Бензинът в касова бележка - комично решение на високите цени

След двуседмични протести на „жълтите жилетки”,  Макрон отстъпи за акциза на горивата. У нас финансовото министерство ще въвежда касова бележка за горивата на бензиностанциите, която ще показва стойността на ДДС, акциз, продажна и покупна цена на горивото. Известно ни е, че в сравнение с Франция, ние сме на най-ниските нива на акциза. Затова е съмнително какво ще научим от касовата бележка, предложена от българското правителство, като мярка за прозрачно ценообразуване. Калоян Стайков определя мярката като ново безумно „решение” на властта. Икономистът представи аргументите в ефира на предаването POST FACTUM”:

- На касовата бележка няма да пише колко се е увеличил петролът и цената на горивата. Финансовото министерство предлага да се дадат много общи данни, които по никакъв начин не дават допълнителна информация на потребителите на каква цена се купува суровината, кога е купена, защото и това също има значение, какви са технологичните разходи по процеса, каква е печалбата, която се начислява, какви са заплатите и т.н. Всъщност единственото, което обективно може да се види от тази бележка е дължимият акциз и ДДС , понеже това не са два от елементите, които доведоха до протестите.  Като цяло самата идея за тези бележки е безсмислена, понеже по никакъв начин няма да даде прозрачност за това, което се случва на пазара, а и самите протести у нас не са в посока данъци. Смисълът беше да се върви в посока по-голяма конкуренция на пазара, ние обаче вървим в обратната посока. Свръхрегулацията движи пазара в точно обратната посока, което естествено води до по-високи цени.

- Да направим паралел с касовите бележки, които получавахме с фактурите си за ток. Твърде сложно и необяснимо за голяма част от потребителите,  затова ли вече не ги получаваме?

- В един момент стана болезнено ясно, че увеличението на цената на електроенергията, най-вече през зимата на 2013-та година се дължи на добавките за зелена енергия. Това беше използвано за протестите и в момента, в който стана ясно, че това е една от основните движещи сили за увеличението на цената, тези добавки бяха скрити. Това е и аргументът тази бележка, която се предлага сега за горивата, да не показва абсолютно нищо, защото ако условно казано се види къде е заровено кучето, това би означавало още повече протести. Както виждате правителството не иска да се занимава със социални протести, а се опитва да приеме някакви мерки с надеждата, че ще изиграят ролята на отдушник на общественото напрежение. Както в сметките за ток, така и в сметките за горива, крайният потребител не се интересува какво се случва със самата сметка, не е толкова важно бележката да показва тези различни редове, важно е как се образува цената и защо е толкова. Един от големите въпроси, на които управляващите продължават да не дават отговор е защо като се премахнат данъци и акцизи, които при нас са сравнително ниски в сравнение с останалите страни от ЕС, защо преди данъци и такси цената на горивата у нас е сходна с тази от други развити страни от ЕС, например Австрия.

- Значи фокусът трябва да е върху цените на едро?

- Да, цените на едро са сред първите стъпки, които трябва да се предприемат. Между другото, тези цени на едро бяха скрити. Те се публикуваха до 2012 година, но след като Комисията за защита на конкуренцията установи, че има т.нар. ценови паралелизъм между търговците на едро, бяха скрити. Тогава комисията каза, че това се дължи на леснодостъпната информация за цени на едро, според която другите търговски участници се ориентират и поддържат горе-долу едни и същи цени. През 2017-та година КЗК излезе с ново решение по този въпрос и се видя, че ценовият паралелизъм продължава да битува у нас, което показва, че публикуването на тези цени не е било какъвто и да е фактор, който е спомогнал за тези съгласувани практики. Напротив, заличава прозрачността на информацията и оттам нататък потребителите се чудят какво точно се случва.

- Сега очакваме поредния анализ на пазара на горивата и отговор на въпроса - има или няма картел?

- За съжаление този анализ се повтаря доста често и резултатът от него почти всеки път е един и същ. Понякога имаме повече информация, друг път по-малко, но като цяло становището на Комисията е че картел няма, няма съгласувани цени, а ако има такива практики, те едва ли не са нищожни и минават само с предупреждения и заплахи за глоби. И така до следващите две години, до следващите протести, тъй като при нас протестите се случват с цикличност горе-долу на всеки две години.


Цялото интервю на Емилия Николова с Калоян Стайков чуйте в прикачения файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Пропаганда: „Използваните срещу нас инструменти се развиват непрестанно“

В доклад, който Европейският парламент ще разгледа и гласува на пленарната сесия през месец март, се изразява безпокойство от разпространението на кампании за дезинформация, особено в социалните медии. Текстът посочва, че развитието на технологиите прави по-лесно манипулирането на звук и изображения и достигането до голям брой потребители на..

публикувано на 22.02.19 в 17:23

Народната певица Стаматка Кирилова празнува 70 години

"Всичко се постига с много труд, постоянство, упоритост. Никога не се отказвайте от намеренията си". Това е посланието на народната певица от Добруджа, дългогодишен педагог и общественик Стаматка Кирилова. На 13 февруари тя отбеляза своята 70-годишнина. Десетки пожелания за здраве и още много добри дела към нея изпратиха близки, приятели,..

публикувано на 22.02.19 в 13:52

Кого слуша НАП?

В Интернет, а и в повечето дискусионни групи, се открояват основно гласовете на лаици по темата с фискалните устройства (касовите апарати и фискалните принтери) или специалисти в съвсем различни области, но не и на хората, които от години се занимават с изграждане и поддържане на системи за управление на продажбите в търговски обекти (СУПТО). Дори..

обновено на 21.02.19 в 16:26

С подкуп и лихва строели църквите през Възраждането

Всички участвали в строителството на храмове в годините на робство, разказва журналистът и краевед Иван Миланов , наследник на главния инициатор за строежа на църквата в село Изгрев - Ханджи Дойчо Янев, който водил и сметките по строителството, а написаното отразява специфичното наречие на тогавашното население. На Петковден храмът..

обновено на 21.02.19 в 16:25

Когато вярваш в себе си, може да промениш всичко

Това прави българката Миглена Йорданова. Тя смело променя професии и географските ширини, на които живее. Родена е в Генерал Тошево, учила е  ветеринарна медицина в Москва, била е мениджър в Германия, учила е счетоводство във Варна, в момента изработва щамповани тениски в Испания. Прави всичко това, защото вярва в себе си. Живее в Малага..

публикувано на 17.02.19 в 09:05

Варна пази първата подвързия на Софроний Врачански

Водни знаци са поставяни   върху хартия далеч преди това да се прави на банкноти. Обичайно през късното Средновековие производителите маркирали по този начин своето производство, разказва директорът на Музея на Възраждането във Варна Мариана Николова. Той съхранява изроботената подвързия на първия препис на История славянобългарска, направен от..

публикувано на 16.02.19 в 17:52

Кафето в крафт бирите... или как едно хоби се превърна в бизнес

Нестандартен старт в деня на виното и любовта ще дадем с глътка ароматна крафт бира с кафе... И ще отговорим на въпроса кое е по-полезно – бирата или виното? И още...как хобито се превръща в бизнес и то за човек със сериозна професия на юрист. За крафт бирите с аромат на малини, какао, кафе, а скоро и с люти чушки разговаряме с адв. Николай Балачев,..

публикувано на 14.02.19 в 08:37