 18 и 34 години. 61% от посетителите на сайта попадат в този диапазон, а 54% от тях са мъже.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ето ги и новите номинации за "Оскар"

Американската академия за киноизкуство обяви номинанциите за „Оскар“. В категорията „Най-добър филм“ ще се състезават „Зелената книга“, „Черната пантера“, „Рома“, „Роди се звезда“, „Фаворитката“, „Черният клановец“, „Бохемска рапсодия“ и „Власт“. Номинираните за най-добра актриса са Ялица Апарисио („Рома), Лейди Гага („Роди се звезда“),..

публикувано на 22.01.19 в 16:51

Европейската комисия глоби Masterсard с над 570 милиона евро

Европейската комисия глоби междунарадната платежна система Masterсard с повече от €570 млн. за злоупотреба с господстващо положение, съобщава пресслужбата на институцията. Точният размер на глобата е €570 566 000. „Не позволявайки на картодържателите да използват по-изгодни условия, предлагани от банките в други държави от ЕС, Masterсard..

публикувано на 22.01.19 в 15:21

Франция глоби "Гугъл" с 50 млн. евро за нарушаване на новия закон за поверителност на данните на ЕС

В понеделник френският орган, съблюдаващ поверителността на данните, глоби Google в размер на 50 милиона евро (57 милиона долара), като това е първото подобно наказание за американския технологичен гигант по силата на новите европейски правила за поверителност на данните, които влязоха в сила през миналата година, съобщава агенция MarketWatch...

публикувано на 22.01.19 в 15:21

Нов строеж на плажа – разкопават и къмпинг „Градина“ (СНИМКИ)

Строителни дейности се извършват и на къмпинг „Градина“. Багери разкопават района около плажа, каза за БНР – Бургас Спас Узунов от Българската фондация „Биоразнообразие“. Получихме сигнал от граждани и заварихме строителна площадка, но без указателни табели какво се изгражда: „Разкопаване досами плажа. Може да се каже, че и върху плажа, защото..

публикувано на 22.01.19 в 13:41

Добромир Ганев: Може да има промяна на вноските за купувачите чрез ипотечен кредит

Това ще бъде много плавен процес. Очакванията са Европейската централна банка да повишава лихвите на всяко шестмесечие с 0,25% , това ще се отразява и на условията на банките, както по депозитите, така и по ипотечните кредити. И всички купувачи, които са придобили жилище чрез ипотечен кредит при всички положения при тях ще има промяна на..

публикувано на 22.01.19 в 13:40

Въоръжен пътник се опита да отвлече самолет на „Аерофлот“

Въоръжен пътник се е опитал да накара пилотите на самолет на „Аерофлот“, извършващ полет от Сургут до руската столица Москва, да изменят курса и да кацнат в Афганистан, съобщава life.ru. На борда е имало 67 пътници и 7 души екипаж. След час и половина полет самолетът е кацнал на летището в Ханти-Мансийск. Не се съобщава дали въоръженият пътник..

публикувано на 22.01.19 в 13:35

2018-а: Рекордна за туризма

Очакваме 2018 да е най-успешната в цялата история на статистиката в българския туризъм с над 9 млн. туристически посещения на чужденци. Отчитаме и 7,2 млрд. лв. приходи от международен туризъм за единадесетте месеца на миналата година – повече, отколкото за цялата 2017-а. Окончателните данни ще бъдат съобщени в края на този месец. Това говори,..

публикувано на 22.01.19 в 13:23