С 41 години закъснение водолази, спасили Варна, получиха наградите си

Водолазите Пламен Атанасов Димов и Веселин Георгиев Димов, участвали в потушаването на пожара на танкера "Ерма“ на пристанище Варна през 1977 г., получиха навръх Никулден  почетен знак на Кмета с лента. С тях бе и к.д.п. Никифор Герчев, бивш началник на спасителната служба.

"Изминалите 41 години не могат да заличат паметта за храбростта на хората, участвали в спасителната операция по овладяването на бедствието на танкера "Ерма“ и спасяването на Варна. Радвам се, че допълваме редицата от почетени мъже, участвали в акцията с риск за живота си“, каза кметът Иван Портних, който поздрави водолазите. 

"Благодарим, че признателността е на лице. Това е признателност към всички участници в тази операция и спасили Варна“, каза Веселин Димов.

Танкерът "Ерма" се намира на петролния кей на пристанището натоварен с около 10 000 тона мазут и 400 тона собствен газьол. Недалеч от там са базирани няколко цистерни на "Петрол“ с нефтопродукти. В близост до горящия "Ерма“ – друг танкер е разтоварвал бензин, а на жп коловозите е имало цистерни с горива. С риск за живота си двамата водолази се спускат в танкера, за да запушват пукнатината, разпръскваща гориво директно в огнището на пожара. Благодарение на техния висок професионализъм, пожарът е овладян, а Варна се спасява от надвисналата изключително висока опасност.

През 2007 година част от участниците в събитията са били почетени с Почетен знак на Кмета с лента, но по това време двамата водолази не са били в България. Днес те получиха отличията си.

Kакво си спомня Пламен Димов за този ден чуйте в прикачения звуков файл.
Началникът на Аварийно-спасителния отряд тогава - кап. Никифор Герчев, каза,че решението за потушаването на пожара на „Ерма” е било или да спасят Варна, или да си отидат с нея. Той каза, че е удовлетворен от признанието към двамата водолази, макар и закъсняло с  41 години.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненци посещават кораби на НАТО днес и утре

Кораби от Втората постоянна противоминна група на НАТО ще посетят Морска гара - Варна до 25 февруари. Целта на съвместното плаване на корабите от Алианса е да се подобри оперативната съвместимост и подготовката на многонационалното съединение при прилагане на процедурите и стандартите на НАТО, да развие военната готовност на участващите..

публикувано на 23.02.19 в 07:24

Ден на отворени врати във ВВМУ "Никола Й.Вапцаров" - Варна

Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" във Варна организира Ден на Отворените врати. Пред посетителите ще бъдат представени най-новата специалност за курсанти и студенти "Киберсигурност" и катедрите "Информационни технологии", "Корабни и силови уредби" и Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона. Ще има още..

публикувано на 23.02.19 в 07:22

"С обич за децата, в памет на бащите герои" стартира във Варна

Eжегодната благотворителна кампания в подкрепа на деца и семейства на загинали и пострадали при изпълнение на служебния си дълг служители от структурите на Областната дирекция на МВР и РДПБЗН във Варна под надслов „С обич за децата, в памет на бащите герои” започва на 23 и 24 февруари. От Синдикалната федерация на служителите в МВР съобщиха, че на 23..

публикувано на 23.02.19 в 07:02

Адреси без ток

В периода 01.02.2019 - 28.02.2019 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Дъбравино, с. Царевци. Прекъсването ще бъде само в делничните дни за посочения период. В периода 01.02.2019 - 28.02.2019 от 09:00..

публикувано на 23.02.19 в 06:42

Стартират областни кръгове на олимпиади по 4 учебни предмета във Варна

На 23 февруари във Варна ще се проведат областни кръгове на ученически олимпиади по 4 учебни предмета. В 9 часа ще започнат областните надпревари по география и икономика в ОУ “Добри Чинтулов”, немски език в ГПЧЕ “Йоан Екзарх” и “Знам и мога” в VII СУ “Найден Геров”. Олимпиадата по астрономия ще се проведе от 14 ч. в ОУ “Йордан Йовков”, а..

публикувано на 23.02.19 в 06:41

Силният вятър във Варна причини множество инциденти

Няма бедстващи хора след силната буря, която се разви през изминалата нощ във Варна. Това каза за Радио Варна дежурният оперативен в Община Варна. На обявените телефони 052 / 820-112, 052 /820-204,  052 /820-016 са постъпили сигнали за паднали електрически стълбове на бул."Република" срещу търговския център и на ул. "Лоза" №16 в кв. "Васил Левски" във..

публикувано на 23.02.19 в 06:26

Мразовито и ветровито днес

Днес облачността ще е значителна, но привечер ще започне да се разкъсва. До обяд валежите от сняг почти навсякъде ще спрат, най-късно в югоизточните райони. Ще остане ветровито с умерен, по Черноморието силен вятър от север и север-североизток, който следобед постепенно ще отслабва. Нахлуването на студен въздух ще продължи, сутринта..

публикувано на 23.02.19 в 06:09