Комисията по академична етика одобри доклада за плагиатство от сегашния ректор на ТУ - Варна

| обновено на 09.11.18 в 12:38
Автор:
Снимка: Архив

Временен ректор на Техническия университет във Варна ще бъде назначен от министъра на образованието. Причината е, че членовете на  комисията по академична етика с 4 гласа „за” и един „против” са одобрили доклад, в който подробно се разследва сигнал за плагиатство, констатиран в труд на сегашния ректор проф. Росен Василев.

В доклада подробно са посочени всички основания, които доказват, че Василев е използвал научни трудове на свои колеги, без да ги цитира. Отговорено е и на възраженията на проф. Василев относно конфликт на интереси на членове на комисията и липса на компетентност, в отговора се посочва, че такива не са установени, а посочените лица са хабилитирани.

Плагиатството е най-голямата форма на нарушение на академичната етика и аз не мога да остана безучастен към това, така че ще упражня правомощията си по закон, кoментира министърът на образованието Красимир Вълчев, попитан за случая с ректора на Техническия университет във Варна.

Още миналата година получихме сигнал, назначих комисия тогава без да имам нормативно основание. Тя се произнесе, че има плагиатство. След промените в закона за развитието на академичния състав вече имаме национална комисия по академична етика, съответно право и задължение на министъра е при установено плагиатство да назначи служебен ректор, който от своя страна да го освободи, включително като преподавател, във висшето училище, обясни ситуацията министър Вълчев. Миналата седмица комисията излезе с доклад, който ми казва, че е установила плагиатство. То е най-голямата форма на нарушение на академичната етика и аз не мога да остана безучастен към това, така че ще упражня правомощията си по закон, каза Вълчев.
Той добави в отговор на въпрос, че тези решения подлежат на съдебен контрол и ректорът може да обжалва, може да докаже пред съда, че това не е така, но пред комисията не е успял да докаже. Тя се състои от специалисти, които са авторитетни учени, произнесли се, че има плагиатство. Аз се доверявам на експертизата и становището им, посочи Вълчев.

По думите му комисията вече работи и по още три сигнала за плагиатство. Тя е постоянно действаща и ще реагира, проверявайки всеки един сигнал, увери министърът.

Междувременно от Техническия университет разпространиха "Възражение на доклада на комисията по академична етика към министъра на образованието и науката".

ВИЖТЕ ОЩЕ

Поредна "Нощ на книгите на Хари Потър" във Варна

Поредно издание на "Нощ на книгите за Хари Потър" ще има във Варна, съобщи за Радио Варна Дора Солакова от препрочитателския клуб Daily Potter във Варна. На практика, нощта на книгите за малкия магьосник, с който порасна вече цяло поколение деца, е световна инициатива и обичайно се организира в началото на февруари всяка година. Тя се организира..

публикувано на 22.01.19 в 10:30

Един район без вода

Без вода днес остава районът, заключен между бул."Цар Освободител" , ул."Струга" , бул."Владислав" и ул."Отец Паисий". Спирането ще е между 9.30 и 17 ч., съобщават от ВиК Варна. Последните месеци, това е районът, в който водата спира най-често заради новоизграждащият се бул. "Васил Левски" във Варна.

публикувано на 22.01.19 в 09:30

18 акта са съставени по време на акции на горските стражари във Варненско

Акции на горските стражари във Варненско завършиха с 18 акта. 10 от тях са съставени при интензивните проверки на служителите на ДЛС „Шерба“.  При обход на територията на стопанството са задържани 5 каруци, натоварени с общо 3,6 куб. м дърва за огрев без документи за законен произход. От нарушителите са конфискувани и два моторни триона...

публикувано на 22.01.19 в 08:54

Грипна ваканция във Варна от днес до следващия вторник

Всички училища във Варненска област са във ваканция до следващия вторник включително! Това реши Комисията за борба с грипа. По настояване на кмета Иван Портних комисията беше свикана по спешност заради рязкото увеличаване в броя на заразените с грип и ОРЗ. Дали учениците трябва да са в клас на 30-и януари ще стане ясно на следващото заседание на..

обновено на 22.01.19 в 08:25

14 комисии към Варненския общински съвет заседават тази седмица

Три комисии към Варненския общински съвет ще заседават днес. Постоянна комисия „Благоустройство и комунални дейности“ ще заседава от 9.00 часа , комисията по   „Социални дейности и жилищна политика“  - от 11.00 часа , в 14-сет е заседанието на комисията по  „Образование “. Общо четиринайсет комисии към Варненския общински съвет заседават..

публикувано на 22.01.19 в 06:56

Без ток на 22 януари

Местносттите "Боровец - юг" и "Добрева чешма остават без ток днес заради обслужване на мрежите и неотложни ремонти на съоръженията за доставка на електроенергия. От 9 до 15 ч. спират тока в "Боровец - юг" около дървената борса и обръщача на автобусите, а между 9 и 16.30 ч. в района на "Добрева чешма".

публикувано на 22.01.19 в 06:39

Облачно, но без валежи

И днес ще остане облачно, но почти без валежи. Вятърът постепенно ще се обърне от югоизток, ще е слаб до умерен. Максимални температури от 3 до 8 градуса, за Варна около 6. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода около 6 градуса. Атмосферното налягане е 1023 hPa, по-високо от нормалното за месеца, но ще продължи да се..

публикувано на 22.01.19 в 06:34