Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленчуковият шампион при запек, затлъстяване и диабет

Зеленият грах доставя на организма лесно усвоими растителни въглехидрати, разказва д-р Людмила Емилова. Вече 25 години тя разкрива тайните на природното хранене и начин на живот на хора от цял свят. Тя лично изпробва методите върху себе си и не спира да следи най-новите световни открития в медицината. Един от най-добрите американски лекари -Джоуел Фърмън,  поставя в таблицата на полезните вещества за единица калория грахът със 100 точки. Нула имат безалкохолните напитки, животинските до 15 точки, най-много рибата - 18 точки. Всички бобови храни са полезни, но шампионът при тях е зеленият грах, продължава д-р Емилова, която го приема суров по време на своите програми на плодолечение.

Пресен и свеж, в 100 г пресен продукт се съдържат до 40 мг витамин С , което е почти 70% от препоръчителния минимален дневен прием. Суровите бобови растения съдържат вид протеини, наречени лектини, които могат да дразнят храносмилателния тракт, затова хората с по-чувствителни стомаси трябва да се въздържат от консумацията им в сурово състояние.  Прекрасен източник на белтъчини с добър аминокиселинен профил. Съдържа и много полезен полифенол, наречен куместрол. В зелените зрънца се откриват и изключително ценните сапонини. Съотношението на Омега-3 към Омега-6 мастните киселини в състава му е 1 към 4, което не е за пренебрегване, като се има предвид, че повечето варива и зърна са с далеч по-неблагоприята пропорция.

Сред достойнствата на зеления грах е и това, че снабдява организма с лесно усвоими растителни въглехидрати и същевременно е нискокалорична храна. Богатството на растителни фибри и ниският гликемичен товар правят граха съюзник в борбата срещу затлъстяването и захарния диабет. Приемът на 3 чаши грах седмично намалява нивата на кръвна захар, нивата на инсулин и тези на лошия холестерол.

СнимкаФакт е, че бобовите растения съдържат фитинова киселина (фитат), която частично инхибира минералната абсорбция. Това много лесно може да бъде преодоляно чрез консумация на храни, мощно усилващи минерална абсорбция, като лук и чесън. Не случайно сред най-популярните комбинации при готвене на грах са със зелен и зрял лук, чесън, домати, копър, магданоз, гюзум, мента и др.

Грахът, както и останалите бобови култури, има високо съдържание на резистентна скорбяла. Научният свят сравнява нейното „поведение“ с това на фибрите. Също като тях тя „устоява“ на смилането и достига до дебелото черво неразградена до глюкоза. Така подпомага отслабването, спира упорития запек, поддържа стабилни нива на кръвната захар и намалява риска от рак на дебелото черво.

Проучване на университета в Мексико сити доказва, че наличието на куместрол, лутеин и зеаксантин в граха осигурява защита срещу дегенеративни заболявания на очите и рака на стомаха. Зелените зърна са фактор в превенцията срещу болестта на Алцхаймер и артрита, благодарение на противовъзпалителните свойства, които притежават. Имат ефект и при забавяне процесите на стареене.





Клиниката на д-р Людмила Емилова е хотел "Аква Азур" в курортен комплекс "Св.Св. Константин и Елена" край Варна. Тя ще работи до 21 декември и започва работа от 11 януари.

Телефон за връзка със секретарите : 0888 951 288




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Гладната революция на д-р Емилова" - премиера на книгата във Варна на 26 април

Новата книга на д-р Емилова ще бъде представена тази сряда, 26 април, от 18 часа в концертното студио на РАДИО ВАРНА. Книгата „Гладната революция на д-р Емилова“ разказва историите на 25-ма от нейните пациенти - вече излекувани или дори спасени. И срещата с всекиго от тях  оставя  трайна следа в живота и - заради изпитанията, рисковете,..

публикувано на 23.04.23 в 14:25

„Керанка – глад за живот“ с премиера във Варна на 9 март

„Глад за живот“ е вдъхновяващата история за изцеление то на Керанка Костова. Това е филм за изумителния дух и страстта да живее, които тази млада жена има, за да се спаси от множествената склероза. Прожекцията във Варна е на 9 март от 19 часа във във Фестивален и конгресен център - Варна.   Днес Керанка е усмихната..

публикувано на 05.03.23 в 18:45

Бавно, но сигурно, последиците от ковид-19 отзвучават с плодолечение

Сезонът край морето започна за Клиниката на д-р Емилова . Много от пациентите постъпват, за да се възстановят след коронавирус. Постковид синдром – така медиците наричат  хроничното заболяване, което може да се проявява в най-различни форми. Според данни, цитирани от Дойче веле, около 15% от преболедувалите, продължават да страдат от..

публикувано на 18.11.21 в 07:25

Д-р Емилова спасява здравето, променя живота

Светлана Рачева е от хората, променили живота си към по-добро. В Клиниката на д-р Емилова тя идва от Бургас с намерение за пълна почивка, съчетана   с профилактика: https://bnr.bg/varna/post/101549936/d-r-emilova-balgarskata-sharlot-gerson Нямах основни заболявания, нямах основателна причина, когато дойдох за първи път в клиниката..

публикувано на 15.11.21 в 07:05

В Клиниката на д-р Емилова се отварят очите на хората

В Клиниката на д-р Емилова отварят очите на хората за здравето - как то е свързано с вътрешната чистота на тялото, за освобождаването от токсичните отрови на модерния свят, за значението на природосъобразното хранене и гладуването.  Как  пациентите пристигат уморени, притеснени, с болки, без настроение и потиснати.  Как само няколко дни,..

публикувано на 07.11.21 в 19:05

Д-р Емилова - българската Шарлот Герсон

Когато абсолютно обикновени хора превръщат личната си кауза в обществено добро, спокойно казваме, че са будители. На 1 ноември разказваме за д-р Людмила Емилова – един лекар, който за мнозина е просветител, след срещите с когото хората поглеждат по друг начин на живота си, преосмислят го и го променят, към по-добро. Такъв е примерът на..

публикувано на 01.11.21 в 12:24

Със здравословен начин на живот се преодолява постковид синдромът

При здравословен начин на живот постковид синдромът отстъпва. Това показва практиката в Клиниката на д-р  Людмила Емилова край Варна. Как помагат там на пациентите, преминали изпитанието коронавирус, обясни д-р Емилова: Правим всичко възможно да пречистим пациентите както от самото заболяване и от всички поражения, които е нанесло на различните..

обновено на 26.10.21 в 12:27