Откриват първия бар във Варна без пластмасови сламки

5
Мартин Иванов приготвя коктейл
Снимка: Радио Варна

В него ще се използват всички известни заместители на еднократните пластмасови сламки – биоразградими от хартия и бамбук и за многократна употреба от стомана. В момента създателите му експериментират дори с италианска паста във формата на тръбички. „Това е световна тенденция. На Световния бармански фестивал в Берлин тази година представителите на различни марки говориха за това, че в бара се създава едно малко общество от клиенти, на което можем да повлияем положително”, разказа за Радио Варна Мартин Иванов, един от тримата приятели които правят бара. И тримата са дългогодишни бармани, а сега са на път да сбъднат своята обща мечта – да имат свой бар. Откриването му ще бъде в края на следващата седмица.

Решението на тримата е и в подкрепа на решението на Европейската комисия (ЕК) за забрана на пластмасовите сламки и прибори, предлагайки алтернативни решения. Предложението на ЕК е да бъдат забранени девет пластмасови изделия за еднократна употреба през 2021 г. В списъка на забранените продукти влизат пластмасови чинии, вилици, ножове, лъжици, сламки, клечки за уши, декорации за напитки и пръчки за балони.

„Сламките не са нещо, което е съществувало преди години, те са ново изобретение, така да се каже. Има негови алтернативи, които не замърсяват природата. По-скъпи са, но това е нашата малка жертва в полза на околната среда”, казва Мартин Иванов. В новия бар няма да се ползват и пластмасови украси за коктейли, както и няма да се предлагат напитки в пластмасов амбалаж.

Тримата искат да създадат едно приятелско място, подходящо за разговори и комуникация. Музиката ще звучи приглушено, както по време на Сухия Режим в САЩ, когато спиртните напитки са били забранени, в тайните барове музиката е звучала тихо, а барманите са напомняли на клиентите да не са шумни”, обяснява Иванов за идеята на т.нар. speakeasy bar.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Аладжа манастир, Римски терми и парк-музеят вече са част от 100-те национални туристически обекта на България

Аладжа манастир, Римски терми и парк-музей „Владислав Варненчик“ вече са включени в списъка на 100-те национални туристически обекта на България . Това стана ясно на заседанието на ПК „Туризъм, търговия и рекламна дейност“.  Доскоро Варненска област беше представена от само два обекта – Регионалния исторически музей и Музея на мозайките в Девня,..

публикувано на 24.01.19 в 11:21

Очаква се увеличение на билетчето за Зоопарка

Искане за двойно увеличение на билетите е входирало в общината ръководството на варненския Зоопарк. Предложението ще бъде обсъждано и гласувано тези дни в ресорните комисии на Общинския съвет във Варна. То е за увеличение на детския билет от 50 ст. на 1 лев, за ученици и пенсионери от 1 лв. на 2 лв., а на билета за възрастни от 1,50 на 3 лв.,..

публикувано на 24.01.19 в 09:49

30 часа без вода остава "Владиславово"

Поради  продължаване  изграждане на връзки от фирма "Хидрострой" на  24 януари (четвъртък),  до около 14 часа без вода в кв. "Владиславово" ще бъдат: част от I-ви микрорайон - абонатите над Пощата, блокове от 18 до 36, от 50 до 57, от 401 до 409; местностите Жълъдови хълмове, Балъм дере, Лозята, Ментеше, Гъбена махала. Това е четвъртото..

обновено на 24.01.19 в 09:06

Адреси без ток

На 24.01.2019 от 09:00 ч. до 15:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна, ул. “Андрей Сахаров“ № 11Б вх. 1 и вх. 2, №13. На 24.01.2019 от 09:30 ч. до 11:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на..

публикувано на 24.01.19 в 06:26

Облачно време днес

На много места с прекъсвания ще превалява предимно слаб дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток, който следобед в Североизточна България ще се обърне от североизток, ще проникне по-студен въздух и на места, главно по поречието на Дунав е възможно да превали и сняг. Максимални температури между 7 и 12 градуса, по поречието на Дунав от 2..

публикувано на 24.01.19 в 06:23
Заседанието на комисията по здравеопазване

Обсъждат бъдещето на Очната болница във Варна

В 15-дневен срок ръководството на Очната болница във Варна трябва да представи виждането си за бъдещето на лечебното заведение. Това решиха днес членовете на Постоянната комисия „Здравеопазване“ към Варненския общински съвет. Общинските съветници дадоха съгласието си болницата да бъде подпомогната с 93 хил. лева от бюджета за 2019 г., с които..

публикувано на 23.01.19 в 17:27
Директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кючуков говори пред журналисти за случая с танкера „Бадр“, който бе преименуван на „Бдин“.

Все още няма повдигнати обвинения срещу частния съдебен изпълнител по случая с либийския танкер

Все още няма повдигнати обвинения срещу частния съдебен изпълнител Тотко Колев по случая с либийския танкер. Преди две седмици той стана обект на разследване от Окръжната прокуратура в Бургас за извършено престъпление по служба при публичната продажба на кораба.  По случая вече са разпитани всички длъжностни лица от Изпълнителната агенция „Морска..

публикувано на 23.01.19 в 16:47