Бензинът в касова бележка - комично решение на високите цени

След двуседмични протести на „жълтите жилетки”,  Макрон отстъпи за акциза на горивата. У нас финансовото министерство ще въвежда касова бележка за горивата на бензиностанциите, която ще показва стойността на ДДС, акциз, продажна и покупна цена на горивото. Известно ни е, че в сравнение с Франция, ние сме на най-ниските нива на акциза. Затова е съмнително какво ще научим от касовата бележка, предложена от българското правителство, като мярка за прозрачно ценообразуване. Калоян Стайков определя мярката като ново безумно „решение” на властта. Икономистът представи аргументите в ефира на предаването POST FACTUM”:

- На касовата бележка няма да пише колко се е увеличил петролът и цената на горивата. Финансовото министерство предлага да се дадат много общи данни, които по никакъв начин не дават допълнителна информация на потребителите на каква цена се купува суровината, кога е купена, защото и това също има значение, какви са технологичните разходи по процеса, каква е печалбата, която се начислява, какви са заплатите и т.н. Всъщност единственото, което обективно може да се види от тази бележка е дължимият акциз и ДДС , понеже това не са два от елементите, които доведоха до протестите.  Като цяло самата идея за тези бележки е безсмислена, понеже по никакъв начин няма да даде прозрачност за това, което се случва на пазара, а и самите протести у нас не са в посока данъци. Смисълът беше да се върви в посока по-голяма конкуренция на пазара, ние обаче вървим в обратната посока. Свръхрегулацията движи пазара в точно обратната посока, което естествено води до по-високи цени.

- Да направим паралел с касовите бележки, които получавахме с фактурите си за ток. Твърде сложно и необяснимо за голяма част от потребителите,  затова ли вече не ги получаваме?

- В един момент стана болезнено ясно, че увеличението на цената на електроенергията, най-вече през зимата на 2013-та година се дължи на добавките за зелена енергия. Това беше използвано за протестите и в момента, в който стана ясно, че това е една от основните движещи сили за увеличението на цената, тези добавки бяха скрити. Това е и аргументът тази бележка, която се предлага сега за горивата, да не показва абсолютно нищо, защото ако условно казано се види къде е заровено кучето, това би означавало още повече протести. Както виждате правителството не иска да се занимава със социални протести, а се опитва да приеме някакви мерки с надеждата, че ще изиграят ролята на отдушник на общественото напрежение. Както в сметките за ток, така и в сметките за горива, крайният потребител не се интересува какво се случва със самата сметка, не е толкова важно бележката да показва тези различни редове, важно е как се образува цената и защо е толкова. Един от големите въпроси, на които управляващите продължават да не дават отговор е защо като се премахнат данъци и акцизи, които при нас са сравнително ниски в сравнение с останалите страни от ЕС, защо преди данъци и такси цената на горивата у нас е сходна с тази от други развити страни от ЕС, например Австрия.

- Значи фокусът трябва да е върху цените на едро?

- Да, цените на едро са сред първите стъпки, които трябва да се предприемат. Между другото, тези цени на едро бяха скрити. Те се публикуваха до 2012 година, но след като Комисията за защита на конкуренцията установи, че има т.нар. ценови паралелизъм между търговците на едро, бяха скрити. Тогава комисията каза, че това се дължи на леснодостъпната информация за цени на едро, според която другите търговски участници се ориентират и поддържат горе-долу едни и същи цени. През 2017-та година КЗК излезе с ново решение по този въпрос и се видя, че ценовият паралелизъм продължава да битува у нас, което показва, че публикуването на тези цени не е било какъвто и да е фактор, който е спомогнал за тези съгласувани практики. Напротив, заличава прозрачността на информацията и оттам нататък потребителите се чудят какво точно се случва.

- Сега очакваме поредния анализ на пазара на горивата и отговор на въпроса - има или няма картел?

- За съжаление този анализ се повтаря доста често и резултатът от него почти всеки път е един и същ. Понякога имаме повече информация, друг път по-малко, но като цяло становището на Комисията е че картел няма, няма съгласувани цени, а ако има такива практики, те едва ли не са нищожни и минават само с предупреждения и заплахи за глоби. И така до следващите две години, до следващите протести, тъй като при нас протестите се случват с цикличност горе-долу на всеки две години.


Цялото интервю на Емилия Николова с Калоян Стайков чуйте в прикачения файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Роби Лакатош - на българска сцена за първи път!

Една от най-колоритните звезди на световната музика ще се срещне за пръв път с българската публика. Това ще се случи във Варна в дните на Европейския музикален фестивал. Виртуозът ще бъде заедно със своя ансамбъл. Унгарецът е наследник на прочутата циганска фамилия Бихари. Роби е внук отпреди 7 поколения на Янош Бихари. Янош пръв бива наречен Крал..

обновено на 19.04.19 в 16:03

Антон Стефанов: Хората се обръщат към природата, но я губим

Антон Стефанов е млад планински водач, който с група съмишленици изкачи връх Мургаш при това с благотворителна цел. Те събират пари за дете, страдащо от парализа. В предаването "Хоризонти" Антон обяснява и за особеностите при планинските изкачвания в този преходен период между зимните условия и летния сезон, когато към планините за преходи се..

публикувано на 16.04.19 в 08:19
Снимка Македонско просветно-културно дружество - Варна

Ангел Ангелов: Искаме децата, нашите потомци, да не се откъсват от родовата памет

Македонското културно-просветно дружество „Гоце Делчев“ във Варна организира литературен конкурс на тема „Моята родова история“. В него могат да участват ученици в две възрастови категории – от шести до осми клас и от девети до дванайсти клас. Желаещите да вземат участие трябва да изпратят своите произведения на електронния адрес на..

публикувано на 15.04.19 в 08:30

Хасмик Харутюнян: Арменската музика е родена от сърцето на арменеца, от неговото усещане към света

Носителката на световния приз „Най-добър изпълнител на класическа музика за 2018-та“ Хасмик Харутюнян ще бъде звездата на концерт във Варна, посветен на 113-ата годишнина от създаването на Общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган“. Спектакълът ще бъде от 18 часа на 14 април, неделя, в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, а..

публикувано на 13.04.19 в 11:38
Петко Петков

Финландското образование през погледа на един варненски учител

Финландската образователна система си струва да бъде видяна отблизо. Точно затова група учители и ученици от Варна не пропуснаха възможността да го направят.Те гостуваха на едно средно училище в град Куопио, по програма Еразъм+   за обмен на учители и ученици. Варненската група е от Средното училище „Св. Климент Охридски” и включваше трима..

обновено на 12.04.19 в 11:51
Проф. Вихра Миланова в

Расте броят на психичните разстройства, провокирани от стрес

Поне една четвърт от световното население има психични разстройства. Тези данни цитира в предаването „Нощен хоризонт“ проф. Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия към Александровска болница в София. „Даже в друго изследване този брой стига до 40%. Отнесено към нашето население, приблизително една четвърт имат някакви психични..

публикувано на 11.04.19 в 14:39
Йоан Димчовски

Йоан Димчовски - от клавишите към струните

Колко е важно да спечелиш за награда професионален звукозапис и как той ще помогне за развитието на един млад музикант? Срещаме ви с Йоан Димчовски, възпитаник на Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София. 17-годишен той вече е носител на редица награди у нас и зад граница. Спечели   и специалната наградата на Радио Варна от..

публикувано на 09.04.19 в 10:16