Парите за общините за догодина са с близо половин милиард лева повече

Автор:
Снимка: БГНЕС

Всяко кметство вече ще има своя бюджетна рамка и кметът на общината ще е длъжен да я изпълнява. За това се разбраха на среща в Министерския съвет представители на Сдружението на кметовете на кметства в Република България и на управляващите. Ще бъдат завишени и санкциите за кметовете на общини за неизпълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация, съобщава БТА.

Председателят на Сдружението на кметовете на кметства Румен Стоянов обяви пред журналисти, че са постигнали добър резултат по първата част от исканията им и засега няма да протестират.

Министърът на финансите Владислав Горанов посочи, че тези теми, около които са се обединили днес, могат да намерят решение до края на годината и да се ползват за 2019 г. Той обясни, че в момента, в който има изискване в закона за финансова сметка за всяко кметство, общинските кметове ще трябва да се съобразят с него при внасянето на общинския бюджет в общинския съвет.

"Какви биха били санкциите - няма да са сто тояги на голо на мегдана, вероятно ще бъдат свързани с материална и административна отговорност на кмета, а в изключителни случаи и политическа", коментира Горанов.

Министърът посочи, че парите за общините за догодина са с близо половин милиард лева повече, като около 120 млн. са в частта, която зависи от местните общности.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова посочи, че с промени в Закона за обществените поръчки и в Закона за устройство на територията кметът на кметство вече ще може да участва в контрола при изпълнение на обекти, възложени от общината.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Връчват награда "Варна" днес

Общо 40 личности и колективи с постижения в областта на културата, науката и образованието ще бъдат отличени с награда „Варна“ тази година. Номинациите бяха одобрени с почти пълно единодушие на днешното заседание на Общинския съвет. Отличията ще бъдат връчени на официална церемония в зала „Пленарна“ в 11 часа. За ярки постижения в областта на..

обновено на 22.05.19 в 07:09

Пекарна "Радост" осигурява работа на младежи с дефицити във Варна

Първи стъпки направи в началото на месеца ново социално предприятие във Варна, което осигурява работа на младежи с различни дефицити. Пекарна "Радост"   се казва мястото, където младите хора работят, а случайно или не – то се намира на улица "Радост" в кв. Трошево. Зад идеята стои екипът на фондация "Радост за нашите деца" с председател..

публикувано на 22.05.19 в 07:00

Спешно довършват бул. Васил Левски и почистват строителните отпадъци около него

Каналът за подземни комуникации при кръговото кръстовище на булевард "Васил Левски" с бул. "Владислав Варненчик" предстои да бъде бетониран днес. Припомням, че там снощи бе подкопан стълб от уличното осветление в резултат на проливния дъжд. Предстои още почистване на шахтите от свличените земни маси и строителни материали в близост до кръговото на..

публикувано на 22.05.19 в 06:28

Предимно слънчев ден

Днес ще е предимно слънчево, следобед главно по крайбрежието ще се развива купеста облачност, възможни са само изолирани краткотрайни превалявания. Вятърът ще е слаб, следобед временно умерен, във вътрешността от запад, а по Черноморието от юг-югоизток.   Максималните температури най-често ще са 23-26 градуса. Вълнение на морето 2 бала...

публикувано на 22.05.19 в 05:57

Адреси без ток

На 22.05.2019 г. от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Боряна, общ. Дългопол. На 22.05.2019 г. от 08:30 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на..

публикувано на 22.05.19 в 05:00

Варна след пороя

Докато синоптиците прогнозират през нощта облачността постепенно да намалее до ясно време, а след полунощ валежите да спрат, тази вечер около 20 часа Варна беше залята от порой. В някои райони на града падна и градушка. Снимките в публикацията са и на репортери на Радио Варна, и на членове на фейсбук групи /Марияна Димитрова, Айедин Стоянов, Венци..

публикувано на 21.05.19 в 21:34
Градушката с размери на лешник е унищожила реколтата в селата

Градушка колкото лешник удари Юнец и Шкорпиловци

Градушка с големината на лешник е унищожила насажденията в дворовете на жителите на село Юнец, община Долни чифлик, Варненска област. Кметът на населеното място, което има 30 жители - Стефан Кулев каза, че ще се наложи хората да пренасаждат посевите си (чуйте повече в прикачения звуков файл). Стана ясно,че едра градушка е паднала и в село..

публикувано на 21.05.19 в 16:49