"Демократична България": Цените на горивата в България са по-високи от тези в редица страни на ЕС

протест горива
Снимка: БГНЕС

Базовите цени на горивата в България, преди да бъдат начислени акциз и ДДС, са по-високи, отколкото в редица държави от Европейския съюз, сред които Великобритания, Белгия, Полша и Словения. Това съобщиха на пресконференция днес Васко Василев и Нелко Начев от „Демократична България“. Двамата посочиха като причина за високите цени у нас промените в Закона за горивата, които унищожават малките търговци. Друг негативен фактор е Законът за ДДС, с който малките търговци бяха задължени двойно да обезпечат дължимия данък, мярка, който обаче не засяга големи играчи на пазара.

Според „Демократична България“, проблемът може да бъде решен чрез реална конкуренция на пазара на горива и свободен достъп до акцизните складове. "В момента 90% от тези складове се държат от една верига, която е вносител, производител и в същото време е търговец - класически пример за монопол", каза Васко Василев и допълни:

Нелко Начев подчерта, че трябва да се гарантира свободен внос на горива по море, който е единствения конкурентен способ за транспортиране на ниски цени. "Това в България обаче е невъзможно, защото имаме две пристанища с данъчни складове - едното е край Бургас и се използва само от частния монополист, а другото е пристанище "Петрол" край Варна. То трябва да бъде отдадено на концесия, но държавата умишлено я бази в интерес на монополиста", коментира Начев.

Интервю с Васко Василев и Нелко Начев очаквайте тази събота в обзорното предаване на Радио Варна "Позиция", когато протестите за горивата и високите им цени ще коментираме с протестиращи и специалиста по пътна безопасност Настимир Ананиев.


ВИЖТЕ ОЩЕ
училище

Ремонтът на СОУ "Димчо Дебелянов" ще завърши през март

Това обяви днес Лилия Христова, директор на дирекция „Образование и младежки дейности“ към община Варна, която е и ръководител на проект „Модернизация на образователната инфраструктура на територията на град Варна“ по Оперативна програма „Региони в растеж“. Ремонтът на СОУ "Димчо Дебелянов" започна през аптил м.г., а проектът предвижда ремонт на..

публикувано на 22.01.19 в 15:52

Измамниците стават все по-изобретателни

Две измами са регистрирани на територията на област Добрич през декември. От ОД на МВР в Добрич съобщават за нов сюжет на измама по интернет, при която жертви са самотни жени на средна възраст. Сумата на двете престъпления е от близо 8 000 лева. Първата измама е на територията на Добрич и е за сумата от 4 000 лева, а втората, която е и..

публикувано на 22.01.19 в 15:50

Градските хотели са пълни и през зимата

В момента във Варна се развива много добре градският туризъм и дори през зимния сезон хотелите са пълни.  Това съобщи Павлин Косев, собственик на хотел и председател на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. Причина за това са корпоративни резервации - много фирми и  институции организират през този период обучения за своите..

публикувано на 22.01.19 в 15:43

Близо 5 милиона лева за чистотата в Балчик

4,948 милиона лева е предложената план сметка в община Балчик за разходите по сметосъбиране, сметоизвозване, обезвреждане на битовите отпадъци в депа и чистотата на териториите за обществено ползване за 2019 година. От тях за събиране на битовите отпадъци и транспортирането им до инсталации и съоръжения за третиране са..

публикувано на 22.01.19 в 15:20

Рекорден бюджет за образование и през 2019 г. във Варна

Сумата от над 142 млн. 674 хил.лв. съставлява 35 % от бюджета на Варна за 2019 г., което прави финкция "Образование" приоритет в програмата на общината. Тя е с 24 млн. повече от 2018 и с 38 млн. над парите за ресора през 2017 г. Ще се инвестира в инфраструктурата на училища, гимназии и детски градини, за ремонти и ново строителство. Цел е и..

публикувано на 22.01.19 в 14:54

Подобрява се качеството на социалните услуги във Варна

Значително се подобрява качеството на социалните услуги във Варна, това заяви на комисия „Социални дейности и жилищна политика”   Таня Василева- директор на дирекция Социални дейности. Пичината е, че многократно сме извършвали проверки в центровете в Община Варна. Така се постига съответствие между стандарт и качество на предоставените услуги,..

публикувано на 22.01.19 в 13:47

Нова техника за над 700 хил. лева купува болницата в Добрич

Седем нови хемодиализни апарата очаква многопрофилната болница в Добрич до месец. Здравното заведение е обявило обществена поръчка и за нов скенер, но тя се обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията. Средствата за закупуването на новата техника са предоставени от Министерството на здравеопазването в края на миналата година и са в..

публикувано на 22.01.19 в 13:34