Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки ден ни лъжат по над 200 пъти

Снимка: БГНЕС

Дневно ние сме лъгани над 200 пъти. Това заяви експертът по невербални комуникации Ина Иванова по време на международната конференция „Фалшивите новини на истинските тролове”.

„В един 10 мин. разговор ни казват между 2 и 3 лъжи. Единият тип лъжа е за наша лична изгода когато искаме да накараме другите да ни мислят за по-умни. Вторият тип лъжа е когато искаме да защитим чувствата на някой друг, тя е в чужда полза. 25% от лъжите са от този тип. Следващият тип е смес от тези две”, заяви Иванова. 

Тя обясни още, че хората успяват да декодират лъжата в 54% от случаите, но ако бъдем обучени ще може да се научим да я разкриваме в 90% от случаите.

Организаторът на конференцията - бившият външен министър Соломон Паси, каза, че лъжата съществува откакто свят светува и вероятно ще съществува докато не бъде измислен някакъв универсален детектор на лъжата, след което пак ще продължи да съществува.

„Лъжата я има още в първите страници на Библията. Змията лъже Ева, Ева лъже Адам, Адам лъже Господа. В самата Библия има заложени такива въпроси, които ни навеждат към това да търсим лъжата”, заяви Паси.

Той подчерта, че няма такава божия заповед, която да призовава да не лъжем, а има една такава, която се приближава към това и тя е не лъжесвидетелствай. Това е фалшивата новина в Библията и борбата срещу нея започва още от там.

Всеки може да бъде потърпевш от фалшивите новини, независимо дали е гражданин, представител на институция или политик. Ако до преди няколко години казвахме чух по телевизията, прочетох във вестника, това вече е минало. Вече всеки казва прочетох го в интернет.  Това каза министърът на Българското председателство Лиляна Павлова на конференцията, в която  политици, представители на европейски и местни институции, на технологични компании, експерти, общественици и журналисти обсъждат измеренията и последиците от дезинформацията и начините за борба с нея, предаде БГНЕС.

„Имаме над 1.3 млрд. уебсайта, на които се произвеждат новини, една голяма част то тях са фалшиви уебсайтове. 2 млрд. потребителите във Facebook четат новини месечно, 1.2 млрд. в WhatsApp, 328 млн. в Twitter, 600 млн. в Instagram. 80% от тях казват, че са чели фалшиви новини, а 70% трудно разграничават коя новина е фалшива”, обяви Павлова.

Тя посочи, че тези цифри говорят за мащабите на заразата, но за нея няма рецепта и лекарство за нея, както и универсален тест, с който да измерим дали една новина е фалшива или не.

„Няма как да създадем единна институция, която да казва и да отмерва еднозначно това е фалшиво и това е истинско. Няма как да има една институция, един човек, който да може самостоятелно или една държава да се пребори с този процес. Само ако се обединим като общество и като институции бихме могли да направим нещо по въпроса”, заяви министърът.

Павлова подчерта, че фалшивите новини се разпространяват 6 пъти по-бързо от истинските, по-лесно се възприемат и хората много по-лесно им се доверяват, което според нея е парадоксално, но е факт. Тя разкри, че по време на българското председателство страната ни не е била подмината от фалшивите новини. Една от тях е била , че ще ни отнемат председателството.Твърдение, което никога не е било на дневен ред, заяви министърът и добави, че според проучване от 2017 г. 18 държави в света са имали проблеми с фалшиви новини, които са довели до изкривяване на изборните резултати. Тя посочи, че и ние сме били потърпевши от такава манипулация и даде за пример случаят „Костинброд”.

„Бяхме подложени и на кибератаки всеки ден”, разкри Павлова.

Според нея трябва да се реагира на фалшивите новини и добави, че в личен план от няколко години тя е жертва на манипулации, срещу които се бори. Тя обясни, че когато разпространителят на фалшивите новини са истински сайтовете може да потърсиш правата си, но когато са фалшиви, не можеш да реагираш, защото нямаш права.

„Регулации са необходими, за да могат компетентните органи да свалят тези сайтове, за да можем да намерим начини да опровергаем тази новина“, подчерта тя.

Министър Павлова обясни, че 4 са категориите на фалшивите новини.

„Едните са със сензационното съдържание за образуване на трафик и печелене на пари. Вторият вид новини са дезинформацията, която цели манипулация, настройване на обществено мнение или нагласи или е с чисто лобистки интерес. Третите са политическите и партийни фалшиви новини, които имат целева група и целеви обект, дискредитиране на един политически обект и четвъртият вид са сатирата и пародията“, обясни тя. По думите ѝ усилията трябва да се насочат към първите три категории и добави, че тя винаги е търсела истината и вярва, че това ще ни обедини в бъдеще.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първо заседание на РИК-Варна

Членовете на Районната избирателна комисия във Варна са опитни, тъй като от много години се занимават с провеждането на избори и при добра разяснителна кампания и обучение на членовете на секционните комисии, които ще са с по девет души, няма да има проблеми, въпреки вота „две в едно“. Това коментира след първото заседание на РИК Велин Жеков - председател..

публикувано на 20.04.24 в 13:29

Варна отбеляза 148 години от Априлското въстание

На днешния 20 април по стар стил отбелязваме 148 години от избухването на Априлското въстание. По нов стил го отбелязваме на 1 май - датата, на която е трябвало да избухне въстанието. Макар то да  завършва неуспешно, оставя трайна следа в българската история, като бележи връх в дейността на българското освободително движение. Във Варна..

публикувано на 20.04.24 в 11:39

"Аз вярвам и помагам" за девети път събират капачки във Варна

За девета поредна година на площада пред катедралния храм "Успение Богородично" във Варна беше дадено началото на традиционната благотворителна кампания на сдружение "Аз вярвам и помагам" за събиране на капачки, с цел финансиране на купуването на медицинска апаратура и втора детска линейка за малки деца и новородени. Още в началото на събитието..

публикувано на 20.04.24 в 10:06
Снимката е илюстративна, архив

Автобус, пътувал за Добрич от Истанбул, се преобърна в Турция

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация, пътувал от Истанбул за Добрич, се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът е излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели, на 50 км от българската граница. В превозното срество е имало 14 пътници, сред..

обновено на 20.04.24 в 07:41

Облачно, с валежи от дъжд

Днес ще е предимно облачно, главно по Черноморието и в югоизточните райони с валежи от дъжд. По-слаби и на по-малко места ще са в Североизточна България, а привечер там ще започне намаление на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток, който по-късно следобед ще се обърне от северозапад. Дневните  температури ще останат близки..

публикувано на 20.04.24 в 07:41
Снимката е илюстративна

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната, реши министърът на образованието Галин Цоков.  Така почивните дни за децата ще са от 1 до 6 май, включително.  

публикувано на 19.04.24 в 19:51

Утре предаваме капачки и стотинки във Варна

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение  "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 19.04.24 в 18:44