Издирват свидетели на потушаването на Пражката пролет

Свидетели на потушаването на Пражката пролет, както и български студенти или работещи през лятото на 1968 г. в някогашна Чехословакия издирват варненски историци, съобщи Златка Антова от отдел „Най-нова история” в Регионалния исторически музей във Варна.

Търсенето на българите, присъствали на събитията е в рамките на проект, в който освен варненският музей участват още университети в Братислава, Виена, Загреб и Болоня, както и Института за национална памет в Талин и три неправителствени организации от словашкото село Михаловце. Именно от там навлиза в Чехословакия единият от двата български сухопътни полка, които са изпратени да потушат размириците в Прага – базираният в Елхово 12 мотострелкови полк, посочи Антова.

До момента около 20 българи са заявили съгласието си да разкажат спомените си. Сред тях има както бивши военнослужещи, така и обикновени граждани.

Музеят във Варна е единственият от българска страна, който участва в проекта "Годината, която промени всичко: Чехословакия и Европа 1968”.

По времето на Пражката пролет, в тогавашна Чехословакия първи секретар на комунистическата партия е Александър Дубчек. Неговото управление става популярно с иновативните си идеи, които в историята остават под името "социализъм с човешко лице”. През април 1968 г. Дубчек отменя цензурата над медиите, гражданите на Чехословакия могат дори да напускат страната и да членуват в социални организации, неконтролирани от партията. Тези действия, обаче, влизат в притоворечия с разбиранията на Съветския Съюз и държавите, участващи във Вършавския договор, което довежда и до операция „Дунав”.

Освен с 12 мотострелкови полк, България участва в потушаването на Пражката пролет и с 22 мотострелкови полк от Харманли, както и с един танков батальон.

Българските войници от 12-и полк навлизат в Чехословакия в нощта на 20 срещу 21 август 1968 г. край Михалковце, разказва Антова.Там, според официалната история, те срещат съпротива, има и ранени. Ден по-късно достигат Банска Бистрица, където завземат казармата, полицията и радиото. Служещите в 22-и полк кацат на летищата Рузине и Водоходи, където вече са се настанили съветските части, и се разполагат в полетата наоколо.

Потушаването на Пражката пролет взима много жертви сред чехи и словаци. Единствената българска жертва е старшина Николай Цеков Николов, който е бил убит при битово престъпление, а не при военните действия.

По думите на Антова, целта на варненските историци е свидетелствата да бъдат записани, а след това съхранявани в Братислава. Колекцията ще бъде озаглавена „Пражката пролет в разказите на очевидците".
Част от тях ще бъдат включени в изложба и документален филм, които ще бъдат показани във Варна през есента на следващата година.
Повече може да чуете в звуковия файл:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Студенти от ВСУ „Черноризец Храбър“ заминават за BI Norwegian Business School

Студенти от първия випуск на специалност „Международен бизнес“, които завършват трети курс през учебната 2019 / 2020 г., ще продължат образованието си в BI  Norwegian Business School  – един от най-престижните университети в Норвегия и Европейския съюз, с който ВСУ „Черноризец Храбър“ има партньорски отношения. Те ще бъдат първите, които през..

публикувано на 20.09.19 в 16:46

В празничните дни: Засилени полицейски проверки на пътя

ОД на МВР - Варна засилва мерките за опазване на обществения ред и нормалното придвижване по основните пътни артерии на Варна и областта през предстоящите три почивни дни около 22 септември – Денят на независимостта. По-осезателно ще е полицейското присъствие в районите, където се очаква струпване на хора – търговски центрове, гари, автогари, площади,..

публикувано на 20.09.19 в 16:43

В ОУ „Петко Р. Славейков" вече има 10 иновативни класни стаи

Още четири класни стаи са напълно преобразени в ОУ „Петко Р. Славейков” във Варна. След цялостен ремонт помещенията са обзаведени с нови учебни маси за всеки ученик, ергономични столове и шкафове, а декоративното оформление създава уют и настроение в съвременната образователна среда. При откриването на новата учебна година училището посрещна своите..

публикувано на 20.09.19 в 15:23

Родните туристи спасили летния сезон

Над 15% ръст на нощувките, платени от български граждани, отчитат курортите "Св. Св. Константин и Елена" и "Златни пясъци". Това обяви  във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова.  По-рано  тя  проведе среща с представители на курортите във  Варненска и Добричка области, с контролните органи и туристическия бранш в Юнашкия салон в морската..

публикувано на 20.09.19 в 15:05

Частното училище по компютърни науки във Варна става държавно

Частната професионална гимназия по инженеринг, технологии и компютърни науки към ТУ – Варна ще бъде трансформирана в държавно училище. То няма да бъде част от Техническия университет, въпреки че ще се помещава на негова територия. Това уточни днес министърът на образованието Красимир Вълчев в допълнение на новината, която съобщи в четвъртък във Варна:..

публикувано на 20.09.19 в 14:46
Вътрешният министър Младен Маринов съобщи какви законови промени планира МВР по време на парламентарния контрол.

МВР иска каска и шофьорска книжка за тротинетка

Водачите на електрически тротинетки и скутери трябва да носят каска и светлоотразителни елементи. Това предвиждат готвени от МВР законодателни промени. Електрически скутери ще подлежат и на регистрация. Управляващите електрически скутери и тротинетки ще бъдат задължени да се движат само по изградените велоалеи, а при липсата им трябва да се..

публикувано на 20.09.19 в 14:44

Градски приключения в последната седмица на септември

Интерактивната игра „Моите разходки из Варна. Изгубеният дневник“ ще разкрива любопитни факти за туристически обекти и забележителности в морската столица. Любителите на градските приключения могат да се включат в предизвикателството всеки ден - от 24-ти септември до 30-ти септември, в 10.00 ч., в Туристическия информационен център (Козирката),..

публикувано на 20.09.19 в 12:07