Бензинът в касова бележка - комично решение на високите цени

След двуседмични протести на „жълтите жилетки”,  Макрон отстъпи за акциза на горивата. У нас финансовото министерство ще въвежда касова бележка за горивата на бензиностанциите, която ще показва стойността на ДДС, акциз, продажна и покупна цена на горивото. Известно ни е, че в сравнение с Франция, ние сме на най-ниските нива на акциза. Затова е съмнително какво ще научим от касовата бележка, предложена от българското правителство, като мярка за прозрачно ценообразуване. Калоян Стайков определя мярката като ново безумно „решение” на властта. Икономистът представи аргументите в ефира на предаването POST FACTUM”:

- На касовата бележка няма да пише колко се е увеличил петролът и цената на горивата. Финансовото министерство предлага да се дадат много общи данни, които по никакъв начин не дават допълнителна информация на потребителите на каква цена се купува суровината, кога е купена, защото и това също има значение, какви са технологичните разходи по процеса, каква е печалбата, която се начислява, какви са заплатите и т.н. Всъщност единственото, което обективно може да се види от тази бележка е дължимият акциз и ДДС , понеже това не са два от елементите, които доведоха до протестите.  Като цяло самата идея за тези бележки е безсмислена, понеже по никакъв начин няма да даде прозрачност за това, което се случва на пазара, а и самите протести у нас не са в посока данъци. Смисълът беше да се върви в посока по-голяма конкуренция на пазара, ние обаче вървим в обратната посока. Свръхрегулацията движи пазара в точно обратната посока, което естествено води до по-високи цени.

- Да направим паралел с касовите бележки, които получавахме с фактурите си за ток. Твърде сложно и необяснимо за голяма част от потребителите,  затова ли вече не ги получаваме?

- В един момент стана болезнено ясно, че увеличението на цената на електроенергията, най-вече през зимата на 2013-та година се дължи на добавките за зелена енергия. Това беше използвано за протестите и в момента, в който стана ясно, че това е една от основните движещи сили за увеличението на цената, тези добавки бяха скрити. Това е и аргументът тази бележка, която се предлага сега за горивата, да не показва абсолютно нищо, защото ако условно казано се види къде е заровено кучето, това би означавало още повече протести. Както виждате правителството не иска да се занимава със социални протести, а се опитва да приеме някакви мерки с надеждата, че ще изиграят ролята на отдушник на общественото напрежение. Както в сметките за ток, така и в сметките за горива, крайният потребител не се интересува какво се случва със самата сметка, не е толкова важно бележката да показва тези различни редове, важно е как се образува цената и защо е толкова. Един от големите въпроси, на които управляващите продължават да не дават отговор е защо като се премахнат данъци и акцизи, които при нас са сравнително ниски в сравнение с останалите страни от ЕС, защо преди данъци и такси цената на горивата у нас е сходна с тази от други развити страни от ЕС, например Австрия.

- Значи фокусът трябва да е върху цените на едро?

- Да, цените на едро са сред първите стъпки, които трябва да се предприемат. Между другото, тези цени на едро бяха скрити. Те се публикуваха до 2012 година, но след като Комисията за защита на конкуренцията установи, че има т.нар. ценови паралелизъм между търговците на едро, бяха скрити. Тогава комисията каза, че това се дължи на леснодостъпната информация за цени на едро, според която другите търговски участници се ориентират и поддържат горе-долу едни и същи цени. През 2017-та година КЗК излезе с ново решение по този въпрос и се видя, че ценовият паралелизъм продължава да битува у нас, което показва, че публикуването на тези цени не е било какъвто и да е фактор, който е спомогнал за тези съгласувани практики. Напротив, заличава прозрачността на информацията и оттам нататък потребителите се чудят какво точно се случва.

- Сега очакваме поредния анализ на пазара на горивата и отговор на въпроса - има или няма картел?

- За съжаление този анализ се повтаря доста често и резултатът от него почти всеки път е един и същ. Понякога имаме повече информация, друг път по-малко, но като цяло становището на Комисията е че картел няма, няма съгласувани цени, а ако има такива практики, те едва ли не са нищожни и минават само с предупреждения и заплахи за глоби. И така до следващите две години, до следващите протести, тъй като при нас протестите се случват с цикличност горе-долу на всеки две години.


Цялото интервю на Емилия Николова с Калоян Стайков чуйте в прикачения файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Анита Бъчварова: K-Pop ме отведе до Южна Корея

Анита Бъчварова е сред малкото българи, които са били студенти в далечната Южна Корея. Гостува във Варна за Деня на корейската култура, в който тя имаше основна роля заедно с Мария Бъчварова от младежка формация Аморфа. Събитието бе организирано с помощта на посолството на Южна Корея в България. Анита сподели своето приключение до далчената азиатска..

обновено на 17.12.18 в 14:53

Дрян и шипки за коледна украса на дома

Да използваме повече естествени материали за украса на дома в навечерието на светлите празници препоръчва Мария Ръкова от Варна. Към многото си икономически образования, тя прибавя и "Културология” във Варненски свободен университет; „Пластични изкуства” в Шуменския педагогически университет и „Флорален дизайн” във Висш международен университет за..

публикувано на 16.12.18 в 13:10

Бонус-Малус - наръчник за двойно наказание

Доцент Йото Йотов е пенсионер с повече от 50 години трудов стаж, от които почти 43 години преподава застрахователна математика. В интервю за предаването " POST FACTUM " той коментира предложения проект за Бонус - Малус и го определи като наръчник, по който да се наказват автомобилистите двойно за едно и също нарушение.  -..

публикувано на 14.12.18 в 16:47

Танцът на страстта - тангото

На деня на тангото, 11 декември, се срещнах с Людмила Кръстева и нейния танго партньор, Милко Матеев. Те ми разказаха за страстта, тъгата и романса през призмата на един от най-емблематичните символи на Аржентина – именно тангото. Чувствате ли се празнично днес? Милко Матеев: Да Людмила Кръстева: Здравейте, разбира се,..

публикувано на 12.12.18 в 13:56

Коледният дух в цветята - как да го пренесем у дома?

Всеки се втурва по Коледа да купува коледни звезди, елхички, борчета, смърчове и всичко, свързано със зимните празници. Как обаче да сме по-различни и да си направим цветно и весело у дома с цветя - чуйте съветите на флорист № 1 за 2017г. Ивайло Иванов: Какъв съвет ще ни дадете, за да сме по-нестандартни в..

публикувано на 10.12.18 в 06:29

Предизвикателството да бъдеш морски пилот

Капитан Неделчо Неделчев е част от екипа, който помага на корабите  да маневрират безаварийно близо до брега, да  влязат или излязат от пристанището. Той е един от малкото в страната висококвалифицирани пилоти, наследници на десетилетна традиция. Неделчо Неделчев е  от Варна и като повечето родени тук, обича морето от малък.   Интервю на..

публикувано на 08.12.18 в 15:40

Традицията на Никулден задължава

Четири часа са необходими, за да се направи тази красива питка за Никулден, разказва ръководителят на дамската група "Веселите кулинарки" от варненското село Изгрев Савка Атанасова. Там спазват традицията за Свети Николай Чудотворец винаги да пълнят шаран, но добре познават и останалите обичаи. Правили сме шарана по няколко начина - и в тесто и без, и..

публикувано на 06.12.18 в 06:30