Комисията по академична етика одобри доклада за плагиатство от сегашния ректор на ТУ - Варна

| обновено на 09.11.18 в 12:38
Автор:
Снимка: Архив

Временен ректор на Техническия университет във Варна ще бъде назначен от министъра на образованието. Причината е, че членовете на  комисията по академична етика с 4 гласа „за” и един „против” са одобрили доклад, в който подробно се разследва сигнал за плагиатство, констатиран в труд на сегашния ректор проф. Росен Василев.

В доклада подробно са посочени всички основания, които доказват, че Василев е използвал научни трудове на свои колеги, без да ги цитира. Отговорено е и на възраженията на проф. Василев относно конфликт на интереси на членове на комисията и липса на компетентност, в отговора се посочва, че такива не са установени, а посочените лица са хабилитирани.

Плагиатството е най-голямата форма на нарушение на академичната етика и аз не мога да остана безучастен към това, така че ще упражня правомощията си по закон, кoментира министърът на образованието Красимир Вълчев, попитан за случая с ректора на Техническия университет във Варна.

Още миналата година получихме сигнал, назначих комисия тогава без да имам нормативно основание. Тя се произнесе, че има плагиатство. След промените в закона за развитието на академичния състав вече имаме национална комисия по академична етика, съответно право и задължение на министъра е при установено плагиатство да назначи служебен ректор, който от своя страна да го освободи, включително като преподавател, във висшето училище, обясни ситуацията министър Вълчев. Миналата седмица комисията излезе с доклад, който ми казва, че е установила плагиатство. То е най-голямата форма на нарушение на академичната етика и аз не мога да остана безучастен към това, така че ще упражня правомощията си по закон, каза Вълчев.
Той добави в отговор на въпрос, че тези решения подлежат на съдебен контрол и ректорът може да обжалва, може да докаже пред съда, че това не е така, но пред комисията не е успял да докаже. Тя се състои от специалисти, които са авторитетни учени, произнесли се, че има плагиатство. Аз се доверявам на експертизата и становището им, посочи Вълчев.

По думите му комисията вече работи и по още три сигнала за плагиатство. Тя е постоянно действаща и ще реагира, проверявайки всеки един сигнал, увери министърът.

Междувременно от Техническия университет разпространиха "Възражение на доклада на комисията по академична етика към министъра на образованието и науката".

ВИЖТЕ ОЩЕ
Петро Порошенко (вляво) и Володимир Зеленски след първия кръг на президентските избори в Украйна.

Украйна пред съдбоносен избор, избори и в Северна Македония

Украйна се изправя пред съдбоносен избор. Днес там ще се състои вторият тур на президентските избори. Във финалната надпревара, която е изключително оспорвана и е приковала вниманието на света заради конфликта между Запада и Русия, се борят комикът Владимир Зеленски и действащият президент Петро Порошенко. Първият тур се проведе на 31 март..

публикувано на 21.04.19 в 09:30

Милиони използват 123456 като парола

Милиони хора използват лесно разбираеми пароли за защита на информация в интернет, установи британско проучване. Анализът е направен от Националния център за киберсигурност в Обединеното кралство (NCSC). Според него 123456 е най-широко използваната парола при разбити банкови сметки...

публикувано на 21.04.19 в 08:45

В Добрич ще чистят паметника на Добротица

Почистване и преобразяване на площта около паметника на деспот Добротица, който се намира се в непосредствена близост до едно от най-оживените кръстовища на града, организират от сдружение "Зелен пламък". Паметникът на Добротица е най-високата точка на територията на Добрич. Оттам се вижда голяма част от територията на града. Акцията е съвместна заедно с..

публикувано на 21.04.19 в 08:25

Дарете кръв на Цветница във Варна

По традиция на Цветница Центърът по трансфузионна хематология във Варна организира кръводарителска кампания, за да осигури кръв и кръвни продукти за предстоящите почивни дни. Инициативата се подкрепя от варненското сдружение “Благотворителност и спорт”. От сдружението напомнят, че болниците във Варна приемат пациенти не само от областта,..

обновено на 21.04.19 в 07:18

Зоопаркът обяви конкурс за рисунка

Конкурс за рисунка на тема "Аз обичам животните" обяви Зоопаркът във Варна . Поводът е Международния ден на Земята на 22 април. Малките художници трябва да предадат творбите си до 1 май вкл. на касата на зоокъта. В самия ден на Земята ще бъде изнесена и полезна информация за защитените видове животни, които обитават зоологическата градина...

обновено на 21.04.19 в 07:11

Започва пръскане против кестеновия молец във Варна

Първата за годината обработка против кестенов молец на терени с обществено значение започва във Варна, съобщи Антоанета Тончева, директор на ОП „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация“.  Третирането ще се извършва в късните вечерни часове, ще се обработват ниските клони на кестеновите дървета и площите под тях. Интервенциите ще..

публикувано на 21.04.19 в 07:10

Облачно и в неделя

Oблачността отново ще се увеличи и ще е променлива, следобед значителна. На отделни места ще превали слаб дъжд.Вятърът ще се обърне от югоизток,ще е предимно слаб. Максимални температури 12 и 17 градуса, за Варна около 14. На много места ще се образуват слани! Вълнение на морето 2-3бала.Температура на морската вода 11-13градуса.

обновено на 21.04.19 в 05:50