АЕЦ "Белене" = 9 млрд. евро за около 8 години

Автор:
Снимка: Ани Петрова, БНР

Предложение от стратегически инвеститор на стойност под 9 млрд. евро и срок до 8 години за изграждането на АЕЦ "Белене" ще бъде оценено най-високо. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която представи днес пред парламентарната енергийна комисия информация за процедурата по избор на стратегически инвеститор/и за изграждане на атомната централа и възможностите за структуриране на проекта, съобщава БТА. От енергийното министерство смятат, че този срок за изграждане на централата е реалистичен, защото проектът е в напреднала фаза, тъй като той притежава необходимата лицензионна процедура. Освен това има изградена площадка и оборудването за атомната централа се намира в България.
Стойността, която е поставена като максимална за изграждането на АЕЦ "Белене", е до 10 млрд. евро, а максималният срок за реализация е до 10 години, добави министър Петкова.

Участието на българската страна ще стане само и единствено с апортиране на всички относими активи, които България притежава във връзка с този проект, заяви енергийният министър. Най-удачен вариант за структура на проекта е участие в отделна проектна компания с всички активи, които са относими към проекта АЕЦ "Белене" и съответно тези активи ще бъдат оценени и самото апортиране на тези активи в новата проектна компания ще стане паралелно с разговорите с потенциалните инвеститори. От енергийното министерство смятат, че най-оптималният вариант за реализацията на такъв тип проекти е за 20 процента собствен капитал и 80 процента привлечен капитал.

Министърът по енергетиката подчерта, че проектът ще трябва да бъде реализиран изцяло на пазарен принцип, без предоставяне на държавна гаранция, без предоставяне на корпоративна гаранция, без включването на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия от страна на държавата.

Предложение за над 30 процента участие на български компании в реализацията на проекта ще бъде с предимство, допълни министър Петкова.

От техническа точка бъдещият инвеститор трябва да се придържа към проекта, който е нотифициран от Европейската комисия през 2007 г. Това означава, че трябва бъде използвано изцяло оборудването, което е произведено за този проект, както и да бъдат използвани всички лицензии, уточни Теменужка Петкова.

Процедурата, свързана с избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ "Белене", е предвидено да премине през 9 етапа. Началото й може да бъде дадено в началото на 2019 г., посочи енергийният министър.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Руснаците ще плащат мито за внос на подаръци над 500 евро

От 1 януари докарани от чужбина в Русия стоки, предимно подаръци, на стойност над 500 евро, ще бъдат облагани с мита, съобщи в. „Известия“. Решението е на съвета на Евразийската икономическа комисия (ЕИК), уточнява БГНЕС. Ограниченията влизат в сила за..

публикувано на 17.12.18 в 10:41

Черният ориз – идеалното средства за отслабване

Южнокорейски учени стигнаха до извода, че черният ориз може да помогне в борбата с излишните килограми и да предотврати затлъстяването, съобщава БТА. Научната група е провела изследването с лабораторни мишки с наднормено тегло. По време на експеримента мишките са хранени с черен ориз...

публикувано на 17.12.18 в 10:12

Започва продажбата на електронни винетки

От 14.00 часа започва продажбата на електронни винетки. Те могат да се купят през сайта bgtoll.bg, през мобилно приложение и през терминали за самотаксуване. Цената им остава същата, както на стикер винетките - за леките коли годишната струва 97 лева, тримесечната - 54 лв., месечната - 30 лв., а седмичната - 15 лв. Само за леките автомобили..

публикувано на 17.12.18 в 10:00

Автомагистралите и всички първокласни пътища са отворени за движение при зимни условия

Автомагистралите и всички първокласни пътища са отворени за движение при зимни условия, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/. Над 600 машини са обработвали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ. Поради обилния снеговолеж през изминалото денонощие е ограничено движението на тежкотоварни моторни превозни средства..

публикувано на 17.12.18 в 09:53

Жълт код за Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново

Предупредителен жълт код за силен снеговалеж е в сила за днес в четири области в Северна България. Това са Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново, където се очаква да се образува нова снежна покривка от около 10 см. Заради мъгла видимостта е намалена до 100 метра в района на Русе. Видимостта е до 150 метра в района на Шипка. Възстановено..

публикувано на 17.12.18 в 07:48

На 17 декември православната църква почита Св.пророк Данаил

Името Данаил значи "божи съд". Днес имен ден празнуват всички, които носят прекрасните имена Данаил, Даниел, Даниела, Данко, Анани, Данаила. Според народния календар, в деня на пророк свети Данаил, празнуват всички жени, които скоро са раждали или ще раждат, както и тези, които имат малки деца. Месят се питки и отново се раздават, за да е..

публикувано на 17.12.18 в 06:49

От "Пътна полиция" съветват шофьорите да карат изключително внимателно

Движението на леки коли по автомагистралите и другите основни пътища е без ограничения. 30 водачи са санкционирани за навлизане на магистрала "Хемус", нарушавайки забраната за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона. Санкцията включва глоба от 300 лева, лишаване на водача от право да управлява за срок от 1 месец и спиране на..

публикувано на 17.12.18 в 06:26