"Демократична България": Цените на горивата в България са по-високи от тези в редица страни на ЕС

протест горива
Снимка: БГНЕС

Базовите цени на горивата в България, преди да бъдат начислени акциз и ДДС, са по-високи, отколкото в редица държави от Европейския съюз, сред които Великобритания, Белгия, Полша и Словения. Това съобщиха на пресконференция днес Васко Василев и Нелко Начев от „Демократична България“. Двамата посочиха като причина за високите цени у нас промените в Закона за горивата, които унищожават малките търговци. Друг негативен фактор е Законът за ДДС, с който малките търговци бяха задължени двойно да обезпечат дължимия данък, мярка, който обаче не засяга големи играчи на пазара.

Според „Демократична България“, проблемът може да бъде решен чрез реална конкуренция на пазара на горива и свободен достъп до акцизните складове. "В момента 90% от тези складове се държат от една верига, която е вносител, производител и в същото време е търговец - класически пример за монопол", каза Васко Василев и допълни:

Нелко Начев подчерта, че трябва да се гарантира свободен внос на горива по море, който е единствения конкурентен способ за транспортиране на ниски цени. "Това в България обаче е невъзможно, защото имаме две пристанища с данъчни складове - едното е край Бургас и се използва само от частния монополист, а другото е пристанище "Петрол" край Варна. То трябва да бъде отдадено на концесия, но държавата умишлено я бази в интерес на монополиста", коментира Начев.

Интервю с Васко Василев и Нелко Начев очаквайте тази събота в обзорното предаване на Радио Варна "Позиция", когато протестите за горивата и високите им цени ще коментираме с протестиращи и специалиста по пътна безопасност Настимир Ананиев.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Протестиращите блокираха бензиностанцията на Лукойл на магистрала "Хемус"

Пети пореден ден варненци се събират, за да протестират - срещу високите цени на горивата, в подкрепа на майките на деца с увреждаия, за оставката на вицепремиера Валери Симеонов, срещу партиите, за смяна на системата, за Южен поток... Както и снощи протестиращите се събират в 18.30 пред Катедралата. В момента - 18.50, тук има около 150 човека, от..

публикувано на 14.11.18 в 19:00

Пешеходни пътеки избледняха часове след боядисването им

Некачествена боя или недобросъвестни шофьори? Каквато и да е причината някой не си е свършил работата при пребоядисването на пешеходните пътеки по бул. "Княз Борис I" днес. В 9 часа "зебрите" все още  бяха прилежно пребоядисани с бяла боя и маркирани с конуси. Около тях се носеше силна миризма на прясна блажна боя. В 15 часа от "освежаването" нямаше и..

публикувано на 14.11.18 в 17:19
Около 500 души протестираха в Бургас

13 шофьори, блокирали пътя Добрич - Варна, ще бъдат глобени

Тринадесет от протестиращите шофьори в Добрич, които са участвали в блокирането на пътя от добруджанския град към Варна, ще бъдат санкционирани по Закона за движение по пътищата. За наложените актове съобщи директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Никола Панчев на пресконференция. Отсечката от изхода на Добрич остана блокирана за..

публикувано на 14.11.18 в 17:11

Проф. Розалина Димова е новият ректор на Техническия университет във Варна

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев назначи проф. д-р инж. Розалина Стефанова Димова за временно изпълняващ длъжността ректор на Техническия университет – град Варна. До момента проф. Димова бе заместник–ректор по научната, научно-приложна и..

публикувано на 14.11.18 в 16:51

Във Варна не достига кръв от групи А+, А- и нулева положителна

Кръводарителите във варненския Районен център по трансфузионна хематология не достигат, необходими са   близо  15 000 годишно, а даряват около 10 000 -11 000. В момента също има дефицит на кръв от групи А+, А- и нулева положителна. Това съобщиха от Кръвния център. Даниела Стойнова разговаря с най-младия лекар в центъра - 33-годишния д-р..

публикувано на 14.11.18 в 16:45

Няма кандидати за плажа на Каварна

Правителството определи концесионерите на централния бургаски плаж и Созопол-Харманите в община Созопол. В зоната за платени плажни принадлежности на плаж „Бургас-централен“ чадър и шезлонг ще струва 7 лв. Инвестициите, които ще бъдат направени за развитие и опазване на облика на културно - историческото наследство на морския плаж..

публикувано на 14.11.18 в 16:28

Нов граничен пункт с Румъния ще има край Крушари

Правителството прие решение за откриване на ГКПП-Крушари на границата с Румъния, предаде  БГНЕС. Откриването на новия граничен контролно-пропускателен пункт е в изпълнение на подписаното през 2012 г. междуправителствено споразумение с Румъния за откриване на две нови ГКПП-та между двете държави в точките Кайнарджа-Липница и Крушари-Добромир...

публикувано на 14.11.18 в 13:11