Традицията на Никулден задължава

Четири часа са необходими, за да се направи тази красива питка за Никулден, разказва ръководителят на дамската група "Веселите кулинарки" от варненското село Изгрев Савка Атанасова. Там спазват традицията за Свети Николай Чудотворец винаги да пълнят шаран, но добре познават и останалите обичаи.

Правили сме шарана по няколко начина - и в тесто и без, и в големи керемиди, и в големи тави - винаги съм се стараела да пресъздадем това, което е било преди години, за да може други да пресъздават напред и да запазваме. Ще дойде момент, в който младите няма да знаят какво е било. Трябва да поддържаме огънчето на историята.

Какво е хубаво да сложим в шарана?

СнимкаИма много видове плънки. В село Изгрев слагат сминдух и самардала, която придава един различен вкус. Там слагат и връхчета от коприва. Другите съставки са орехи, лук. Лукът задължително трябва да е каба. Има специфични неща по всяко населено място, но нашият шаран става много вкусен!

А откъде е шарана?

Рибата е от язовира на Николаевка - там има големи шарани!  В язовира на Изгрев шараните са още малки. Искам като го напълня, да има за всички!

Колко трябва да е голям?

Поне около 3 килограма!

То и тавата трябва да е голяма тогава!

Да, разбира се! Ние правим всичко голямо!

СнимкаКаква е питата за Никулден?

Различното не е в състава на тестото. Разликата е във формата. Обикновено правим пита точно като шаран - с люспите! Питката може да бъде кръгла и отгоре да се аранжира рибата. Но може и да бъде с формата на шаран. Правим от тесто всяка люспичка. Така гледате един шаран - с очи, с опашка, с люспи. Само че е от тесто!

Колко време е необходимо, за да се направи украсата?

Много - поне 4 часа! В кулинарната група имаме много способни дами, които правят различни неща за празниците. Една от тях е Кирилка Нинова. Всички взимат участие, но тя основно е по декорацията на питките!

А как се пече такава питка?

Няма нищо особено - изпичат се първо декорациите. После се пече питката и декорациите се добавят, за да може да се различават като цвят и става много красиво.

Естествено - и много вкусно!Снимка

Никулден за Вас?

Никулден за мен е светлинка в годината. В годината има няколко такива по-ярки такива светлини - това са големите църковни празници, защото тогава има един светъл дух в семейството! Има едно радостно настроение, което хем сплотява семейството, хем те зарежда с много енергия до следващия празник!

Необходимо ли е да има именик?

Не винаги има. Но си "наричаме" един Николай и си продължаваме празника.  Спазваме традицията, дори и да няма именик. Правим каквото изисква обичая, правим и рибник. Никулден е от хубавите зимни празници и се получава весело!




ВИЖТЕ ОЩЕ

Когато вярваш в себе си, може да промениш всичко

Това прави българката Миглена Йорданова. Тя смело променя професии и географските ширини, на които живее. Родена е в Генерал Тошево, учила е  ветеринарна медицина в Москва, била е мениджър в Германия, учила е счетоводство във Варна, в момента изработва щамповани тениски в Испания. Прави всичко това, защото вярва в себе си. Живее в Малага..

публикувано на 17.02.19 в 09:05

Варна пази първата подвързия на Софроний Врачански

Водни знаци са поставяни   върху хартия далеч преди това да се прави на банкноти. Обичайно през късното Средновековие производителите маркирали по този начин своето производство, разказва директорът на Музея на Възраждането във Варна Мариана Николова. Той съхранява изроботената подвързия на първия препис на История славянобългарска, направен от..

публикувано на 16.02.19 в 17:52

Кафето в крафт бирите... или как едно хоби се превърна в бизнес

Нестандартен старт в деня на виното и любовта ще дадем с глътка ароматна крафт бира с кафе... И ще отговорим на въпроса кое е по-полезно – бирата или виното? И още...как хобито се превръща в бизнес и то за човек със сериозна професия на юрист. За крафт бирите с аромат на малини, какао, кафе, а скоро и с люти чушки разговаряме с адв. Николай Балачев,..

публикувано на 14.02.19 в 08:37
Сника: Добромир Добрев

Днес е Международният ден на сватбените агенции

На 12 февруари отбелязваме Международния ден на сватбените агенции.  Първата сватбена агенция е открита преди повече от 360 години в Лондон.  Какви са най-честите желания на младоженците и кой поема инициативата за избор на декорации и място  за "големия ден"?  С тези въпроси репортерът ни Ваня Славова се обърна към сватбения агент Биляна..

публикувано на 12.02.19 в 11:11
Кадър от филма

Филм за Гьола във Варна на „Берлинале“

Филм за Гьола във Варна ще бъде представен на „ Берлинале” . Режисьор на немската лента „Die grube” е българката Христиана Райкова, която е родом от Варна, но учи и работи в Германия. Действието в „Гьолът“ е съсредоточено в познатия на всички варненци минерален басейн, известен и като „Топлата вода”. Пълнометражният документален филм „Die..

публикувано на 08.02.19 в 15:39

Адвокат Кашъмов: Критериите в ЗЗЛД, по които ще се преценява работата на журналистите, отиват отвъд изискванията на GDPR

Десетте критерия, формулирани към промените в Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД), по които ще се преценява работата на журналисти, писатели и учени с лични данни, са прецедент в правото на европейските държави, коментира за Радио Варна адвокат Алексанър Кашъмов, ръководител на Програма „Достъп до информация“. Припомняме, че президентът Румен..

публикувано на 07.02.19 в 14:54

Над 20 000 пациенти са минали през ПET скенера в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна за 10 години

На 1 юли 2009 година в клиниката по нуклеарна медицина в УМБАЛ „Св. Марина" бе изследван първият пациент в България с така наречения PET скенер или позиторно-емисионен томограф, с което става пионер в тази дейност в страната. По това време процедурата вече е стандартно диагностично изследване във водещите медицински центрове в Европа и по..

публикувано на 07.02.19 в 14:08