"Демократична България": Цените на горивата в България са по-високи от тези в редица страни на ЕС

протест горива
Снимка: БГНЕС

Базовите цени на горивата в България, преди да бъдат начислени акциз и ДДС, са по-високи, отколкото в редица държави от Европейския съюз, сред които Великобритания, Белгия, Полша и Словения. Това съобщиха на пресконференция днес Васко Василев и Нелко Начев от „Демократична България“. Двамата посочиха като причина за високите цени у нас промените в Закона за горивата, които унищожават малките търговци. Друг негативен фактор е Законът за ДДС, с който малките търговци бяха задължени двойно да обезпечат дължимия данък, мярка, който обаче не засяга големи играчи на пазара.

Според „Демократична България“, проблемът може да бъде решен чрез реална конкуренция на пазара на горива и свободен достъп до акцизните складове. "В момента 90% от тези складове се държат от една верига, която е вносител, производител и в същото време е търговец - класически пример за монопол", каза Васко Василев и допълни:

Нелко Начев подчерта, че трябва да се гарантира свободен внос на горива по море, който е единствения конкурентен способ за транспортиране на ниски цени. "Това в България обаче е невъзможно, защото имаме две пристанища с данъчни складове - едното е край Бургас и се използва само от частния монополист, а другото е пристанище "Петрол" край Варна. То трябва да бъде отдадено на концесия, но държавата умишлено я бази в интерес на монополиста", коментира Начев.

Интервю с Васко Василев и Нелко Начев очаквайте тази събота в обзорното предаване на Радио Варна "Позиция", когато протестите за горивата и високите им цени ще коментираме с протестиращи и специалиста по пътна безопасност Настимир Ананиев.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Петро Порошенко (вляво) и Володимир Зеленски след първия кръг на президентските избори в Украйна.

Украйна пред съдбоносен избор, избори и в Северна Македония

Украйна се изправя пред съдбоносен избор. Днес там ще се състои вторият тур на президентските избори. Във финалната надпревара, която е изключително оспорвана и е приковала вниманието на света заради конфликта между Запада и Русия, се борят комикът Владимир Зеленски и действащият президент Петро Порошенко. Първият тур се проведе на 31 март..

публикувано на 21.04.19 в 09:30

Милиони използват 123456 като парола

Милиони хора използват лесно разбираеми пароли за защита на информация в интернет, установи британско проучване. Анализът е направен от Националния център за киберсигурност в Обединеното кралство (NCSC). Според него 123456 е най-широко използваната парола при разбити банкови сметки...

публикувано на 21.04.19 в 08:45

В Добрич ще чистят паметника на Добротица

Почистване и преобразяване на площта около паметника на деспот Добротица, който се намира се в непосредствена близост до едно от най-оживените кръстовища на града, организират от сдружение "Зелен пламък". Паметникът на Добротица е най-високата точка на територията на Добрич. Оттам се вижда голяма част от територията на града. Акцията е съвместна заедно с..

публикувано на 21.04.19 в 08:25

Дарете кръв на Цветница във Варна

По традиция на Цветница Центърът по трансфузионна хематология във Варна организира кръводарителска кампания, за да осигури кръв и кръвни продукти за предстоящите почивни дни. Инициативата се подкрепя от варненското сдружение “Благотворителност и спорт”. От сдружението напомнят, че болниците във Варна приемат пациенти не само от областта,..

обновено на 21.04.19 в 07:18

Зоопаркът обяви конкурс за рисунка

Конкурс за рисунка на тема "Аз обичам животните" обяви Зоопаркът във Варна . Поводът е Международния ден на Земята на 22 април. Малките художници трябва да предадат творбите си до 1 май вкл. на касата на зоокъта. В самия ден на Земята ще бъде изнесена и полезна информация за защитените видове животни, които обитават зоологическата градина...

обновено на 21.04.19 в 07:11

Започва пръскане против кестеновия молец във Варна

Първата за годината обработка против кестенов молец на терени с обществено значение започва във Варна, съобщи Антоанета Тончева, директор на ОП „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация“.  Третирането ще се извършва в късните вечерни часове, ще се обработват ниските клони на кестеновите дървета и площите под тях. Интервенциите ще..

публикувано на 21.04.19 в 07:10

Облачно и в неделя

Oблачността отново ще се увеличи и ще е променлива, следобед значителна. На отделни места ще превали слаб дъжд.Вятърът ще се обърне от югоизток,ще е предимно слаб. Максимални температури 12 и 17 градуса, за Варна около 14. На много места ще се образуват слани! Вълнение на морето 2-3бала.Температура на морската вода 11-13градуса.

обновено на 21.04.19 в 05:50