Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 400 ученици ще почетат Джон Атанасов в турнир по информатика

Снимка: БГНЕС

Над 180 състезатели от 8 държави ще участват в международен турнир по информатика, който ще се проведе в Шумен от 21 до 25 ноември. Състезанието, носещо името на „Джон Атанасов”,  се провежда за десета поредна година, съобщи БТА. Държавите, които ще се включат, са България, Русия, Полша, Румъния, Молдова и Сърбия. За първа година пристигат и отбори на Швейцария и Армения. Интересна подробност, обаче, е фактът, че един от ръководителите на швейцарския отбор е учил математика и информатика в Шумен.

Турнирът се е утвърдил като един от най-престижните в света и е единствен по рода си. Той се провежда в две възрастови групи – младежка и старша група, като едната е за ученици до 15,5-годишна възраст, а другата за гимназисти над 16 години. Те ще се състезават на 230 компютъра. Победителите ще бъдат наградени на 24-и ноември от 19:30 часа в зала „Венета Вичева”. По време на турнира се очаква в Шумен да пристигнат над  600 информатици и гости от страната и чужбина.

Новото в тазгодишното издание на турнира, по идея на молдовските участници, "е уъркшоп, свързан с методиката на обучение на деца с върхови постижения в информатиката", който ще се състои в Шуменския университет. Състезателните дни ще са 23-и и 24-и ноември, а паралелно с международния турнир, в един състезателен ден, ще се проведе и Националният есенен турнир по информатика. Очаква се, в есенното състезание да се включат още 250 деца и ученици.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НОИ изплаща пенсиите за месец май след Великден

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева с начална дата 26 април т. г. Тогава ще са налични както преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, така и преводите към пощенските станции – за пенсионерите, които получават..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Служебната власт на среща с представители на земеделския сектор

Служебният министър-председател на Република България Димитър Главчев, заместник министър-председателят Людмила Петкова и министърът на земеделието и храните Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделските браншови организации у нас. Разговорът ще се състои от 17 часа днес в Гранитната зала на Министерския съвет.  На срещата двете страни ще..

публикувано на 24.04.24 в 08:33

Обществено обсъждане за разширяването на бул. "Цар Освободител" във Варна днес

Обществено обсъждане на Подробния комуникационно-транспортен план (ПКТП) на бул. "Цар Освободител" от пътен възел "Летище" до бул. "Васил Левски" ще се проведе от 17 часа днес в зала "Пленарна" на Община Варна.  В новото проектно решение се предвижда всички пресичания на бул. „Цар Освободител“ с улици и булеварди от първостепенната улична мрежа да..

публикувано на 24.04.24 в 08:28

Днес изтича крайният срок за регистрация на партиите и коалициите в ЦИК

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент. Също до днес кметовете на общини определят местата за обявяване на избирателните списъци и..

публикувано на 24.04.24 в 08:22

Предимно слънчево в сряда

Днес над по-голямата част от района ще преобладава слънчево време, следобед с незначителни увеличения на облачността. В сутрешните часове на места ще се образува ниска слоеста облачност или мъгла. Вятърът от изток-югоизток постепенно ще се обърне от западна четвърт и ще е до умерен. По крайбрежието ще е предимно от югозапад. Привечер постепенйно..

публикувано на 24.04.24 в 05:56

Адреси без ток днес

·   На  24.04.2024  г. В периода  08:30  ч. до  17:00  ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна - м-ст Траката, м-ст Евксиновград, ул. 15-та, ул. 16-та, ул. 17-та, ул. 20-та, ул. 24-та и ул. 8-ма,..

публикувано на 24.04.24 в 05:55

Депутатите гласуват отмяна на либерализацията на тока

Тази седмица депутатите гласуват на второ четене либерализацията на тока да се отмени с една година, тоест да бъде факт през юли 2025 г., предаде БГНЕС. В пленарна зала ще се гледа и Проект на решение за подкрепа на предложената от Министерския съвет актуализирана Пътна карта за климатична неутралност на Република България. Очаква се на второ..

публикувано на 23.04.24 в 19:58