Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътната обстановка: Лед! Катастрофите са много!

| обновено на 28.11.18 в 22:19
6
Снимка: Ваня Славова

21.00 2 часа и 50 минути! Толкова бяха нужни тази вечер, за да се стигне от Икономическия до Варненския свободен университет. Само излизането от града отнемаше 2 часа! Комбинацията от ремонт на пътя за Златни пясъци, заледяване на асфалта и недобросъвестни водачи с летни гуми коства загубено време и нерви за стотици хора.

18.40 Човек припадна в тролей 82 в района на затвора. Хората са натъпкани като сардели в превозното средство след като близо час мръзнаха по спирките - повече от 30 мин. тролеи не се движеха от “Нептун” към кварталите, а след това пътниците не успяваха да се качат в претъпканите коли. Близо 40 минути вече тролеят пълзи по бул. “Сливница”, който е задръстен. Точно 2 часа (пеша, чакане по спирките и пътуване с градския транспорт) отнема предвижването от Фестивалния комплекс до бул. “Република”, например, съобщават слушатели на Радио Варна. Почти през цялото пътуване в тролея с фирмен номер 301, е било тъмно. Едва след Техникумите осветлението заработило. За сметка на това било топло. Силното парно и претъпканият тролей явно са причинили припадъка на един от пътниците, който вече е добре.

Задръстено от закъсали коли е и в района на Паметника на бул. “Осми Приморски полк”. 

16.55 27 машини на Областно пътно управление във Варна обработват пътищата със сол и луга заради заледяването, предизвикано от  ниските температури. Няма затворени пътища, пътят до сметището в  село Въглен е отворен, участъкът се обработва, информираха от общината. Аспаруховият мост също се обработва с антилед, дежурни екипи ще наблюдават ситуацията през цялата нощ.

От Областно пътно управление призовават водачите да се движат с по-ниска скорост, за да не се предизвикат инциденти. Очаква се понижението на температурите да продължи.

16.45 Някои училища ще пуснат децата по-рано днес. Вместо в 19.20 в 18 часа ще приключат занятията в Хуманитарната гимназия. В ОУ "Св. Климент Охридски" учениците вече са освободени. Всеки директор решава за училището, което управлява, няма издадена заповед за преустановяване на учебните занятия в целия град.

16.40 Две верижни катастрофи има на бул. "Княз Борис I". Три коли са се ударили пред "Пикадили парк", други четири са се нанизали една в друга пред Делфинариума. Булевардът е силно заледен.

16.25 Задръстване има на баира за кв. "Виница" заради закъсали камион и коли в района на магазин "Кауфланд".
Заледен и задръстен е Аспарухов мост, съобщиха слушатели на Радио Варна.
По бул."Република" също е заледено и изкачването към кв. "Възраждане" е затруднено.
На бул. "Левски" автомобил е навлязал в насрещното и се е качил на мантинелата.
Снимка

16.20 Със специализирана верижна машина „Амфибия” огнеборците в Добричка област ще спасяват закъсали хора и автомобили в преспите, съобщи директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Дарин Димитров.
Машината е предислоцирана от Велико Търново. Едно от нейните предимства е, че е с достатъчна ширина на веригите и може да се движи в преспи, без да потъва, посочи комисар Димитров. Той добави, че огнеборците в региона разполагат с достатъчно техника за работа през зимата. По време на дежурство на смяна във всичките районни противопожарни служби в готовност са 25 противопожарни автомобила, както и високопроходими коли за участие в спасителни операции при обледяване и снегонавявания.
15.30 Преустановен е междуградският транспорт до Варна, съобщиха от автогара Балчик. Последните часове към морската столица – в 17,20 и в 18,00 часа няма да бъдат изпълнени по информация на превозвачите. Несигурно е разписанието и по направлението Балчик – Добрич. В 16,30 часа курсът към областния град няма да бъде изпълнен. Заради динамичното време не са сигурни и курсовете в 17,20 ч. и 18,30 ч.15.30

Градският транспорт в Балчик се движи затруднено и последният курс ще бъде в 16,30 ч., съобщиха от фирмата превозвач.

В Община Балчик няма данни за бедстващи хора и автомобили, за селища без ток и вода. Пътищата са проходими при зимни условия, допълват оттам.

Силен снеговалеж и намалена видимост има на пътя Суворово - Вълчи дол, алармираха слушатели на Радио Варна.

Снимка

14.45 Заледеният асфалт през Баир баши (пътят Аксаково-Кичево) стана причина и водачът на ТИР да загуби контрол над превозното средство и то се оказа в полето край шосето.

Снимка

Лек автомобил "Опел" се оказа в същата ситуация на пътя Оброчище-Балчик.

На магистрала "Хемус" пък микробус се завъртя върху заледената настилка и незнайно как задната му част се оказа кацнала върху мантинелата.

Снимка



14.30 Шест машини опесъчават заснежените улици в Добрич, а там, където се налага, влизат в действие и греблата. Това съобщи за Радио Варна  Калин Рачев, директор на фирма „Еф Си Си“ – Добрич, ангажирана със зимното поддържане на градската улична мрежа.

Приоритетно снегорините почистват основните булеварди и улици, натоварени с обществения транспорт.Работи се за осигуряване на достъп и около отделни институции – МБАЛ, полицията, детските градини и училища. Все още снежната покривка не е голяма, поддържаме връзка с местната метеорологична станция, откъдето прогнозират спиране на снеговалежа около 18-19 ч., допълни Калин Рачев. От МБАЛ-Добрич информираха, че няма постъпила информация за проблем при транспортиране на болни на хемодиализа. Както всяка година, и сега сме готови да осигурим настаняване на болни на хемодиализа в болницата, ако се влоши времето и пътищата бъдат блокирани, каза зам.-директорът на МБАЛ д-р Бисер Ботев.

14.20 Възстановено е движението по АМ „Хемус“ в участъка Шумен - Варна, където бе затворено за снегопочистване.

13.30 Заледявания има по пътя Варна-Златни пясъци, на Аспаруховия мост и в района на село Куманово. Това каза за Радио Варна дежурният в Областно пътно управление. Опасните участъци се обработват с пясък и луга. Обилен е снеговалежът във всички населени места по пътя Варна-Добрич.

Подробности чуйте в прикачения звуков файл.

13.25 Ограничено е движението на всички автомобили по автомагистрала „Хемус“ в участъка Шумен - Варна поради снегопочистване, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Обходният маршрут е по стария път по стария път - I-2 - Шумен - Варна.

13.10 Паднали дървета има на пътя от Аладжа манастир към Виница, както и на големия завой на шосето за Кичево.


13.00 Тънка снежна покривка има вече в община Аксаково. Машините за снегопочистване вече са разпределени по малките населени места. Заредени са с пясък и луга и имат готовност да обработват пътищата при заледяване, стана ясно от оперативката при кмета Атанас Стоилов.

12.45 В Добричка област вали сняг. Пътищата са проходими при зимни условия, информират от Областно пътно управление. 15 машини на пътноподдържащата фирма почистват снега и опесъчават пътните настилки. Препоръката към водачите на МПС е да шофират с повишено внимание, съобразено с пътните условия, тъй като има вероятност от заледяване на отделни участъци. Въведено е ограничение за движение на товарни автомобили над 12 тона по пътя Добрич-Силистра, по искане на ОПУ-Силистра, съобщи директорът на пътното ведомство в Добрич Георги Стратиев. По думите му, картината е динамична и бързо се променя.

12.30 Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона по път I-2 Русе – Варна на територията на област Русе поради снегопочистване.

Магистрала "Хемус" е заснежена, но е проходима. Временно е ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона единствено в района на Ботевград поради снегопочистване. Шофьорите на товарни автомобили над 12 тона е необходимо да изчакат на място.

Заснежено, но проходимо е и по пътя за Добрич, където в района на село Новаково вали силен сняг. Според водачи, заледявания на места има на Баир баши (Аксаково-Кичево) и на подстъпите към Франгата след картинг пистата.

В община Суворово внимателно следят проблемните пътни участъци към селата Калиманци, Изгрев, Николаевка и Баново, по които често се образуват снегонавявания и преспи, съобщи за Радио Варна инж. Йордан Йорданов, зам.-кмет на общината. Той поясни, че управата е сключила договор с 3 фирми за зимно поддържане на пътната инфраструктура. Допълнително тук разполагат и с техника за почистване в зимни условия. Осигурени са достатъчни количества пясък и луга на склад, с които да се обезопасяват пътищата на територията на общината.

Създадена е организация по отношение на хората на хемодиализа, като е изготвен план за действие при евентуална тежка зимна обстановка със снегонавявания и преспи.

Училищата и детските градини вече са снабдени с необходимите количества горива за зимата.

Сигнали за пътната обстановка в Североизточна България можете да подавате на тел. 052 664448 или на radiovarna@bnr.bg.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив

Автобус, пътувал за Добрич от Истанбул, се преобърна в Турция

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация, пътувал от Истанбул за Добрич, се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът е излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели, на 50 км от българската граница. В превозното срество е имало 14 пътници, сред..

обновено на 20.04.24 в 07:41

Облачно, с валежи от дъжд

Днес ще е предимно облачно, главно по Черноморието и в югоизточните райони с валежи от дъжд. По-слаби и на по-малко места ще са в Североизточна България, а привечер там ще започне намаление на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток, който по-късно следобед ще се обърне от северозапад. Дневните  температури ще останат близки..

публикувано на 20.04.24 в 07:41
Снимката е илюстративна

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната, реши министърът на образованието Галин Цоков.  Така почивните дни за децата ще са от 1 до 6 май, включително.  

публикувано на 19.04.24 в 19:51

Утре предаваме капачки и стотинки във Варна

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение  "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 19.04.24 в 18:44

Вдигат заплатите на районните кметове във Варна - най-високата близо 5000 лева

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на варненските райони и села в общината гласува комисията по финанси и бюджет към местния парламент. При определяне на възнагражденията е взет под внимание броят на жителите. Затова най-висока ще е заплатата на кмета на район „Приморски“ – 4 800 лева. Кметовете на районите „Одесос“ и „Младост“ ще..

публикувано на 19.04.24 в 18:41
Велин Жеков

ЦИК определи Велин Жеков за председател на РИК-Варна

Централната избирателна комисия назначи състава на Районна избирателна комисия в Трети изборен район - Варна за парламентарния вот и европейските избори. ЦИК определи Велин Жеков за председател на комисията. Четирима са зам.-председателите - Дарина Илиева, Мария Пантелеева, Аделина Демирева, Йовчо Йовчев, съобщават на страницата на ЦИК.

публикувано на 19.04.24 в 18:31
Варненското злато

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за разкопки на некропола

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за археологически разкопки.  Необходимата сума за провеждането им  е около 50 000 лева, съобщават оттам. Набирането на повече средства ще позволи по-дългата продължителност на теренната работа. Остатъкът ще бъде прехвърлян за проучванията през следващия сезон, като археолозите си поставят за цел..

публикувано на 19.04.24 в 18:07