Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-младата пациентка с рак на гърдата у нас е едва на 14 години

| обновено на 20.11.18 в 15:34
Снимка: Гергана Хрисчева

Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване при жените. Той е на второ място по причиняване на смърт. В световен мащаб се наблюдава увеличаване на заболеваемостта с около 1%, като се наблюдава тенденция да се открива у жени на все по-малка възраст. Причина за това са редица фактори, но най-голямо отражение дава начинът на живот на съвременната жена: късно раждане, използване на хормонални контрацептиви, начин на хранене, висока степен на стрес в градски условия и др. Годишно в България се регистрират около 3900 нови случая, а средно между 1300 и 1400 българки умират всяка година от това заболяване.

Според някои специалисти случаите на рак на гърдата в България при жени на възраст между 30 и 35 години се увеличават, а най-младата пациентка с тази диагноза у нас е едва на 14 години.

За първи път извън столицата - в “ДКЦ 5 - Света Екатерина” във Варна, се предлага възможност за изследване посредством най-съвременния познат метод за ранна диагностика на рак на гърдата. Той е безболезнен, щадящ и напълно безвреден. При него няма облъчване, което позволява да бъдат правени прегледи няколко пъти в годината.

Тези възможности на съвременната методика правят методиката особено предпочитана за първоначален скрининг на рака на гърдата особено в случаите на генетична семейна обремененост или лечение с хормонални препарати, обяснява управителят на общинския ДКЦ д-р Галинка Павлова.

Изследването, характеризиращо се с изключителна точност и бързина, се основава на контактна термография с течни кристали. Един от сигналите за наличие на рак на млечната жлеза може да бъде повишената температура на кожата.Именно за тези отклонения ще следи новият апарат за диагностика. За няколко минути се генерират 45 термографски образа, които се изпращат за анализ от изкуствен интелект в база данни на сървъра на фирмата в Полша. Резултатите за анализ се получават в рамките на няколко минути.

Предимство на иновативната методика е и възможността да се откриват злокачествени образувания, които остават невидими за ултразвука.Технологията позволява да бъдат откривани и наблюдавани образувания в млечната жлеза още в най-ранен стадий на развитие с размер от едва 3 мм. Диагностициран в такава фаза, ракът на гърдата е напълно лечимо заболяване, при това без външни белези, припомнят специалистите.

„Нуждаем се от ефективно провеждане на профилактика за ранно диагностициране рака на гърдата. В това отношение, изключително полезни могат да бъдат специалистите от извънболничната помощ. Профилактиката следва да бъде приоритет не само на думи, но и на практика. Успехът в битката срещу заболяването би се умножил, ако действат национални скринингови програми,  които да са основа за превенция на това заболяване. Провеждането на иновативното изследване за ранно диагностициране рака на гърдата, е  израз на отговорно лично отношение на жените към собственото им здраве, коментира д-р Галинка Павлова, управител на „ДКЦ5 Варна- Св. Екатерина“ ЕООД.

Изследването не се покрива от здравната каса и цената му е 55 лв.

Още по темата можете да чуете от д-р Галинка Павлова, която пред Мартин Николов обясни как протича изследването и как всяка пациентка може да се запише за него:





   

    


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Третият мандат отива при "Има такъв народ"

В 11 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на „Има такъв народ“, която да посочи кандидат за министър-председател, съобщиха от президентството. Припомняме, че първият мандат беше върнат от партия ГЕРБ-СДС, след като кандидатът за премиер Мария Габриел подаде..

публикувано на 28.03.24 в 08:41

Дигитално помагало подготвя зрелостници в социалните мрежи

Образователната платформа „Как се пише“ създаде дигитално помагало със задачи и упражнения, което да е в полза на дванайсетокласниците за държавния зрелостен изпит /ДЗИ/ по български език и литература. 50 дни преди изпита, помагалото вече е активно и може да се ползва от всеки в социалната мрежа Threads , в която се влиза и през профил в..

публикувано на 28.03.24 в 07:15
Варна

Облачно, но топло

Измерените температури в 5.00 часа тази сутрин – от 7 до 13 градуса. 7 градуса е в Карнобат, 10 в Шумен, 11 в Добрич и Русе, 13 в Разград и Силистра. Край морето 8 градуса е в Ахтопол, по 9 в Шабла и Бургас, 10 градуса е във Варна, 11 на нос Калиакра, 13 на нос Емине. Във Варна атмосферното налягане е 1008 хПа – по-ниско от средното..

публикувано на 28.03.24 в 05:52

Адресите без ток

В периода 25.03.2024 - 29.03.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Гроздьово. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от електрозахранване всички клиенти. На 28.03.2024 от 09:00 ч...

публикувано на 28.03.24 в 05:00

Над 550 ученици във Варна изучават професии с помощ на бизнеса

Над 550 ученици от 8 до 12 клас от 5 професионални гимназии във Варна са в дуална система на образование. Учениците се обучават в различни професионални направления - химични продукти и технологии, машиностроене, металообработване, производствени технологии, строителство, администрация и управление. Това стана ясно по време на регионална среща за..

публикувано на 27.03.24 в 17:38

Сезираха РДНСК за строежа до Първа Езикова гимназия

Община Варна сезира Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) заради строежа до Първа Езикова гимназия. Причината е местоположението на строителния обект, както и неукрепеният строителен изкоп, попадащ в двора на действаща гимназия. Това бе констатирано при проверка на отдел „Строителен контрол“ към Община Варна, съобщават от..

публикувано на 27.03.24 в 17:00

С близо 4 млн. лева ще озеленяват Варна

Община Варна е сключила договори на стойност 3,75 млн. лв. за озеленяване в града. Това заяви кметът на Варна Благомир Коцев по време на среща с участието на всички фирми по озеленяване, които работят на територията на петте района, съобщават от общинския пресцентър. Предвидените средства за дейности по озеленяване през 2024 година са със 7,14%..

публикувано на 27.03.24 в 16:42