Комисията по академична етика одобри доклада за плагиатство от сегашния ректор на ТУ - Варна

| обновено на 09.11.18 в 12:38
Автор:
Снимка: Архив

Временен ректор на Техническия университет във Варна ще бъде назначен от министъра на образованието. Причината е, че членовете на  комисията по академична етика с 4 гласа „за” и един „против” са одобрили доклад, в който подробно се разследва сигнал за плагиатство, констатиран в труд на сегашния ректор проф. Росен Василев.

В доклада подробно са посочени всички основания, които доказват, че Василев е използвал научни трудове на свои колеги, без да ги цитира. Отговорено е и на възраженията на проф. Василев относно конфликт на интереси на членове на комисията и липса на компетентност, в отговора се посочва, че такива не са установени, а посочените лица са хабилитирани.

Плагиатството е най-голямата форма на нарушение на академичната етика и аз не мога да остана безучастен към това, така че ще упражня правомощията си по закон, кoментира министърът на образованието Красимир Вълчев, попитан за случая с ректора на Техническия университет във Варна.

Още миналата година получихме сигнал, назначих комисия тогава без да имам нормативно основание. Тя се произнесе, че има плагиатство. След промените в закона за развитието на академичния състав вече имаме национална комисия по академична етика, съответно право и задължение на министъра е при установено плагиатство да назначи служебен ректор, който от своя страна да го освободи, включително като преподавател, във висшето училище, обясни ситуацията министър Вълчев. Миналата седмица комисията излезе с доклад, който ми казва, че е установила плагиатство. То е най-голямата форма на нарушение на академичната етика и аз не мога да остана безучастен към това, така че ще упражня правомощията си по закон, каза Вълчев.
Той добави в отговор на въпрос, че тези решения подлежат на съдебен контрол и ректорът може да обжалва, може да докаже пред съда, че това не е така, но пред комисията не е успял да докаже. Тя се състои от специалисти, които са авторитетни учени, произнесли се, че има плагиатство. Аз се доверявам на експертизата и становището им, посочи Вълчев.

По думите му комисията вече работи и по още три сигнала за плагиатство. Тя е постоянно действаща и ще реагира, проверявайки всеки един сигнал, увери министърът.

Междувременно от Техническия университет разпространиха "Възражение на доклада на комисията по академична етика към министъра на образованието и науката".

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна грейва в коледно настроение

Варна започва все по-силно да сияе в коледен блясък. Продължава поетапно да се поставят светлинки в града. Първата "грейнала" сграда е тази на общината. По протежението на бул. "Мария Луиза" и "Осми приморски полк" са монтирани различни тематични елементи - елхички, цветя, звездички, снежинки и др. Дърветата по бул. "Сливница" и ларгото..

публикувано на 21.11.18 в 07:05

Богослови запознават децата с най-важните християнски празници в учебно пособие

„Празник в класната стая” се нарича учебното пособие за учители и ученици в началния курс, създадено от екип богослови и историци. Tова съобщи във Варна Полина Спирова –отговорен редактор в сайта „Двери на православието”, която участва в среща с учители от варненски училища в духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил”. Тя обясни, че..

публикувано на 21.11.18 в 06:53

В деня на християнското семейство „Най-ценната капка” спасява живот

Областна администрация Варна организира акция по кръводаряване в съдействие с Районния център по трансфузионна хематология. Събитието е планирано днес от 18.00 часа в заседателната зала в двора на Областна администрация. Дарители могат да станат всички на възраст между 18 и 65 години. Кръв не могат да дават страдащите от хронични..

публикувано на 21.11.18 в 06:14

Адреси без ток на 21.11.2018г.

В периода 02.11.2018 - 30.11.2018 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Цонево, с. Гроздьово, с. Бързица, с. Царевци, с. Нова шипка. Прекъсванията ще бъдат само в делничните дни за посочения период. В..

публикувано на 21.11.18 в 05:53

Дъждовно и ветровито време днес

Южно от страната ще преминава Средиземноморски циклон. Ще е облачно с валежи от дъжд, на места със значителни количества. В северозападната част на района късно след обяд дъждът ще се примеси със сняг. Ще бъде ветровито с умерен, по брега на морето и в Добруджа временно силен вятър от изток-североизток. Максимални температури в Североизточна България..

публикувано на 21.11.18 в 05:53

Нова платформа рекламира българското село

Броят на обезлюдените населени места се увеличава непрекъснато, а българските села притежават голям потенциал, който трябва да използваме. В края на октомври по инициатива на евродепутата Андрей Новаков стартира първата българска социална мрежа за села и малки градчета, наречена Selovoditel . Интернет платформата има за цел да рекламира..

публикувано на 20.11.18 в 17:19

Шофьор на камион застава пред съда заради подкуп

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд водач, дал подкуп от 60 евро на инспектор от автомобилната администрация. Банкнотите 57-годишният Георги дал,  за да не му наложи служителят на ДАИ полагащите се за нарушение наказания. Престъплението е извършено на 24 юли миналата година. На автомагистрала „Хемус“ Георги управлявал..

публикувано на 20.11.18 в 17:07