Общините ще помагат на социалните предприемачи

Снимка: личен архив

Над 4700 социални предприятия са регистрирани у нас, съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова, която присъства на откриването на изложение на социални предприемачи от Североизточна България. Тя информира, че в новоприетия закон за предприятията на социалната и солидарна икономика са предвидени редица насърчителни мерки за социалните предприемачи, но са предвидени и изисквания към тях:

"В малкото социално предприятие да работят хора от уязвимите групи – най-малко трима души, или част от печалбата да бъде инвестирана в социални и екологични цели. Минималната сума, която трябва да бъде реинвестирана е 7500 лв. За големите социални предприятия – клас А+ – до 30% от работещите да бъдат от уязвимите групи и да се реинвестират средства минимално от 75 000 лева. Данъчни облекчения се запазват такива, каквито са за момента, за трудовопроизводителните кооперации. Вече ще бъдат за всички социални предприятия!".

Султанка Петрова допълни, че става дума за предоставяне от общините на терени или помещения на социалните предприемачи с решение на Общинския съвет.ВИЖТЕ ОЩЕ

Основните сортове петрол поевтиняха със 7 процента на международните пазари

Цената на "Брент" слезе до 62 долара и 29 цента за барел, а американският лек суров петрол - под 53 долара за барел, най-ниското равнище от октомври 2017 година насам.Причина за поевтиняването са опасенията на търговците и инвеститорите от забавянето на растежа на водещите икономики.

публикувано на 21.11.18 в 06:31
„Въведение Богородично”, мозайка в църквата „Успение Богородично” близо до Дафни, Гърция

21 ноември - Ден на християнското семейство

Днес Православната църква чества Въведение богородично или Ден на християнското семейство и християнската младеж. Въведение Богородично е един от големите вселенски празници. На този ден Църквата празнува денят, когато невръстната Мария, обречена на Бога от родителите си Йоаким и Анна, преди да се роди още, само на три години била въведена в..

публикувано на 21.11.18 в 06:05

Валери Симеонов с изявление преди гласуване на оставката му

Изявление на вицепремиерът в оставка Валери Симеонов преди да бъде гласувана оставката му от Народното събрание се очаква тази сутрин. Официалното предложение, подписано от премиера Бойко Борисов, е постът на вицепремиер по икономическата и демографската политика, овакантен от Симеонов, да се заеме от Марияна Николова. Тя е настоящият..

публикувано на 21.11.18 в 05:47

22-годишният Северин ще бъде настанен в психиатричната болница в Ловеч

Настаняват 22-годишния Северин в психиатричната болница в Ловеч. Обвиненият за убийството на Виктория Маринова в Русе, ще остане там 30 дни, за да се установи дали е вменяем, предаде БГНЕС. Днес по искане на прокуратурата в Русе, съдът назначи комплексна съдебно-психиатрична и психологическа експертиза на Северин, за да се разбере дали може..

публикувано на 20.11.18 в 17:13

Временно ще бъде ограничено движението по магистрала "Хемус" край Ябланица

Движението по АМ "Хемус" край Ябланица, между 74-ти и 79-ти км, ще бъде ограничено от 11.00 ч. до 15.00 ч. утре, 21 ноември, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Временната организация на движението е за извършването на дейности, свързани със строителството на новия участък от автомагистралата. В този интервал движението ще се..

публикувано на 20.11.18 в 17:10

В Румъния най-голям брой хора имат само външни тоалетни в домовете си

Близо една трета от домовете в Румъния са с външни тоалетни, което поставя страната на срамното последно място в Европа по отношение на модерните тоалетни. След Румъния се нарежда България, а на трето място - Литва, пише днес в. "Адевърул". В другия край на класацията е Люксембург. В Европа средното равнище на жители, които нямат тоалетна в..

публикувано на 20.11.18 в 12:35

Китайските ледници се топят все по-бързо

Топенето на ледници в Западен Китай се ускорява, оповести организацията "Грийнпийс", отбелязвайки, че това е накарало хиляди хора да се евакуират през последните няколко месеца, и че уязвимостта към климатичните промени е предупредитилен сигнал за целия свят, предаде Ройтерс. Анализът на спътникови данни показа, че темповете на свиване на..

публикувано на 20.11.18 в 12:24