Пътната обстановка: Лед! Катастрофите са много!

| обновено на 28.11.18 в 22:19
Автор:
6
Снимка: Ваня Славова

21.00 2 часа и 50 минути! Толкова бяха нужни тази вечер, за да се стигне от Икономическия до Варненския свободен университет. Само излизането от града отнемаше 2 часа! Комбинацията от ремонт на пътя за Златни пясъци, заледяване на асфалта и недобросъвестни водачи с летни гуми коства загубено време и нерви за стотици хора.

18.40 Човек припадна в тролей 82 в района на затвора. Хората са натъпкани като сардели в превозното средство след като близо час мръзнаха по спирките - повече от 30 мин. тролеи не се движеха от “Нептун” към кварталите, а след това пътниците не успяваха да се качат в претъпканите коли. Близо 40 минути вече тролеят пълзи по бул. “Сливница”, който е задръстен. Точно 2 часа (пеша, чакане по спирките и пътуване с градския транспорт) отнема предвижването от Фестивалния комплекс до бул. “Република”, например, съобщават слушатели на Радио Варна. Почти през цялото пътуване в тролея с фирмен номер 301, е било тъмно. Едва след Техникумите осветлението заработило. За сметка на това било топло. Силното парно и претъпканият тролей явно са причинили припадъка на един от пътниците, който вече е добре.

Задръстено от закъсали коли е и в района на Паметника на бул. “Осми Приморски полк”. 

16.55 27 машини на Областно пътно управление във Варна обработват пътищата със сол и луга заради заледяването, предизвикано от  ниските температури. Няма затворени пътища, пътят до сметището в  село Въглен е отворен, участъкът се обработва, информираха от общината. Аспаруховият мост също се обработва с антилед, дежурни екипи ще наблюдават ситуацията през цялата нощ.

От Областно пътно управление призовават водачите да се движат с по-ниска скорост, за да не се предизвикат инциденти. Очаква се понижението на температурите да продължи.

16.45 Някои училища ще пуснат децата по-рано днес. Вместо в 19.20 в 18 часа ще приключат занятията в Хуманитарната гимназия. В ОУ "Св. Климент Охридски" учениците вече са освободени. Всеки директор решава за училището, което управлява, няма издадена заповед за преустановяване на учебните занятия в целия град.

16.40 Две верижни катастрофи има на бул. "Княз Борис I". Три коли са се ударили пред "Пикадили парк", други четири са се нанизали една в друга пред Делфинариума. Булевардът е силно заледен.

16.25 Задръстване има на баира за кв. "Виница" заради закъсали камион и коли в района на магазин "Кауфланд".
Заледен и задръстен е Аспарухов мост, съобщиха слушатели на Радио Варна.
По бул."Република" също е заледено и изкачването към кв. "Възраждане" е затруднено.
На бул. "Левски" автомобил е навлязал в насрещното и се е качил на мантинелата.
Снимка

16.20 Със специализирана верижна машина „Амфибия” огнеборците в Добричка област ще спасяват закъсали хора и автомобили в преспите, съобщи директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Дарин Димитров.
Машината е предислоцирана от Велико Търново. Едно от нейните предимства е, че е с достатъчна ширина на веригите и може да се движи в преспи, без да потъва, посочи комисар Димитров. Той добави, че огнеборците в региона разполагат с достатъчно техника за работа през зимата. По време на дежурство на смяна във всичките районни противопожарни служби в готовност са 25 противопожарни автомобила, както и високопроходими коли за участие в спасителни операции при обледяване и снегонавявания.
15.30 Преустановен е междуградският транспорт до Варна, съобщиха от автогара Балчик. Последните часове към морската столица – в 17,20 и в 18,00 часа няма да бъдат изпълнени по информация на превозвачите. Несигурно е разписанието и по направлението Балчик – Добрич. В 16,30 часа курсът към областния град няма да бъде изпълнен. Заради динамичното време не са сигурни и курсовете в 17,20 ч. и 18,30 ч.15.30

Градският транспорт в Балчик се движи затруднено и последният курс ще бъде в 16,30 ч., съобщиха от фирмата превозвач.

В Община Балчик няма данни за бедстващи хора и автомобили, за селища без ток и вода. Пътищата са проходими при зимни условия, допълват оттам.

Силен снеговалеж и намалена видимост има на пътя Суворово - Вълчи дол, алармираха слушатели на Радио Варна.

Снимка

14.45 Заледеният асфалт през Баир баши (пътят Аксаково-Кичево) стана причина и водачът на ТИР да загуби контрол над превозното средство и то се оказа в полето край шосето.

Снимка

Лек автомобил "Опел" се оказа в същата ситуация на пътя Оброчище-Балчик.

На магистрала "Хемус" пък микробус се завъртя върху заледената настилка и незнайно как задната му част се оказа кацнала върху мантинелата.

Снимка14.30 Шест машини опесъчават заснежените улици в Добрич, а там, където се налага, влизат в действие и греблата. Това съобщи за Радио Варна  Калин Рачев, директор на фирма „Еф Си Си“ – Добрич, ангажирана със зимното поддържане на градската улична мрежа.

Приоритетно снегорините почистват основните булеварди и улици, натоварени с обществения транспорт.Работи се за осигуряване на достъп и около отделни институции – МБАЛ, полицията, детските градини и училища. Все още снежната покривка не е голяма, поддържаме връзка с местната метеорологична станция, откъдето прогнозират спиране на снеговалежа около 18-19 ч., допълни Калин Рачев. От МБАЛ-Добрич информираха, че няма постъпила информация за проблем при транспортиране на болни на хемодиализа. Както всяка година, и сега сме готови да осигурим настаняване на болни на хемодиализа в болницата, ако се влоши времето и пътищата бъдат блокирани, каза зам.-директорът на МБАЛ д-р Бисер Ботев.

14.20 Възстановено е движението по АМ „Хемус“ в участъка Шумен - Варна, където бе затворено за снегопочистване.

13.30 Заледявания има по пътя Варна-Златни пясъци, на Аспаруховия мост и в района на село Куманово. Това каза за Радио Варна дежурният в Областно пътно управление. Опасните участъци се обработват с пясък и луга. Обилен е снеговалежът във всички населени места по пътя Варна-Добрич.

Подробности чуйте в прикачения звуков файл.

13.25 Ограничено е движението на всички автомобили по автомагистрала „Хемус“ в участъка Шумен - Варна поради снегопочистване, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Обходният маршрут е по стария път по стария път - I-2 - Шумен - Варна.

13.10 Паднали дървета има на пътя от Аладжа манастир към Виница, както и на големия завой на шосето за Кичево.


13.00 Тънка снежна покривка има вече в община Аксаково. Машините за снегопочистване вече са разпределени по малките населени места. Заредени са с пясък и луга и имат готовност да обработват пътищата при заледяване, стана ясно от оперативката при кмета Атанас Стоилов.

12.45 В Добричка област вали сняг. Пътищата са проходими при зимни условия, информират от Областно пътно управление. 15 машини на пътноподдържащата фирма почистват снега и опесъчават пътните настилки. Препоръката към водачите на МПС е да шофират с повишено внимание, съобразено с пътните условия, тъй като има вероятност от заледяване на отделни участъци. Въведено е ограничение за движение на товарни автомобили над 12 тона по пътя Добрич-Силистра, по искане на ОПУ-Силистра, съобщи директорът на пътното ведомство в Добрич Георги Стратиев. По думите му, картината е динамична и бързо се променя.

12.30 Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона по път I-2 Русе – Варна на територията на област Русе поради снегопочистване.

Магистрала "Хемус" е заснежена, но е проходима. Временно е ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона единствено в района на Ботевград поради снегопочистване. Шофьорите на товарни автомобили над 12 тона е необходимо да изчакат на място.

Заснежено, но проходимо е и по пътя за Добрич, където в района на село Новаково вали силен сняг. Според водачи, заледявания на места има на Баир баши (Аксаково-Кичево) и на подстъпите към Франгата след картинг пистата.

В община Суворово внимателно следят проблемните пътни участъци към селата Калиманци, Изгрев, Николаевка и Баново, по които често се образуват снегонавявания и преспи, съобщи за Радио Варна инж. Йордан Йорданов, зам.-кмет на общината. Той поясни, че управата е сключила договор с 3 фирми за зимно поддържане на пътната инфраструктура. Допълнително тук разполагат и с техника за почистване в зимни условия. Осигурени са достатъчни количества пясък и луга на склад, с които да се обезопасяват пътищата на територията на общината.

Създадена е организация по отношение на хората на хемодиализа, като е изготвен план за действие при евентуална тежка зимна обстановка със снегонавявания и преспи.

Училищата и детските градини вече са снабдени с необходимите количества горива за зимата.

Сигнали за пътната обстановка в Североизточна България можете да подавате на тел. 052 664448 или на radiovarna@bnr.bg.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Можело, значи!

Преди седмица Камарата на архитектите в България изпрати писмото до Община Варна с въпрос: "Кое е длъжностното лице, разпоредило унищожаването на озеленените ивици на бул. "Васил Левски" в града чрез асфалтирането им?". До вчера са получени три "уклончиви отговора", информират от КАБ - от Общинския съвет, от Кмета и от фирмата изпълнител. В тях..

публикувано на 16.06.19 в 07:01

И днес изпити в СУ

С изпити по математика II, испански език, руски език и със събеседване за специалност „Графичен дизайн“ продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2019/2020 г. Кандидат-студентският изпит по математика II е писмен и се състои в решаване на осем задачи, съобщиха от университета. При решаването на задачите..

публикувано на 16.06.19 в 06:44

За месец на зелено училище в зоопарка

Зелено училище започва от 1 юли в Центъра за защита на природата и животните в Добрич, съобщават от Общината. 30-сет деца от I до IV клас ще се забавляват в зоопарка до 31 август. Записването е приключило. Малчуганите ще се занимават с теми, свързани с природата, опазване на околната среда, с животните. Те ще могат на място, нагледно да правят..

обновено на 16.06.19 в 06:19

Детски панаир и днес в Добрич

Детски панаир се провежда и днес в центъра на Добрич. Организатор е Изиарт със съдействието на Община Добрич. Малки и големи деца ще се забавляват в ателиета и занимателни игри - Забавна физика, химия и математика, Рисунка на асфалт, Пиксел арт, Търсачи на съкровища, Музикално ателие, Плъсти, Енкаустика (восъчни рисунки),  Ебру (рисунки във..

публикувано на 16.06.19 в 06:08

Международен ден на йога

През 2019 г. той ще се празнува в 39 града и 3 села в България. В тези градове организирано и единно ще бъдат представени най-добрите учители по йога, които ще демонстрират практики при отворени врати за всички заинтересовани от йога. Всички учители са сертифицирани и подбрани, за да може посетителите да се докоснат до дълбочината и..

публикувано на 16.06.19 в 05:49

В неделя е Петдесетница

Празникът се нарича така, защото това събитие е станало в деня на старозаветния празник Петдесетница. Новозаветната Петдесетница е ден, когато на повярвалите в Христос бил дарен Светият Дух, който слязъл над апостолите във вид на огнени езици. Веднага божественият огън пламнал в душите на апостолите, и изпълнени с благодат, те започнали да..

публикувано на 16.06.19 в 05:47

Слънце, дъжд и гръмотевици в неделя

И днес преди обед ще е предимно слънчево, но следобед ще се развива купеста, на места и купесто-дъждовна облачност и там ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Не са изключени и градушки. Сутринта ще духа слаб, по Черноморието до умерен вятър от север-северозапад, който по-късно ще се обърне от североизток. Максимални температури от 28 до..

публикувано на 16.06.19 в 05:46