Ще се учим да учим от Финландия

| обновено на 08.11.18 в 16:42
Автор:

България и Финландия да си разменят ученици и преподаватели, се разбраха министър-председателите на двете държави в Хелзинки. В правителствената резиденция „Кесаранта” Бойко Борисов и Юха Сипиле разговаряха по теми, свързани със сигурността и граничния контрол, образованието, енергетиката и туризма, съобщава БТА.

Бойко Борисов изрази мнението си, че финландските университети са най-силните и похвали образователната система на Финландия, определяйки я като най-добрата такава. Той посочи още, че лично премиерът Сипиле е поел ангажимент за обмен на ученици и преподаватели. Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас е посочена като добра възможност за подобно сътрудничество.

Финландският министър-председател, от своя страна, поздрави Борисов за успеха на първото българско председателство. Сипиле определи като отличен избор приоритетите на страната ни, представени по време на домакинството ни на Съвета на ЕС. "Това е успех на председателството. Поздравих моя скъп колега, премиера Борисов, за воденето на Съвета на ЕС", добави още финландският премиер след срещата.

Българският премиер съобщи още, че е отчетено и двойно увеличение на броя на финландските туристи у нас. "Надявам се в следващите няколко месеца Юха да посети България, обещал съм му да го заведа и в Пловдив - европейската столица на културата за 2019 г.", каза министър-председателят Борисов.

ВИЖТЕ ОЩЕ

След седмица съдът решава дали Франция ще екстрадира Баневи

Следващата сряда ще стане ясно дали разследваните за източването на завод „Полимери“ Николай и Евгения Баневи ще бъдат екстрадирани в България. На вчерашното си заседание Апелативният съд в Екс ан Прова̀нс е обявил, че ще се произнесе по европейските им заповеди за арест на 21 ноември, каза пред БНР адвокатът на семейството Винсент Пенард...

публикувано на 15.11.18 в 16:53

Волен Сидеров намекна за оставка на външния министър Екатерина Захариева

Председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров намекна за оставка на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, предаде БГНЕС. В кулоарите на парламента Сидеров коментира изказването на премиера Бойко Борисов, който в телевизионно интервю от тази сутрин заяви, че е възможно да има рокади в кабинета, но сега..

публикувано на 15.11.18 в 16:51

Оксфордският речник избра "токсичен" за дума на годината

Оксфордският речник на английския език избра прилагателното "токсичен" за дума на годината, съобщава БТА. Търсенията на "токсичен" през 2018 г. са се увеличили с 45 процента. Освен като "отровен", думата може да бъде преведена като "рисков" във финансовия сектор. Тя се използва както в пряк, така и в преносен смисъл. През 2018 г...

публикувано на 16.11.18 в 05:25

ЕС отстъпи пред Великобритания за ирландската граница

Европейският съюз е отстъпил пред Великобритания по граничните въпроси за остров Ирландия. Това заяви в Камарата на общините на британския парламент премиерът на Тереза Мей, която представи проект за споразумение относно условията за излизане от Европейския съюз, съгласуван между Лондон и Брюксел, съобщава БГНЕС...

публикувано на 15.11.18 в 15:52

България предлага създаване на световна дестинация „Древни цивилизации”

Ще отправим предложение към Световната организация по туризъм (СОТ) за създаване на световна дестинация „Древни цивилизации”. Такава инициатива би допринесла за по-доброто опознаване на световното културно наследство. Надявам се тази инициатива да бъде подкрепена от СОТ и за България ще е изключително важно да e неин инициатор. Това съобщи..

публикувано на 15.11.18 в 15:15

Астрономи откриха супер земя в орбита около съседна на Слънцето звезда

Супер земя бе открита в орбита около съседна на Слънцето звезда, в студен, тъмен и неподходящ за живота свят, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Небесното тяло, кръстено Звезда б на Барнард, бе открито в съзвездието Офиукус, край звездата на Барнард, която се намира на около 6 светлинни години от Земята. "Това..

публикувано на 15.11.18 в 14:52

КЗП: "Черният петък" не е чак толкова "черен" у нас

Българинът, със своя прагматизъм, проявява все по-голям интерес към „Черния петък”, но същевременно той разсъждава рационално и има едно наум, че невинаги гръмките обещания могат да се окажат истина. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в Новините на ТВ+ седмица преди една от най-мащабните..

публикувано на 15.11.18 в 11:15