Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СПОЛУКАТА - Къси разкази и афоризми от Мария Вачева

| обновено на 20.11.18 в 10:23

Есенен салон на изкуствата – Община Варна‘2018 - Представяне на книгата на Мария Вачева СПОЛУКАТА Къси разкази и афоризми

Книгата представи Румен Стоянов, поет, писател и преводач от и на испански и португалски, член на СБП, дипломат. Събитието се посвещава на 85 години от рождението ѝ. 

Мария Вачева публикува последните над 5 години множество разкази, афоризми и сатирични гатанки в редица национални литературни вестници и сборници във Варна и Велико Търново, а афоризмите ѝ са излъчвани по програма Хоризонт на БНР и отличавани като „Изречение на годината‘ 2017“. През 2017 г. издава книгата „САГА SARI Сатирични гатанки“, която е на 10 езика.
Снимка"Нашата майка, Маря Вачева, е небивала майка. Нашите деца и внуци имат небивала баба и прабаба. Майка живее за хората и обществото, с науката, знанието и училището, за семейството. За нея свободата е най-ценното нещо за всяко живо същество: „Свободата е знание, наука и образование!“ Също и вярата в доброто, природата и човека.

Един виден наш историк и общественик ѝ казва: „Вие сте като Жана д‘Арк!“
Майка е не само истински борец, но и творец през целия си живот. От училищните през емигрантските и студентски години, през учителството - „борба за душите, сърцата и умовете на българите, за бъдещето на България“, продължаваща и днес: „Кой има идея свята живее за свободата, а не ради пари. Родолюбец.“
Любовта към Родината за майка е изначална. Тя мечтае някога учениците в България да започват учебния си час  с възгласа „Да живее Отечеството!“. За Маря Вачева всеки урок е и урок по родолюбие и човечност.
Страстта към творчеството през целия живот, към споделянето на професионалния и човешки опит, на изстраданите истини и идеи, довеждат майка до изявите по Българското национално радио, до поуката и изящната красота на късите разкази и сполуката със сатиричните гатанки. От разказите, за обикновени, но най-човешки неща - „Куклата“, „Телефонът“. „Масичката“, „Елхичката‘, „Сделка“, „Въздух“, до житейските изненади в „Джина“, „На лов“, „Майчино сърце“.
Една все изгаряща любов към мира и отхвърляне на войната: „И най-лошият живот в мир е по-добър от катастрофална победа. Глобална завера.“; обич към ученика и любов и преклонение към учителя, училището и семейството: „Учителят е част от кръговрата – възпитава човешките поколения. Съвременен хъш.“, „Трудът на ученика е принос към националното богатство. Детска мечта.“, „Със семейството и училището израстват нови духовни будители.“... 
Бойко Вачев, син
Литературната вечер бе придружена и от изложба: 15 пана с постери с фотографии и мисли на Мария Вачева.
Снимки: 22 ноември, Арт – салон на Радио Варна




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия