Откриват първия бар във Варна без пластмасови сламки

5
Мартин Иванов приготвя коктейл
Снимка: Радио Варна

В него ще се използват всички известни заместители на еднократните пластмасови сламки – биоразградими от хартия и бамбук и за многократна употреба от стомана. В момента създателите му експериментират дори с италианска паста във формата на тръбички. „Това е световна тенденция. На Световния бармански фестивал в Берлин тази година представителите на различни марки говориха за това, че в бара се създава едно малко общество от клиенти, на което можем да повлияем положително”, разказа за Радио Варна Мартин Иванов, един от тримата приятели които правят бара. И тримата са дългогодишни бармани, а сега са на път да сбъднат своята обща мечта – да имат свой бар. Откриването му ще бъде в края на следващата седмица.

Решението на тримата е и в подкрепа на решението на Европейската комисия (ЕК) за забрана на пластмасовите сламки и прибори, предлагайки алтернативни решения. Предложението на ЕК е да бъдат забранени девет пластмасови изделия за еднократна употреба през 2021 г. В списъка на забранените продукти влизат пластмасови чинии, вилици, ножове, лъжици, сламки, клечки за уши, декорации за напитки и пръчки за балони.

„Сламките не са нещо, което е съществувало преди години, те са ново изобретение, така да се каже. Има негови алтернативи, които не замърсяват природата. По-скъпи са, но това е нашата малка жертва в полза на околната среда”, казва Мартин Иванов. В новия бар няма да се ползват и пластмасови украси за коктейли, както и няма да се предлагат напитки в пластмасов амбалаж.

Тримата искат да създадат едно приятелско място, подходящо за разговори и комуникация. Музиката ще звучи приглушено, както по време на Сухия Режим в САЩ, когато спиртните напитки са били забранени, в тайните барове музиката е звучала тихо, а барманите са напомняли на клиентите да не са шумни”, обяснява Иванов за идеята на т.нар. speakeasy bar.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарете кръв на Цветница във Варна

По традиция на Цветница Центърът по трансфузионна хематология във Варна организира кръводарителска кампания, за да осигури кръв и кръвни продукти за предстоящите почивни дни. Инициативата се подкрепя от варненското сдружение “Благотворителност и спорт”. От сдружението напомнят, че болниците във Варна приемат пациенти не само от областта,..

публикувано на 20.04.19 в 16:41

Зоопаркът обяви конкурс за рисунка

Конкурс за рисунка на тема "Аз обичам животните" обяви Зоопаркът във Варна . Поводът е Международния ден на Земята на 22 април. Малките художници трябва да предадат творбите си до 1 май вкл. на касата на зоокъта. В самия ден на Земята ще бъде изнесена и полезна информация за защитените видове животни, които обитават зоологическата градина...

публикувано на 20.04.19 в 15:43

300 милиона евро за предприемачи предоставя Фонда на Фондовете до 2023 г.

Нови финансови възможности за предприемачите от всички сектори се предоставят през новия програмен период от европейските структурни инвестиционни фондове - това съобщи във Варна Ангелина Тодорова - ръководител на звено „Координация” във Фонда на фондовете, която изнесе лекция по време на регионален форум на „Предприемачи - Герб” на тема..

публикувано на 20.04.19 в 14:43
Емил Радев

Емил Радев: "България е последната държава в ЕС с "вечни длъжници" и това трябва да се промени"

Новата европейска директива, свързана с несъстоятелността, приета преди седмица по предложение на евродепутата Емил Радев, дава възможност за втори шанс на коректни работодатели и за запазване на работни места - това стана ясно по време на регионалния форум "Бизнес и инвестиции", организиран от "Предприемачи-Герб", който се провежда във Варна...

публикувано на 20.04.19 в 14:32

Започна асфалтирането на бул. "Левски"

След месеци ремонтни дейности, затруднен трафик, промени в маршрути и разписания и затруднения в придвижването на варненци, започва полагането на асфалт по част от новоизградения бул. “ Васил Левски”. Това налага и затварянето на булеварда в понеделник за движение в участъка от ул. “Подвис” до кръговото кръстовище на бул. “Цар Освободител”...

публикувано на 20.04.19 в 14:16

Облачно и в неделя

През нощта облачността временно ще намалее, на много места до изясняване. Ще е почти тихо,само по Черноморието вечерта все още ще духа слаб до умерен северозападен вятър, но и тук постепенно ще отслабне. Преобладаващи минимални температури между 0 и 5 градуса, за Варна около 4. На много места ще се образуват слани! Утре облачността отново ще се..

публикувано на 20.04.19 в 14:09

Детско изложение за образованието във Варна

Около 40 детски образователни организации представят дейността си в изложението "Оранжево морето" , което цели да събере и покаже на едно място всички извънкласни дейности за деца от 3 до 17 г. във Варна. Зад идеята стоят Лора Драгнева и Силвия Дечева, които преди близо година създадоха и единственият за момента информационен канал за детски..

обновено на 20.04.19 в 13:32