Традицията на Никулден задължава

Четири часа са необходими, за да се направи тази красива питка за Никулден, разказва ръководителят на дамската група "Веселите кулинарки" от варненското село Изгрев Савка Атанасова. Там спазват традицията за Свети Николай Чудотворец винаги да пълнят шаран, но добре познават и останалите обичаи.

Правили сме шарана по няколко начина - и в тесто и без, и в големи керемиди, и в големи тави - винаги съм се стараела да пресъздадем това, което е било преди години, за да може други да пресъздават напред и да запазваме. Ще дойде момент, в който младите няма да знаят какво е било. Трябва да поддържаме огънчето на историята.

Какво е хубаво да сложим в шарана?

СнимкаИма много видове плънки. В село Изгрев слагат сминдух и самардала, която придава един различен вкус. Там слагат и връхчета от коприва. Другите съставки са орехи, лук. Лукът задължително трябва да е каба. Има специфични неща по всяко населено място, но нашият шаран става много вкусен!

А откъде е шарана?

Рибата е от язовира на Николаевка - там има големи шарани!  В язовира на Изгрев шараните са още малки. Искам като го напълня, да има за всички!

Колко трябва да е голям?

Поне около 3 килограма!

То и тавата трябва да е голяма тогава!

Да, разбира се! Ние правим всичко голямо!

СнимкаКаква е питата за Никулден?

Различното не е в състава на тестото. Разликата е във формата. Обикновено правим пита точно като шаран - с люспите! Питката може да бъде кръгла и отгоре да се аранжира рибата. Но може и да бъде с формата на шаран. Правим от тесто всяка люспичка. Така гледате един шаран - с очи, с опашка, с люспи. Само че е от тесто!

Колко време е необходимо, за да се направи украсата?

Много - поне 4 часа! В кулинарната група имаме много способни дами, които правят различни неща за празниците. Една от тях е Кирилка Нинова. Всички взимат участие, но тя основно е по декорацията на питките!

А как се пече такава питка?

Няма нищо особено - изпичат се първо декорациите. После се пече питката и декорациите се добавят, за да може да се различават като цвят и става много красиво.

Естествено - и много вкусно!Снимка

Никулден за Вас?

Никулден за мен е светлинка в годината. В годината има няколко такива по-ярки такива светлини - това са големите църковни празници, защото тогава има един светъл дух в семейството! Има едно радостно настроение, което хем сплотява семейството, хем те зарежда с много енергия до следващия празник!

Необходимо ли е да има именик?

Не винаги има. Но си "наричаме" един Николай и си продължаваме празника.  Спазваме традицията, дори и да няма именик. Правим каквото изисква обичая, правим и рибник. Никулден е от хубавите зимни празници и се получава весело!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Роби Лакатош - на българска сцена за първи път!

Една от най-колоритните звезди на световната музика ще се срещне за пръв път с българската публика. Това ще се случи във Варна в дните на Европейския музикален фестивал. Виртуозът ще бъде заедно със своя ансамбъл. Унгарецът е наследник на прочутата циганска фамилия Бихари. Роби е внук отпреди 7 поколения на Янош Бихари. Янош пръв бива наречен Крал..

обновено на 19.04.19 в 16:03

Антон Стефанов: Хората се обръщат към природата, но я губим

Антон Стефанов е млад планински водач, който с група съмишленици изкачи връх Мургаш при това с благотворителна цел. Те събират пари за дете, страдащо от парализа. В предаването "Хоризонти" Антон обяснява и за особеностите при планинските изкачвания в този преходен период между зимните условия и летния сезон, когато към планините за преходи се..

публикувано на 16.04.19 в 08:19
Снимка Македонско просветно-културно дружество - Варна

Ангел Ангелов: Искаме децата, нашите потомци, да не се откъсват от родовата памет

Македонското културно-просветно дружество „Гоце Делчев“ във Варна организира литературен конкурс на тема „Моята родова история“. В него могат да участват ученици в две възрастови категории – от шести до осми клас и от девети до дванайсти клас. Желаещите да вземат участие трябва да изпратят своите произведения на електронния адрес на..

публикувано на 15.04.19 в 08:30

Хасмик Харутюнян: Арменската музика е родена от сърцето на арменеца, от неговото усещане към света

Носителката на световния приз „Най-добър изпълнител на класическа музика за 2018-та“ Хасмик Харутюнян ще бъде звездата на концерт във Варна, посветен на 113-ата годишнина от създаването на Общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган“. Спектакълът ще бъде от 18 часа на 14 април, неделя, в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, а..

публикувано на 13.04.19 в 11:38
Петко Петков

Финландското образование през погледа на един варненски учител

Финландската образователна система си струва да бъде видяна отблизо. Точно затова група учители и ученици от Варна не пропуснаха възможността да го направят.Те гостуваха на едно средно училище в град Куопио, по програма Еразъм+   за обмен на учители и ученици. Варненската група е от Средното училище „Св. Климент Охридски” и включваше трима..

обновено на 12.04.19 в 11:51
Проф. Вихра Миланова в

Расте броят на психичните разстройства, провокирани от стрес

Поне една четвърт от световното население има психични разстройства. Тези данни цитира в предаването „Нощен хоризонт“ проф. Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия към Александровска болница в София. „Даже в друго изследване този брой стига до 40%. Отнесено към нашето население, приблизително една четвърт имат някакви психични..

публикувано на 11.04.19 в 14:39
Йоан Димчовски

Йоан Димчовски - от клавишите към струните

Колко е важно да спечелиш за награда професионален звукозапис и как той ще помогне за развитието на един млад музикант? Срещаме ви с Йоан Димчовски, възпитаник на Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София. 17-годишен той вече е носител на редица награди у нас и зад граница. Спечели   и специалната наградата на Радио Варна от..

публикувано на 09.04.19 в 10:16