Пътната обстановка: Лед! Катастрофите са много!

| обновено на 28.11.18 в 22:19
Автор:
6
Снимка: Ваня Славова

21.00 2 часа и 50 минути! Толкова бяха нужни тази вечер, за да се стигне от Икономическия до Варненския свободен университет. Само излизането от града отнемаше 2 часа! Комбинацията от ремонт на пътя за Златни пясъци, заледяване на асфалта и недобросъвестни водачи с летни гуми коства загубено време и нерви за стотици хора.

18.40 Човек припадна в тролей 82 в района на затвора. Хората са натъпкани като сардели в превозното средство след като близо час мръзнаха по спирките - повече от 30 мин. тролеи не се движеха от “Нептун” към кварталите, а след това пътниците не успяваха да се качат в претъпканите коли. Близо 40 минути вече тролеят пълзи по бул. “Сливница”, който е задръстен. Точно 2 часа (пеша, чакане по спирките и пътуване с градския транспорт) отнема предвижването от Фестивалния комплекс до бул. “Република”, например, съобщават слушатели на Радио Варна. Почти през цялото пътуване в тролея с фирмен номер 301, е било тъмно. Едва след Техникумите осветлението заработило. За сметка на това било топло. Силното парно и претъпканият тролей явно са причинили припадъка на един от пътниците, който вече е добре.

Задръстено от закъсали коли е и в района на Паметника на бул. “Осми Приморски полк”. 

16.55 27 машини на Областно пътно управление във Варна обработват пътищата със сол и луга заради заледяването, предизвикано от  ниските температури. Няма затворени пътища, пътят до сметището в  село Въглен е отворен, участъкът се обработва, информираха от общината. Аспаруховият мост също се обработва с антилед, дежурни екипи ще наблюдават ситуацията през цялата нощ.

От Областно пътно управление призовават водачите да се движат с по-ниска скорост, за да не се предизвикат инциденти. Очаква се понижението на температурите да продължи.

16.45 Някои училища ще пуснат децата по-рано днес. Вместо в 19.20 в 18 часа ще приключат занятията в Хуманитарната гимназия. В ОУ "Св. Климент Охридски" учениците вече са освободени. Всеки директор решава за училището, което управлява, няма издадена заповед за преустановяване на учебните занятия в целия град.

16.40 Две верижни катастрофи има на бул. "Княз Борис I". Три коли са се ударили пред "Пикадили парк", други четири са се нанизали една в друга пред Делфинариума. Булевардът е силно заледен.

16.25 Задръстване има на баира за кв. "Виница" заради закъсали камион и коли в района на магазин "Кауфланд".
Заледен и задръстен е Аспарухов мост, съобщиха слушатели на Радио Варна.
По бул."Република" също е заледено и изкачването към кв. "Възраждане" е затруднено.
На бул. "Левски" автомобил е навлязал в насрещното и се е качил на мантинелата.
Снимка

16.20 Със специализирана верижна машина „Амфибия” огнеборците в Добричка област ще спасяват закъсали хора и автомобили в преспите, съобщи директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Дарин Димитров.
Машината е предислоцирана от Велико Търново. Едно от нейните предимства е, че е с достатъчна ширина на веригите и може да се движи в преспи, без да потъва, посочи комисар Димитров. Той добави, че огнеборците в региона разполагат с достатъчно техника за работа през зимата. По време на дежурство на смяна във всичките районни противопожарни служби в готовност са 25 противопожарни автомобила, както и високопроходими коли за участие в спасителни операции при обледяване и снегонавявания.
15.30 Преустановен е междуградският транспорт до Варна, съобщиха от автогара Балчик. Последните часове към морската столица – в 17,20 и в 18,00 часа няма да бъдат изпълнени по информация на превозвачите. Несигурно е разписанието и по направлението Балчик – Добрич. В 16,30 часа курсът към областния град няма да бъде изпълнен. Заради динамичното време не са сигурни и курсовете в 17,20 ч. и 18,30 ч.15.30

Градският транспорт в Балчик се движи затруднено и последният курс ще бъде в 16,30 ч., съобщиха от фирмата превозвач.

В Община Балчик няма данни за бедстващи хора и автомобили, за селища без ток и вода. Пътищата са проходими при зимни условия, допълват оттам.

Силен снеговалеж и намалена видимост има на пътя Суворово - Вълчи дол, алармираха слушатели на Радио Варна.

Снимка

14.45 Заледеният асфалт през Баир баши (пътят Аксаково-Кичево) стана причина и водачът на ТИР да загуби контрол над превозното средство и то се оказа в полето край шосето.

Снимка

Лек автомобил "Опел" се оказа в същата ситуация на пътя Оброчище-Балчик.

На магистрала "Хемус" пък микробус се завъртя върху заледената настилка и незнайно как задната му част се оказа кацнала върху мантинелата.

Снимка14.30 Шест машини опесъчават заснежените улици в Добрич, а там, където се налага, влизат в действие и греблата. Това съобщи за Радио Варна  Калин Рачев, директор на фирма „Еф Си Си“ – Добрич, ангажирана със зимното поддържане на градската улична мрежа.

Приоритетно снегорините почистват основните булеварди и улици, натоварени с обществения транспорт.Работи се за осигуряване на достъп и около отделни институции – МБАЛ, полицията, детските градини и училища. Все още снежната покривка не е голяма, поддържаме връзка с местната метеорологична станция, откъдето прогнозират спиране на снеговалежа около 18-19 ч., допълни Калин Рачев. От МБАЛ-Добрич информираха, че няма постъпила информация за проблем при транспортиране на болни на хемодиализа. Както всяка година, и сега сме готови да осигурим настаняване на болни на хемодиализа в болницата, ако се влоши времето и пътищата бъдат блокирани, каза зам.-директорът на МБАЛ д-р Бисер Ботев.

14.20 Възстановено е движението по АМ „Хемус“ в участъка Шумен - Варна, където бе затворено за снегопочистване.

13.30 Заледявания има по пътя Варна-Златни пясъци, на Аспаруховия мост и в района на село Куманово. Това каза за Радио Варна дежурният в Областно пътно управление. Опасните участъци се обработват с пясък и луга. Обилен е снеговалежът във всички населени места по пътя Варна-Добрич.

Подробности чуйте в прикачения звуков файл.

13.25 Ограничено е движението на всички автомобили по автомагистрала „Хемус“ в участъка Шумен - Варна поради снегопочистване, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Обходният маршрут е по стария път по стария път - I-2 - Шумен - Варна.

13.10 Паднали дървета има на пътя от Аладжа манастир към Виница, както и на големия завой на шосето за Кичево.


13.00 Тънка снежна покривка има вече в община Аксаково. Машините за снегопочистване вече са разпределени по малките населени места. Заредени са с пясък и луга и имат готовност да обработват пътищата при заледяване, стана ясно от оперативката при кмета Атанас Стоилов.

12.45 В Добричка област вали сняг. Пътищата са проходими при зимни условия, информират от Областно пътно управление. 15 машини на пътноподдържащата фирма почистват снега и опесъчават пътните настилки. Препоръката към водачите на МПС е да шофират с повишено внимание, съобразено с пътните условия, тъй като има вероятност от заледяване на отделни участъци. Въведено е ограничение за движение на товарни автомобили над 12 тона по пътя Добрич-Силистра, по искане на ОПУ-Силистра, съобщи директорът на пътното ведомство в Добрич Георги Стратиев. По думите му, картината е динамична и бързо се променя.

12.30 Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона по път I-2 Русе – Варна на територията на област Русе поради снегопочистване.

Магистрала "Хемус" е заснежена, но е проходима. Временно е ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона единствено в района на Ботевград поради снегопочистване. Шофьорите на товарни автомобили над 12 тона е необходимо да изчакат на място.

Заснежено, но проходимо е и по пътя за Добрич, където в района на село Новаково вали силен сняг. Според водачи, заледявания на места има на Баир баши (Аксаково-Кичево) и на подстъпите към Франгата след картинг пистата.

В община Суворово внимателно следят проблемните пътни участъци към селата Калиманци, Изгрев, Николаевка и Баново, по които често се образуват снегонавявания и преспи, съобщи за Радио Варна инж. Йордан Йорданов, зам.-кмет на общината. Той поясни, че управата е сключила договор с 3 фирми за зимно поддържане на пътната инфраструктура. Допълнително тук разполагат и с техника за почистване в зимни условия. Осигурени са достатъчни количества пясък и луга на склад, с които да се обезопасяват пътищата на територията на общината.

Създадена е организация по отношение на хората на хемодиализа, като е изготвен план за действие при евентуална тежка зимна обстановка със снегонавявания и преспи.

Училищата и детските градини вече са снабдени с необходимите количества горива за зимата.

Сигнали за пътната обстановка в Североизточна България можете да подавате на тел. 052 664448 или на radiovarna@bnr.bg.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как се пише рекламно послание, което работи

Дрейтън Бърд е една от най-значимите фигури в областта на директния маркетинг и реклама за последния четвърт век. Има 52 години практически опит в онлайн и офлайн маркетингa. През 2003-та година „Chartered Institute of Marketing” определя Дрейтън Бърд като един от 50-те специалисти в света, оформили развитието на съвременния маркетинг, затова..

обновено на 14.10.19 в 17:56

Цигари за 1 млн. евро задържа румънската полиция на борда на български кораб

Кораб, плаващ под българския флаг, е бил задържан в пристанището на Гюргево, съобщават румънските медии. На борда на плавателния съд е открито рекордно количество контрабандни цигари - над 500 000 пакета  на стойност 1 милион евро. Българският кораб е задържан в събота след проверка на Дирекцията за разследване на икономическата престъпност на..

публикувано на 14.10.19 в 16:42

Две подвижни избирателни секции ще има на територията на Община Варна

Две подвижни избирателни секции за провеждането на местните избори на 27 октомври, са образувани на територията на Община Варна. Това стана ясно по време на консултациите за сформиране на подвижни избирателни комисии, които се проведоха на 14 октомври в сградата на Община Варна. Срокът за подаване на заявление за гласуване с подвижна..

публикувано на 14.10.19 в 16:32

40 000 тона отпадъци бяха изринати от Максуда

Започна събарянето на още 15 опасни и самосрутващи се постройки в Максуда. Те са разположени в терена между ул. „Пробуда“, ул. „Крайезерна“, бул. „Девня“ и ул. „Ралица“, която е продължението на ул. „Г. Пеячевич“, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“. В района се изгражда ново кръстовище между бул. „Васил Левски“, ул. „Г...

публикувано на 14.10.19 в 16:22
Opal by Gordon Ramsay в The St. Regis, Доха

Колко струва 5-дневно приключение в Доха?

Цените в Катар съвсем не са такива, каквито си представя предубеденият към арабския свят пътешественик.  Това обясни в ефира на Радио Варна Мирослава Митинкова, управител на " Ясмин Холидейз " - ексклузивен туроператор за атрактивната дестинация.  В Доха - столицата на Катар и основна туристическа дестинация в страната, туристите могат да бъдат настанени..

публикувано на 14.10.19 в 16:11

Улица "Хан Севар" ще бъде затворена заради ремонт

Във връзка с полагане на асфалтова настилка от утре - 15-ти октомври за срок около седмица, ще бъде затваряна поетапно ул. „Хан Севар“ в следните участъци: между ул. „Вяра“ и детска градина „Моряче“, между детската градина и ледената пързалка, пред училище „Гео Милев“, между училището и бул. „Република“, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и..

публикувано на 14.10.19 в 15:25

Още само 41 безплатни прегледа за риск от сънна апнея

Само 41 жители на община Варна могат да се възползват в следващите 20-ина дни от безплатен преглед за повишен риск от сънна апнея в рамките на съвместната скринингова програма “Профилактика на сънна апнея” на Община Варна и МБАЛ “Света Анна - Варна” за 2019 г. Изследването отнема около 30 минути и не се покрива от Здравата каса. Извършват го..

публикувано на 14.10.19 в 15:17