Седемсантиметров лед е сковал езерото в "Сребърна"

Автор:
Снимка: БТА

Лед е сковал езерото в "Сребърна", съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе. Дебелината на ледената покривка е около 7 сантиметра.

В централната част на водното огледало има незамръзнало петно, където се наблюдават струпвания на птици - неми лебеди, лиски, зеленоглави патици, зимно бърне и морски орли. През нощта езерото приютява многобройни ята от вида голяма белочела гъска.

На територията на "Сребърна" се появяват и няколко къдроглави пеликани, припомня БТА. Ежедневно се извършват обходи и не са установени нарушения в защитената територия.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Руснаците ще плащат мито за внос на подаръци над 500 евро

От 1 януари докарани от чужбина в Русия стоки, предимно подаръци, на стойност над 500 евро, ще бъдат облагани с мита, съобщи в. „Известия“. Решението е на съвета на Евразийската икономическа комисия (ЕИК), уточнява БГНЕС. Ограниченията влизат в сила за..

публикувано на 17.12.18 в 10:41

Черният ориз – идеалното средства за отслабване

Южнокорейски учени стигнаха до извода, че черният ориз може да помогне в борбата с излишните килограми и да предотврати затлъстяването, съобщава БТА. Научната група е провела изследването с лабораторни мишки с наднормено тегло. По време на експеримента мишките са хранени с черен ориз...

публикувано на 17.12.18 в 10:12

Започва продажбата на електронни винетки

От 14.00 часа започва продажбата на електронни винетки. Те могат да се купят през сайта bgtoll.bg, през мобилно приложение и през терминали за самотаксуване. Цената им остава същата, както на стикер винетките - за леките коли годишната струва 97 лева, тримесечната - 54 лв., месечната - 30 лв., а седмичната - 15 лв. Само за леките автомобили..

публикувано на 17.12.18 в 10:00

Автомагистралите и всички първокласни пътища са отворени за движение при зимни условия

Автомагистралите и всички първокласни пътища са отворени за движение при зимни условия, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/. Над 600 машини са обработвали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ. Поради обилния снеговолеж през изминалото денонощие е ограничено движението на тежкотоварни моторни превозни средства..

публикувано на 17.12.18 в 09:53

Жълт код за Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново

Предупредителен жълт код за силен снеговалеж е в сила за днес в четири области в Северна България. Това са Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново, където се очаква да се образува нова снежна покривка от около 10 см. Заради мъгла видимостта е намалена до 100 метра в района на Русе. Видимостта е до 150 метра в района на Шипка. Възстановено..

публикувано на 17.12.18 в 07:48

На 17 декември православната църква почита Св.пророк Данаил

Името Данаил значи "божи съд". Днес имен ден празнуват всички, които носят прекрасните имена Данаил, Даниел, Даниела, Данко, Анани, Данаила. Според народния календар, в деня на пророк свети Данаил, празнуват всички жени, които скоро са раждали или ще раждат, както и тези, които имат малки деца. Месят се питки и отново се раздават, за да е..

публикувано на 17.12.18 в 06:49

От "Пътна полиция" съветват шофьорите да карат изключително внимателно

Движението на леки коли по автомагистралите и другите основни пътища е без ограничения. 30 водачи са санкционирани за навлизане на магистрала "Хемус", нарушавайки забраната за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона. Санкцията включва глоба от 300 лева, лишаване на водача от право да управлява за срок от 1 месец и спиране на..

публикувано на 17.12.18 в 06:26