8000 км третокласни пътища се нуждаят от ремонт

Автор:
Снимка: Радо Стойков

Общо 8000 км третокласни пътища се нуждаят от ремонт или реконструкция, за да отговарят на изискванията за качествено, комфортно и безопасно движение. За ремонт приоритетно от Агенция „Пътна инфраструктура“ са предложени 1214 км третокласни пътища. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в отговор на депутатски въпрос по време на парламентарния контрол, съобщиха от МРРБ.

За подобряване на състоянието на приоритетните участъци са необходими прогнозно малко над 930 млн. лв. Обсъждат се възможности за финансиране както със средства от бюджета на АПИ, така и чрез целево финансиране. Целта е приоритетните отсечки да бъдат ремонтирани през следващата година.

Предложението е на база възложената от МРРБ „инвентаризация“ на републиканските пътища, която трябваше да набележи най-критичните за пътната безопасност трасета и да бъдат предприети своевременни мерки за подобряване на тяхното състояние.

Данните сочат, че от 11 530 км третокласни пътища в страната, 930 км са в отлично състояние, 2700 км са в добро, 2560 км са в задоволително, 1610 км – незадоволително и 3730 км – в лошо.

Министър Аврамова отбеляза, че липсата на достатъчен финансов ресурс за развитие и поддържане на републиканската пътна мрежа през годините е основната причина, довела до тези незадоволителни констатации.

„Налага се обектите да се приоритизират, дейностите по текущ ремонт и поддържане – също. Въвеждането на тол системата и промените в Закона за пътища ще дадат възможност постъпленията от електронното таксуване да бъдат насочвани както към рехабилитация и обновяване на съществуващата инфраструктура, така и към строителство на нови пътни участъци“, каза още тя.

Министърът Аврамова информира още, че се предвижда по ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020 да се рехабилитират и реконструират републикански пътища ІІ и ІІІ клас на територията на 23 областни пътни управления. „Не малко неща в последните 10 години се направиха и не малък финансов ресурс беше инвестиран по републиканската пътна мрежа“, каза още тя. Само през тази година инвестираните средства са над 20 млн. лв. от бюджета и ОПРР, с които са ремонтирани девет третокласни пътни отсечки. В процес на изпълнение са още 36 обекта от третокласната пътна мрежа за над 222 млн. лв. По Програма „ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България 2014-2020“ предстои да бъдат обявени процедури на стойност 10,3 млн. лв.

Осигурени са 60 млн. лв. за зимно поддържане на републиканските пътища в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2019 г., информира още регионалният министър. 15 от сключените 27 договора за зимно поддържане и 7 договора за поддръжка на автомагистралите са със срок до края на 2018 г. През май и юни т.г. АПИ стартира процедури за възлагане на обществени поръчки за пътно поддържане със срок от 5 години, които към момента не са приключили. „За договорите, които изтичат през периода на зимното поддържане на сезон 2018/2019 г., са подготвени aнекси, които ще бъдат подписани с фирмите към датата на изтичане на съответния договор за удължаване срока им до сключване на договор с избраните изпълнители по новите процедури. Целта е забавата в обществените поръчки да не се отрази на работата на агенцията и фирмите при изпълнението на зимното поддържане“, обясни министър Аврамова.

Регионалният министър подчерта, че за фирми, които не изпълняват своите дейности за зимно поддържане, съгласно договорените условия, ще бъдат налагани най-строгите санкции.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Автомагистрала

Магистрала "Хемус" ще е готова от край до край през 2024-а

До 2020-а година варненци ще пътуват до Търговище изцяло по магистрала. Дотогава ще е готова и отсечката между Плевен и Ловеч. Това заяви във Варна премиерът Бойко Борисов. През следващите 2 години ще върви и строителството на магистрала "Хемус" от Плевен до Велико Търново, но този участък ще е готов до 2022-а.  Междувременно започва проектирането на..

публикувано на 25.04.19 в 16:56

Римски терми, Аладжа манастир и парк-музеят „Владислав Варненчик“ вече са в 100-те национални туристически обекта

Три забележителности във Варна – Римски терми, Аладжа манастир и парк-музей „Владислав Варненчик“ стават част от движението „Опознай България - 100 национални туристически обекта“. Специалните печати, с които се удостоверява посещението и запознаването със съответната забележителност, бяха връчени днес от кмета на Варна Иван Портних на Ася..

публикувано на 25.04.19 в 16:39

Борисов: Новият булевард ще облекчи трафика на Варна

Премиерът Бойко Борисов извърши оглед на новия транзитен булевард "Васил Левски", който от днес  е пуснат с временна организация на движение до издаването на акт 16 и може да се ползва от варненци и гостите на града. Той коментира, че ако има обективен поглед на извършеното от строителите, трябва да се отбележи,че новият булевард  ще облекчи..

публикувано на 25.04.19 в 16:30

Ще има засилен контрол по пътищата в област Добрич по празниците

Засилен контрол по пътищата в област Добрич ще бъде осигурен от Пътната полиция и Жандармерията в Добрич. Особено внимание ще бъде отделено за контрол на движението на републиканския път 1-9 от границата с Румъния при Дуранкулак до Варна, тъй като се очаква натоварен трафик заради туристите, идващи за празниците от северната ни съседка...

публикувано на 25.04.19 в 15:54

Час преди огледа на премиера: Бул. "Васил Левски" като зона за игри (СНИМКИ)

Премиерът Бойко Борисов се очаква във Варна за оглед на новия варненски булевард " Васил Левски".  Той ще инспектира съоръжението, което ще бъде пуснато още днес в пълния му обем, но при временна организация на движението. В момента текат довършителни дейности по основните трасета, където са положени асфалт и маркировка, а прилежащите..

публикувано на 25.04.19 в 14:35
Каменната зала на Тайната вечеря се намира на горния етаж на гробницата на цар Давид в Йерусалим

Кипърски и израелски учени пресъздадоха триизмерно изображение на залата на Тайната вечеря

Учени от Кипър и Израел пресъздадоха в съвместен проект триизмерно изображение на залата в Ерусалим, в която се е състояла Тайната вечеря на Исус Христос и неговите ученици в четвъртък, преди да бъде разпънат на кръста.  Специалисти от Института на Кипър и Департамента по античността в Израел дигитално са реконструирали триизмерния модел с помощта на 3D..

публикувано на 25.04.19 в 13:16
Снимка: Фейсбук

Варненци обиколиха християнските храмове в града

Близо 40 варненци и гости на града се включиха в безплатния пешеходен тур , посветен на християнските храмове във Варна. Обиколката е организирана от Съюза на екскурзоводите съвместно с община Варна. Християн Облаков водеше тура. Той разказа за историята на храмовете, които жителите на морската столица посетиха заедно с него. Своеобразният..

публикувано на 25.04.19 в 13:13