Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поглед с усмивка към трагичните моменти в историята ни

На 11 ноември светът отбеляза 100 години от края на Първата световна война. Днес, на 12 ноември от 18 часа, във Варна по този повод ще бъде открита уникална изложба на политически карикатури. Тя ще бъде представена в Дома на архитекта. Краеведът Християн Облаков разкри интересни детайли за нея в ефира на Радио Варна. Въпреки че слушателите го познават от предаването "Архитектурата на стара Варна" , днес той не говори за архитектура, а за история.

- 100 години от края на първата световна война. Ти ще откриеш тази изложба. Как ще я представиш? Какво ще кажеш? Предполагам, че наистина е добре да започнем с историческия факт.

- Да, така е. Отбелязахме една важна годишнина, която е свързана и с нашата, българската, история, защото България участва активно в Първата световна война. За самата изложба ще кажа следното: Тя представя карикатури, създадени от известните български карикатуристи от началото на 20-ти век – Александър Божинов и Илия Бешков, които сами по себе си са едни от най-авторитетните имена в този жанр на изкуството. Това е личната колекция на Александър Ламбов, по-точно на неговия баща, като карикатурите са изработени точно във военния период – между 1914 и 1918 година. България се включва през 1915-а, но самите образи, които са използвани в създаването на тези карикатури, не представят само политическия спектър в България или Балканите. Напротив, представени са исторически персонажи от тогавашните политически елити на цяла Европа и като се има предвид факта, че по онова време  преобладаващо  формите на държавно управление на повечето европейски държави е именно монархията – няма нищо чудно, че има доста короновани особи, които са изобразени на карикатурите, в това число и българският цар.

- Кои са българските персонажи в тази изложба?

- Разбира се, присъства цар Фердинанд, присъства и министър-председателят Васил Радославов. Ние знаем от историята и специално за Александър Божинов, че той има доста карикатури, в които представя българския цар, като и във времето на личния режим на Фердинанд. Това е струвало на Александър Божинов загуба на свободата му, защото той е лежал и в затвора преди края на управлението на цар Фердинанд. Изключително са интересни. Това, разбира се, е една колекция, която е събирана от пощенски картички, преобладаващо. Имало е един добър шанс за тази фамилна колекция през перипетиите в нашата българска история, имам предвид последните 100 години, те да успеят да се съхранят до наше време, да достигнат до нас и сега да могат да бъдат изложени в залата на втория етаж на Дома на архитекта.

- Докога ще остане там изложбата ?

- Една седмица е времето, което е предвидено. Това означава до 19 ноември.

- Кой е Александър Ламбов? Казахме, че колекцията е фамилна, това означава, че доста по-назад във времето е започната.

- Така е!  Александър Ламбов е член на клуб ЮНЕСКО във Варна, в който аз също членувам. Изложбата е част от многото дейности, които клуб ЮНЕСКО развива във Варна, и във връзка с това той сподели тази своя колекция, която е събирана от неговия баща. Нека да кажа, че той също е бил и кореспондент във Радио Варна в миналото, но също така е и член на дружеството на краеведите тук във Варна, така че е една изключително интересна личност. Той, разбира се, ще присъства на откриването на изложбата. Който има време и възможност, нека се чувства поканен.

- На теб лично какво ти е най-интересно от тази колекция ?

- Това е един доста свеж поглед, с лека усмивка може да се погледне над едно време, което в никакъв случай не е смешно. Напротив, доста трагични времена и, за съжаление, България дава огромен брой жертви, както и целият свят, между впрочем. Милиони хора загиват, но някак си в ужасите на войната се намира време да се развива и изкуство.

- Може ли българинът да гледа с усмивка на трагичните моменти в историята си? Мисля, че това не го владеем много добре.

- Има други нации, които биха били по-добър пример в тази насока. Определено.

- Сещам се за филма „Ало-Ало”

- Действително, но как да кажа - има отделни личности в България, които винаги са съумявали да открият другата страна на нещата и слава Богу, че е така.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15