Традицията на Никулден задължава

Четири часа са необходими, за да се направи тази красива питка за Никулден, разказва ръководителят на дамската група "Веселите кулинарки" от варненското село Изгрев Савка Атанасова. Там спазват традицията за Свети Николай Чудотворец винаги да пълнят шаран, но добре познават и останалите обичаи.

Правили сме шарана по няколко начина - и в тесто и без, и в големи керемиди, и в големи тави - винаги съм се стараела да пресъздадем това, което е било преди години, за да може други да пресъздават напред и да запазваме. Ще дойде момент, в който младите няма да знаят какво е било. Трябва да поддържаме огънчето на историята.

Какво е хубаво да сложим в шарана?

СнимкаИма много видове плънки. В село Изгрев слагат сминдух и самардала, която придава един различен вкус. Там слагат и връхчета от коприва. Другите съставки са орехи, лук. Лукът задължително трябва да е каба. Има специфични неща по всяко населено място, но нашият шаран става много вкусен!

А откъде е шарана?

Рибата е от язовира на Николаевка - там има големи шарани!  В язовира на Изгрев шараните са още малки. Искам като го напълня, да има за всички!

Колко трябва да е голям?

Поне около 3 килограма!

То и тавата трябва да е голяма тогава!

Да, разбира се! Ние правим всичко голямо!

СнимкаКаква е питата за Никулден?

Различното не е в състава на тестото. Разликата е във формата. Обикновено правим пита точно като шаран - с люспите! Питката може да бъде кръгла и отгоре да се аранжира рибата. Но може и да бъде с формата на шаран. Правим от тесто всяка люспичка. Така гледате един шаран - с очи, с опашка, с люспи. Само че е от тесто!

Колко време е необходимо, за да се направи украсата?

Много - поне 4 часа! В кулинарната група имаме много способни дами, които правят различни неща за празниците. Една от тях е Кирилка Нинова. Всички взимат участие, но тя основно е по декорацията на питките!

А как се пече такава питка?

Няма нищо особено - изпичат се първо декорациите. После се пече питката и декорациите се добавят, за да може да се различават като цвят и става много красиво.

Естествено - и много вкусно!Снимка

Никулден за Вас?

Никулден за мен е светлинка в годината. В годината има няколко такива по-ярки такива светлини - това са големите църковни празници, защото тогава има един светъл дух в семейството! Има едно радостно настроение, което хем сплотява семейството, хем те зарежда с много енергия до следващия празник!

Необходимо ли е да има именик?

Не винаги има. Но си "наричаме" един Николай и си продължаваме празника.  Спазваме традицията, дори и да няма именик. Правим каквото изисква обичая, правим и рибник. Никулден е от хубавите зимни празници и се получава весело!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дрян и шипки за коледна украса на дома

Да използваме повече естествени материали за украса на дома в навечерието на светлите празници препоръчва Мария Ръкова от Варна. Към многото си икономически образования, тя прибавя и "Културология” във Варненски свободен университет; „Пластични изкуства” в Шуменския педагогически университет и „Флорален дизайн” във Висш международен университет за..

публикувано на 16.12.18 в 13:10

Бонус-Малус - наръчник за двойно наказание

Доцент Йото Йотов е пенсионер с повече от 50 години трудов стаж, от които почти 43 години преподава застрахователна математика. В интервю за предаването " POST FACTUM " той коментира предложения проект за Бонус - Малус и го определи като наръчник, по който да се наказват автомобилистите двойно за едно и също нарушение.  -..

публикувано на 14.12.18 в 16:47

Танцът на страстта - тангото

На деня на тангото, 11 декември, се срещнах с Людмила Кръстева и нейния танго партньор, Милко Матеев. Те ми разказаха за страстта, тъгата и романса през призмата на един от най-емблематичните символи на Аржентина – именно тангото. Чувствате ли се празнично днес? Милко Матеев: Да Людмила Кръстева: Здравейте, разбира се,..

публикувано на 12.12.18 в 13:56

Коледният дух в цветята - как да го пренесем у дома?

Всеки се втурва по Коледа да купува коледни звезди, елхички, борчета, смърчове и всичко, свързано със зимните празници. Как обаче да сме по-различни и да си направим цветно и весело у дома с цветя - чуйте съветите на флорист № 1 за 2017г. Ивайло Иванов: Какъв съвет ще ни дадете, за да сме по-нестандартни в..

публикувано на 10.12.18 в 06:29

Предизвикателството да бъдеш морски пилот

Капитан Неделчо Неделчев е част от екипа, който помага на корабите  да маневрират безаварийно близо до брега, да  влязат или излязат от пристанището. Той е един от малкото в страната висококвалифицирани пилоти, наследници на десетилетна традиция. Неделчо Неделчев е  от Варна и като повечето родени тук, обича морето от малък.   Интервю на..

публикувано на 08.12.18 в 15:40

Бензинът в касова бележка - комично решение на високите цени

След двуседмични протести на „жълтите жилетки”,  Макрон отстъпи за акциза на горивата. У нас финансовото министерство ще въвежда касова бележка за горивата на бензиностанциите, която ще показва стойността на ДДС, акциз, продажна и покупна цена на горивото. Известно ни е, че в сравнение с Франция, ние сме на най-ниските нива на акциза. Затова е..

публикувано на 06.12.18 в 13:00
Джина Брия

Джина Брия: Какви ще бъдем след 10 години зависи от това каква вода пием и каква храна ядем

"Водата е много дълбока и тайнствена материя, чието изучаване изисква методи на физиката, химията и биологията. Отскоро започнах да разбирам тази материя. Много е вълнуващо да се занимаваш с науката за водата." Това каза за предаването "Закуска на тревата" антропологът Джина Брия, която участва в международен научен форум по проблемите на водата в..

публикувано на 04.12.18 в 10:22