СПОЛУКАТА - Къси разкази и афоризми от Мария Вачева

| обновено на 20.11.18 в 10:23

22 ноември, четвъртък, 18 часа, Арт – салон на Радио Варна (голяма зала)

Есенен салон на изкуствата – Община Варна‘2018 - Представяне на книгата на Мария Вачева СПОЛУКАТА Къси разкази и афоризми

Книгата ще представи Румен Стоянов, поет, писател и преводач от и на испански и португалски, член на СБП, дипломат. Събитието се посвещава на 85 години от рождението ѝ. 

Мария Вачева публикува последните над 5 години множество разкази, афоризми и сатирични гатанки в редица национални литературни вестници и сборници във Варна и Велико Търново, а афоризмите ѝ са излъчвани по програма Хоризонт на БНР и отличавани като „Изречение на годината‘ 2017“. През 2017 г. издава книгата „САГА SARI Сатирични гатанки“, която е на 10 езика.
Снимка"Нашата майка, Маря Вачева, е небивала майка. Нашите деца и внуци имат небивала баба и прабаба. Майка живее за хората и обществото, с науката, знанието и училището, за семейството. За нея свободата е най-ценното нещо за всяко живо същество: „Свободата е знание, наука и образование!“ Също и вярата в доброто, природата и човека.

Един виден наш историк и общественик ѝ казва: „Вие сте като Жана д‘Арк!“
Майка е не само истински борец, но и творец през целия си живот. От училищните през емигрантските и студентски години, през учителството - „борба за душите, сърцата и умовете на българите, за бъдещето на България“, продължаваща и днес: „Кой има идея свята живее за свободата, а не ради пари. Родолюбец.“
Любовта към Родината за майка е изначална. Тя мечтае някога учениците в България да започват учебния си час  с възгласа „Да живее Отечеството!“. За Маря Вачева всеки урок е и урок по родолюбие и човечност.
Страстта към творчеството през целия живот, към споделянето на професионалния и човешки опит, на изстраданите истини и идеи, довеждат майка до изявите по Българското национално радио, до поуката и изящната красота на късите разкази и сполуката със сатиричните гатанки. От разказите, за обикновени, но най-човешки неща - „Куклата“, „Телефонът“. „Масичката“, „Елхичката‘, „Сделка“, „Въздух“, до житейските изненади в „Джина“, „На лов“, „Майчино сърце“.
Една все изгаряща любов към мира и отхвърляне на войната: „И най-лошият живот в мир е по-добър от катастрофална победа. Глобална завера.“; обич към ученика и любов и преклонение към учителя, училището и семейството: „Учителят е част от кръговрата – възпитава човешките поколения. Съвременен хъш.“, „Трудът на ученика е принос към националното богатство. Детска мечта.“, „Със семейството и училището израстват нови духовни будители.“... 
Бойко Вачев, син
Литературната вече е придружена и от изложба: 15 пана с постери с фотографии и мисли на Мария Вачева.ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Иво Христов представя: "Пред пепелището на нестаналото българско общество”

24 ноември, събота, Арт салон на Радио Варна, 13:30 часа Представяна на книгата на проф. Иво Христов „Пред пепелището на нестаналото българско общество” “Въпреки плашещото заглавие „Пред пепелището на нестаналото българско общество”, тази книга е написана с болка, с грижа и любов за България". България, която не е просто флаг..

обновено на 20.11.18 в 09:12

Скъпоценният камък: Документален филм за будистките ступи

22 ноември, четвъртък, Концертно студио, 19:30 часа Прожекция на филма "Скъпоценният камък", България (2016 г.), 42 мин. Трейлър на български език. Прожекцията ще се проведе в Арт салона на Радио Варна от 19:30 ч. на 22 ноември 2018 г. ”Скъпоценният камък” е документален филм, посветен на пренасянето на древна тибетска традиция в модерния..

обновено на 20.11.18 в 09:08

Фотоизложба "На пътуването и планината с любов"

19 ноември, понеделник, Арт салон на Радио Варна, 19.00 часа Клуб по пешеходен туризъм "Нови Хоризонти" към туристическо дружество "Родни балкани" представя  "На пътуването и планината с любов" - фотоизложба, която е част от редица инициативи през месец ноември.  Изложбата включва 44 картини, показващи красотата на българските планини, природа и..

обновено на 19.11.18 в 13:41

Happy days - джаз концерт

29 ноември, четвъртък, 19:00 часа, Концертно студио на Радио Варна Концерт на Александрина Петрова и Зои Бошнакова - джаз стандарти и песни с джазова насоченост. Събитието е част от програмата на Радио Варна в подкрепа на талантливи деца и младежи "Криле за начало". Вход свободен.

обновено на 18.11.18 в 09:40

Изложба живопис СЪВРЕМИЕ - ФОКУС на Диян Димитров

16 ноември, петък, 19 часа, Арт салон на Радио Варна "Живописта на Диян Димитров е фигуративна, тя излъчва фантазност с отпратки от личния му свят към митологични, религиозни и исторически теми. Образно разкрива пред зрителя дуалността на неговата душевност, в която сюрреалистичните визии на подсъзнателното бленуване и на преекспонираната натурност са..

обновено на 16.11.18 в 16:23

Матине с Марио Ангелов

17 ноември, събота, Концертно студио на Радио Варна,  11.00 часа Пианистът Марио Ангелов ще свири творби от Бах, Хайдн, Моцарт и Бетовен. Събитието е част от програмата на  Есенния салон на изкуствата- Варна 2018. Организатор е дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна. В програмата: 1.J. Haydn – Sonate in C /Hoboken XVI: 1/..

обновено на 16.11.18 в 16:23

Безлистните орхидеи - новата тема на Първо орхидеено общество

24 ноември, събота от 14 часа, Арт-салон Радио Варна Сбирка на Първо орхидеено общество, лектор - Димитър Петров, член на Първо орхидеено общество с прелюбопитната колекционерска тема "Безлистни орхидеи". Ще има растения за купуване. Добре дошли са и нечленове на обществото срещу дарение от 5 лв.

публикувано на 14.11.18 в 14:35