Най-многобройни тази есен са срещите с обикновени делфини

Най-многобройни са срещите с обикновените делфини. Това показва есенното, трето поред, проучване на разпространение и численост на китоподобните в българските териториални води на Черно Море. То бе извършено през втората половина на октомври от сдружение „Зелени Балкани“.

Проучванията се провеждат на база един и същи дизайн с цел проследяване на промените. Покритието този път е най-ниско – 420,7 км дължина на трансектите в сравнение с 424 км през юни миналата година и 441 през тази пролет. Броят на регистрираните наблюдения тази есен е по-висок – 67, в сравнение с пролетта – 55.

Регистрираните китоподобни са общо 203 индивида. От сдружението посочват, че за разлика от предходните проучвания, този път най-многобройни са били срещите с обикновени делфини – 29, афалите са втори с 19 наблюдения, а изненадващо морските свине са само18. Най-голямата наблюдавана група е от 35 обикновени делфина.

Събирането на информация за разпространението и числеността е от изключително значение за опазване на тези защитени видове. Данните от проучването ще бъдат анализирани, за да се даде оценка на популацията за съответния сезон, отбелязват от сдружение „Зелени Балкани“. Дейностите се подкрепят финансово от швейцарската фондация OceanCare. Ръководител на екипа е Димитър Попов, които изказа специални благодарности към доброволците Галина Мешкова, Полина Христова, Теодора Илиева и Антония Митева, както и към кап. Георгиев с балчишката яхта „Калиакрия“, който осигури оптимални условия на борда за осъществяване на проучването. Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарете кръв на Цветница във Варна

По традиция на Цветница Центърът по трансфузионна хематология във Варна организира кръводарителска кампания, за да осигури кръв и кръвни продукти за предстоящите почивни дни. Инициативата се подкрепя от варненското сдружение “Благотворителност и спорт”. От сдружението напомнят, че болниците във Варна приемат пациенти не само от областта,..

публикувано на 20.04.19 в 16:41

Зоопаркът обяви конкурс за рисунка

Конкурс за рисунка на тема "Аз обичам животните" обяви Зоопаркът във Варна . Поводът е Международния ден на Земята на 22 април. Малките художници трябва да предадат творбите си до 1 май вкл. на касата на зоокъта. В самия ден на Земята ще бъде изнесена и полезна информация за защитените видове животни, които обитават зоологическата градина...

публикувано на 20.04.19 в 15:43

300 милиона евро за предприемачи предоставя Фонда на Фондовете до 2023 г.

Нови финансови възможности за предприемачите от всички сектори се предоставят през новия програмен период от европейските структурни инвестиционни фондове - това съобщи във Варна Ангелина Тодорова - ръководител на звено „Координация” във Фонда на фондовете, която изнесе лекция по време на регионален форум на „Предприемачи - Герб” на тема..

публикувано на 20.04.19 в 14:43
Емил Радев

Емил Радев: "България е последната държава в ЕС с "вечни длъжници" и това трябва да се промени"

Новата европейска директива, свързана с несъстоятелността, приета преди седмица по предложение на евродепутата Емил Радев, дава възможност за втори шанс на коректни работодатели и за запазване на работни места - това стана ясно по време на регионалния форум "Бизнес и инвестиции", организиран от "Предприемачи-Герб", който се провежда във Варна...

публикувано на 20.04.19 в 14:32

Започна асфалтирането на бул. "Левски"

След месеци ремонтни дейности, затруднен трафик, промени в маршрути и разписания и затруднения в придвижването на варненци, започва полагането на асфалт по част от новоизградения бул. “ Васил Левски”. Това налага и затварянето на булеварда в понеделник за движение в участъка от ул. “Подвис” до кръговото кръстовище на бул. “Цар Освободител”...

публикувано на 20.04.19 в 14:16

Облачно и в неделя

През нощта облачността временно ще намалее, на много места до изясняване. Ще е почти тихо,само по Черноморието вечерта все още ще духа слаб до умерен северозападен вятър, но и тук постепенно ще отслабне. Преобладаващи минимални температури между 0 и 5 градуса, за Варна около 4. На много места ще се образуват слани! Утре облачността отново ще се..

публикувано на 20.04.19 в 14:09

Детско изложение за образованието във Варна

Около 40 детски образователни организации представят дейността си в изложението "Оранжево морето" , което цели да събере и покаже на едно място всички извънкласни дейности за деца от 3 до 17 г. във Варна. Зад идеята стоят Лора Драгнева и Силвия Дечева, които преди близо година създадоха и единственият за момента информационен канал за детски..

обновено на 20.04.19 в 13:32