Най-многобройни тази есен са срещите с обикновени делфини

Най-многобройни са срещите с обикновените делфини. Това показва есенното, трето поред, проучване на разпространение и численост на китоподобните в българските териториални води на Черно Море. То бе извършено през втората половина на октомври от сдружение „Зелени Балкани“.

Проучванията се провеждат на база един и същи дизайн с цел проследяване на промените. Покритието този път е най-ниско – 420,7 км дължина на трансектите в сравнение с 424 км през юни миналата година и 441 през тази пролет. Броят на регистрираните наблюдения тази есен е по-висок – 67, в сравнение с пролетта – 55.

Регистрираните китоподобни са общо 203 индивида. От сдружението посочват, че за разлика от предходните проучвания, този път най-многобройни са били срещите с обикновени делфини – 29, афалите са втори с 19 наблюдения, а изненадващо морските свине са само18. Най-голямата наблюдавана група е от 35 обикновени делфина.

Събирането на информация за разпространението и числеността е от изключително значение за опазване на тези защитени видове. Данните от проучването ще бъдат анализирани, за да се даде оценка на популацията за съответния сезон, отбелязват от сдружение „Зелени Балкани“. Дейностите се подкрепят финансово от швейцарската фондация OceanCare. Ръководител на екипа е Димитър Попов, които изказа специални благодарности към доброволците Галина Мешкова, Полина Христова, Теодора Илиева и Антония Митева, както и към кап. Георгиев с балчишката яхта „Калиакрия“, който осигури оптимални условия на борда за осъществяване на проучването. Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Силвена Христова

Фондация "Живот със Синдром на Даун" успя да промени съдържание в учебниците по биология

Промяна в съдържанието на учебниците по биология за 10 клас ще бъде направена от следващата учебна година. Тя касае конкретно информацията за синдрома на Даун. Близо 2 година фондация „Живот със Синдром на Даун“ се бори за тази промяна, защото сегашната информация е от преди 30 години. В момента учениците, които са бъдещи родители и лекари, се..

обновено на 24.01.19 в 15:27

Съветниците питат общината: кога ще бъде готова новата транспортна схема?

Граждани са принуждавани да купуват билет, след като имат абонаментни карти за линия 409, сигнализира  постоянната комисия по транспорт общинският съветник Януарий Вичев. Линията се изпълнява от "Градски транспорт" ЕООД и превозвач от община Аксаково. Когато автобусът не е от варненската фирма, пътниците са принуждавани да си купят билет или да изчакат..

публикувано на 24.01.19 в 13:50

Кметът кани архитекти от цял свят да решат бъдещето на Дупката

Шест месеца е срокът за юридическата ликвидация на търговското дружеството ЦУМ Варна. Това решиха на заседание съветниците от комисията по "Собственост и стопанство" към местния общински съвет. След като през октомври миналата година съветът взе решение да изкупи дяловете на компанията, която дълги години стопанисваше т.нар. Дупка, а..

публикувано на 24.01.19 в 13:25

Варна сама ще се грижи за минералните си извори

Община Варна ще внесе искане за стопанисване на водоизточниците с минерална вода на територията на общината. Съветниците от ПК „Собственост и стопанство“ вече дадоха съгласието си кметът да подаде заявление до екоминистерството за управление и ползване на участъци от находища на минерални води. До това лято общините от Северното..

публикувано на 24.01.19 в 13:23
Утро на къмпинг „Арапя”

Изсичат борова гора край къмпинг „Арапя“ заради строежа на 6 двуетажни вили

Борова гора се изсича край къмпинг „Арапя“ за строителството на 6 двуетажни вили. Според становище на Държавното горско стопанство в Царево, имотът, който е на първа линия до морето, не попада в горска територия. От Регионалната екоинспекция в Бургас и Община Царево заявиха, че строителството е законно. Това е урегулиран поземлен имот предвиден..

публикувано на 24.01.19 в 12:43

Аладжа манастир, Римски терми и парк-музеят вече са част от 100-те национални туристически обекта на България

Аладжа манастир, Римски терми и парк-музей „Владислав Варненчик“ вече са включени в списъка на 100-те национални туристически обекта на България. Това стана ясно на заседанието на ПК „Туризъм, търговия и рекламна дейност“.  Доскоро Варненска област беше представена от само два обекта – Регионалния исторически музей и Музея на мозайките в Девня,..

обновено на 24.01.19 в 12:24

Месец на епиграмата в Балчик

Всеки може да се включи в Месеца на епиграмата, обявен от литературния клуб „Йордан Кръчмаров“ в Балчик. На 5 февруари майсторът на епиграмата, балчиклията Добри Георгиев, ще определи най-добрия сред участниците. Ще има и награди. Епиг­ра­ма­та е крат­ко са­ти­рич­но сти­хот­во­ре­ние, кое­то с ос­троу­мие и нео­чак­ва­ни об­ра­ти..

публикувано на 24.01.19 в 11:52