Откриват първия бар във Варна без пластмасови сламки

Мартин Иванов приготвя коктейл
Снимка: Радио Варна

В него ще се използват всички известни заместители на еднократните пластмасови сламки – биоразградими от хартия и бамбук и за многократна употреба от стомана. В момента създателите му експериментират дори с италианска паста във формата на тръбички. „Това е световна тенденция. На Световния бармански фестивал в Берлин тази година представителите на различни марки говориха за това, че в бара се създава едно малко общество от клиенти, на което можем да повлияем положително”, разказа за Радио Варна Мартин Иванов, един от тримата приятели които правят бара. И тримата са дългогодишни бармани, а сега са на път да сбъднат своята обща мечта – да имат свой бар. Откриването му ще бъде в края на следващата седмица.

Решението на тримата е и в подкрепа на решението на Европейската комисия (ЕК) за забрана на пластмасовите сламки и прибори, предлагайки алтернативни решения. Предложението на ЕК е да бъдат забранени девет пластмасови изделия за еднократна употреба през 2021 г. В списъка на забранените продукти влизат пластмасови чинии, вилици, ножове, лъжици, сламки, клечки за уши, декорации за напитки и пръчки за балони.

„Сламките не са нещо, което е съществувало преди години, те са ново изобретение, така да се каже. Има негови алтернативи, които не замърсяват природата. По-скъпи са, но това е нашата малка жертва в полза на околната среда”, казва Мартин Иванов. В новия бар няма да се ползват и пластмасови украси за коктейли, както и няма да се предлагат напитки в пластмасов амбалаж.

Тримата искат да създадат едно приятелско място, подходящо за разговори и комуникация. Музиката ще звучи приглушено, както по време на Сухия Режим в САЩ, когато спиртните напитки са били забранени, в тайните барове музиката е звучала тихо, а барманите са напомняли на клиентите да не са шумни”, обяснява Иванов за идеята на т.нар. speakeasy bar.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кукери на протеста: Гонят злите сили!

От Катедралата започва днес протестът във Варна. Над  500 човека са се събрали на централния площад, за да възразят срещу високите цени на горивата и в подкрепа на майките на деца с увреждания. Поне така беше формулиран протестът при началото му миналата седмица. Сега най-честите скандирания са "Оставка" и недоволните твърдят, че са срещу..

публикувано на 13.11.18 в 18:15

Увеличиха глобата на управителя на „Евроманган“ на 5000 лева

Добричкият окръжен съд уважи протеста на прокуратурата и увеличи размера на наложената глоба на управителя на „Евроманган“ на 5000 лева. Уважен е протестът на Районната прокуратура в Добрич срещу решението на Добричкия районен съд. С него управителят и представляващ „Евроманган“ ЕАД британски гражданин Уелинг Е. е бил признат за виновен, че в..

публикувано на 13.11.18 в 17:39

Ученик от Провадия спечели състезание по медиация

Победител в първото в България  състезание по медиация за ученици, което се проведе във Варна с участието на девет отбора от Варненска област, стана Недялко Недялков от професионалната гимназия "Цар Симеон Велики" в Провадия. Наградата му беше връчена от председателя на Варненския окръжен съд Марин Маринов. Даниела Стойнова попита Недялков..

публикувано на 13.11.18 в 17:02

Седем фирми в търга за новите военни кораби

Седем фирми - две от Германия и по една от Испания,  Холандия, Италия,Франция и България са потвърдили желанието си да участват в търга за изграждането на два многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС. Това съобщи във Варна контраадмирал Митко Петев - командир на Военноморските сили. Реализацията на проекта беше отложена..

публикувано на 13.11.18 в 16:58

Ще нахлуе студен въздух

През денонощието ще е предимно облачно, но без съществени валежи. Вятърът през нощта ще е слаб от изток, по брега на морето до умерен от североизток. Утре той ще се ориентира във вътрешността от северозапад, а по крайбрежието от север и с него ще продължи нахлуването на студен въздух. Минимални температури 2-7, по носовете до 8-9 градуса,..

публикувано на 13.11.18 в 15:37

Такситата: Ние фалирахме "Градски транспорт"

"Ние доведохме до фалит "Градски транспорт". Това заявиха таксиметровите шофьори във Варна по време на поредния протест за по-високи тарифи. Според тях таксиметровите централи умишлено - заради конкуренцията, държат тарифата на минималния праг, фиксиран от Общинския съвет. Така таксиметровата услуга в града е достъпна за всеки и хората ползват таксита..

публикувано на 13.11.18 в 15:10

Мъж загина на жп релсите

58-годишен мъж е загинал днес около 11:30 часа. Инцидентът е станал на жп релсите в района на Стара гара, по време на работа. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР - Варна. В момента се изясняват причините и обстоятелствата около инцидента.

публикувано на 13.11.18 в 15:04