Общините ще помагат на социалните предприемачи

Снимка: личен архив

Над 4700 социални предприятия са регистрирани у нас, съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова, която присъства на откриването на изложение на социални предприемачи от Североизточна България. Тя информира, че в новоприетия закон за предприятията на социалната и солидарна икономика са предвидени редица насърчителни мерки за социалните предприемачи, но са предвидени и изисквания към тях:

"В малкото социално предприятие да работят хора от уязвимите групи – най-малко трима души, или част от печалбата да бъде инвестирана в социални и екологични цели. Минималната сума, която трябва да бъде реинвестирана е 7500 лв. За големите социални предприятия – клас А+ – до 30% от работещите да бъдат от уязвимите групи и да се реинвестират средства минимално от 75 000 лева. Данъчни облекчения се запазват такива, каквито са за момента, за трудовопроизводителните кооперации. Вече ще бъдат за всички социални предприятия!".

Султанка Петрова допълни, че става дума за предоставяне от общините на терени или помещения на социалните предприемачи с решение на Общинския съвет.ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва традиционната среща на Световния икономически форум в Давос

В швейцарския курорт Давос започва традиционната среща на  Световния икономически форум, която ще продължи до петък включително, съобщи БТА. Очаква се форумът да събере повече от 1000 ръководители и членове на над 100 правителства, ръководители на водещи световни компании, на международни организации и неправителствени организации и др.  Планирано е..

публикувано на 22.01.19 в 10:28
Космическият апарат

Дъждовете на Титан много напомнят на тези, които обикновено се наблюдават на Земята

Учени от университета на Айдахо установиха, че дъждовете на сатурновата луна Титан напомнят много онези, които обикновено се наблюдават на Земята, съобщи сайтът за астрономия "Спейс". Заключенията им са въз основа на снимки, изпратени от космическия апарат "Касини" една година преди навлизането му в атмосферата на Сатурн през 2017 г...

публикувано на 22.01.19 в 10:24
Нану Цуковна Шаова получи през 2017 г. сертификат от „Книгата на рекордите на Русия“.

Най-старата рускиня почина на 128-годишна възраст

Жителката на руската република Кабардино-Балкария Нану Шаова се спомина на 128-годишна възраст, предаде БТА. Според администрацията дълголетницата от Заюково-Баксанския регион е щяла да навърши 129 години през месец май, съобщи ТАСС. Нану Цуковна Шаова попадна в „Книгата на рекордите на Русия“. Нейната диплома за рекордно дълголетие ѝ..

публикувано на 22.01.19 в 10:21

Най-големият известен тиранозавър е загинал в река, пълна с дребни акули

Учени, изследващи двата тона скали, сред които бяха намерени костите на най-големия известен тиранозавър, откриха зъби от малка акула, съобщи "Ройтерс". Това означава, че тиранозавърът е загинал преди 67 милиона години, след като е паднал в река, гъмжаща от акули, макар и малки. Скелетът на тиранозавъра е най-пълният и най-добре..

публикувано на 22.01.19 в 10:00
Пожарът, засегнал два кораба в Керченския пролив, принудил членове на екипажа да скачат зад борда.

14 са загинали и 6 са в неизвестност след пожар на два кораба в Черно море

Броят на загиналите при снощния пожар на борда на два кораба - "Маестро" и "Канди"  -  в Керченския проток достигна 14 души. 12 моряци са спасени, а шестима са в неизвестност. Федералната агенция за морски и речен транспорт (Росморречфлот) заяви, че пожарът избухнал на корабите "Маестро" и "Канди", по време на прехвърляне на..

публикувано на 22.01.19 в 09:54

Членовете на транспортната комисия в ЕП отново не се разбраха за спорния пакет "Мобилност"

Координаторите на парламентарните групи в транспортната комисия на Европейския парламент не са постигнали споразумение по поправките в пакета “Мобилност”, съобщи БНР. Това означава, че пакетът със сигурност няма да бъде внесен за гласуване в пленарната зала в Страсбург на следващата сесия на Европарламента през февруари. Очаква се той да бъде..

публикувано на 22.01.19 в 07:45

165-годишен турчин ще "гласува" за първи път

Опозиционни политически партии в Турция съобщават измами, след като хиляди необичайни гласоподаватели са се появили в избирателните списъци, съобщава Би Би Си. Сред тях има и много хора над 100 години, които за първи път гласуват, като най-старият е на 165 години. Опозиционните партии съобщават, че са намерили и повече от 1 000 човека регистрирани в..

публикувано на 21.01.19 в 16:11