Най-многобройни тази есен са срещите с обикновени делфини

Най-многобройни са срещите с обикновените делфини. Това показва есенното, трето поред, проучване на разпространение и численост на китоподобните в българските териториални води на Черно Море. То бе извършено през втората половина на октомври от сдружение „Зелени Балкани“.

Проучванията се провеждат на база един и същи дизайн с цел проследяване на промените. Покритието този път е най-ниско – 420,7 км дължина на трансектите в сравнение с 424 км през юни миналата година и 441 през тази пролет. Броят на регистрираните наблюдения тази есен е по-висок – 67, в сравнение с пролетта – 55.

Регистрираните китоподобни са общо 203 индивида. От сдружението посочват, че за разлика от предходните проучвания, този път най-многобройни са били срещите с обикновени делфини – 29, афалите са втори с 19 наблюдения, а изненадващо морските свине са само18. Най-голямата наблюдавана група е от 35 обикновени делфина.

Събирането на информация за разпространението и числеността е от изключително значение за опазване на тези защитени видове. Данните от проучването ще бъдат анализирани, за да се даде оценка на популацията за съответния сезон, отбелязват от сдружение „Зелени Балкани“. Дейностите се подкрепят финансово от швейцарската фондация OceanCare. Ръководител на екипа е Димитър Попов, които изказа специални благодарности към доброволците Галина Мешкова, Полина Христова, Теодора Илиева и Антония Митева, както и към кап. Георгиев с балчишката яхта „Калиакрия“, който осигури оптимални условия на борда за осъществяване на проучването. ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна грейва в коледно настроение

Варна започва все по-силно да сияе в коледен блясък. Продължава поетапно да се поставят светлинки в града. Първата "грейнала" сграда е тази на общината. По протежението на бул. "Мария Луиза" и "Осми приморски полк" са монтирани различни тематични елементи - елхички, цветя, звездички, снежинки и др. Дърветата по бул. "Сливница" и ларгото..

публикувано на 21.11.18 в 07:05

Богослови запознават децата с най-важните християнски празници в учебно пособие

„Празник в класната стая” се нарича учебното пособие за учители и ученици в началния курс, създадено от екип богослови и историци. Tова съобщи във Варна Полина Спирова –отговорен редактор в сайта „Двери на православието”, която участва в среща с учители от варненски училища в духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил”. Тя обясни, че..

публикувано на 21.11.18 в 06:53

В деня на християнското семейство „Най-ценната капка” спасява живот

Областна администрация Варна организира акция по кръводаряване в съдействие с Районния център по трансфузионна хематология. Събитието е планирано днес от 18.00 часа в заседателната зала в двора на Областна администрация. Дарители могат да станат всички на възраст между 18 и 65 години. Кръв не могат да дават страдащите от хронични..

публикувано на 21.11.18 в 06:14

Адреси без ток на 21.11.2018г.

В периода 02.11.2018 - 30.11.2018 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Цонево, с. Гроздьово, с. Бързица, с. Царевци, с. Нова шипка. Прекъсванията ще бъдат само в делничните дни за посочения период. В..

публикувано на 21.11.18 в 05:53

Дъждовно и ветровито време днес

Южно от страната ще преминава Средиземноморски циклон. Ще е облачно с валежи от дъжд, на места със значителни количества. В северозападната част на района късно след обяд дъждът ще се примеси със сняг. Ще бъде ветровито с умерен, по брега на морето и в Добруджа временно силен вятър от изток-североизток. Максимални температури в Североизточна България..

публикувано на 21.11.18 в 05:53

Нова платформа рекламира българското село

Броят на обезлюдените населени места се увеличава непрекъснато, а българските села притежават голям потенциал, който трябва да използваме. В края на октомври по инициатива на евродепутата Андрей Новаков стартира първата българска социална мрежа за села и малки градчета, наречена Selovoditel . Интернет платформата има за цел да рекламира..

публикувано на 20.11.18 в 17:19

Шофьор на камион застава пред съда заради подкуп

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд водач, дал подкуп от 60 евро на инспектор от автомобилната администрация. Банкнотите 57-годишният Георги дал,  за да не му наложи служителят на ДАИ полагащите се за нарушение наказания. Престъплението е извършено на 24 юли миналата година. На автомагистрала „Хемус“ Георги управлявал..

публикувано на 20.11.18 в 17:07