25 години отбелязват в Немската читалня на РБ "Пенчо Славейков"-Варна

Немската читалня към Регионална библиотека "Пенчо Славейков"- Варна празнува рожден ден.

Читалнята става на 25 години.

Във фоайето пред нея е подредена изложба, представяща многобройни събития от живота й.

Немската читалня разполага с богата и разнообразна колекция от библиотечни материали на немски език.

В нея се организират редица събития за различни възрастови групи. Профилът на читателя през годините се променя. В началото ученици и студенти са най-честите посетители, но в днешно време читалнята ползват хора, които са завършили и намерили своята реализация. Голям интерес предизвикват груповите посещения, децата организират тържества по даден повод и редовно посещават събитията, поднесени им от Немската читалня.

Читалнята е открита 1993 г. с любезното съдействие на Гьоте-институт  в България и Министерството на външните работи на Федерална република Германия.

Разполага с богат фонд от DVD и CD, подбрани заглавия художествена литература, актуална специализирана литература, справочници и речници. Всички изучаващи немски език имат възможност в читалнята да използват аудио-визуални материали, различни помагала за подготовка на изпити, тестове или дори само за задълбочаване на езиковите познания. Всъщност "Немска читалня" е запазена марка. По принцип читателите могат да заемат повечето материали за вкъщи.

Съвместно с партньори Немска читалня организира срещи, тържества, изложби, авторски четения, творчески работилници, тренинг-семинари за преподаватели по немски език и много разнообразни по характер и за различни възрастови групи начинания.

С годините Немска читалня се утвърди като притегателен център за читатели с различни интереси. Някои от тях се срещат в уютна обстановка с приятели, други учат самостоятелно или по групи, трети - играят. Всеки един тук се чувства специален и желан, а благодарение на своите читатели, немския център успя да израстне и да заеме полагащото му се място в обществото и в културния живот на града.

Завеждащ немската читалня е библиотекарят Бойка Тодорова. С нея разговаря репортерът ни Ваня Славова:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

17 и 19 юни ще са неучебни дни заради матурите

Понеделник и сряда - 17 и 19 юни, ще бъдат неучебни дни за всички училища заради провеждането на матурите за седмокласниците, съобщиха от Министерството на образованието и науката. 61 223 са учениците, които се очаква да се явят на Националното външно оценяване. На 17 юни ще се проведе изпитът по български език, на 19 по математика, а на 21 юни..

публикувано на 16.06.19 в 14:47
Кольо Колев

Кольо Колев: Предложението за намаляване на партийната субсидия е нагло популистко

Предложението за намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лев, социологът Кольо Колев определи като „нагло популистко“. В интервю за Радио Варна той коментира, че ако това предложение бъде прието, то ще ощети основно опозицията и по-малките партии, дори и тези, които сега са част от управлението. Колев заяви: Гледаш интелигентни хора, които..

публикувано на 16.06.19 в 14:34

Корнелия Нинова оттегли оставката си като лидер на БСП /ОБНОВЕНА/

Корнелия Нинова оттегли официално оставката си като лидер на БСП по време на 49 конгрес на партията. Гласуването на оставката беше основната тема на днешния форум. До нейното подаване се стигна след като БСП загуби изборите за Европейски парламент на 26 май. Делегати предложиха да се приеме точка за оттегляне на оставката на Корнелия Нинова,..

обновено на 16.06.19 в 13:46
Мартин Заимов

Мартин Заимов: Варна е град, в който има неочаквано големи възможности

Варна е град, в който има неочаквано големи възможности. Развитието на морската столица зависи не само от администрацията, но най-вече от жителите на града. Това коментира в интервю за Радио Варна изпълнителният директор на Регионалния фонд за градско развитие Мартин Заимов. Той напомни, че фонда е финансирал десетки проекти, като последният,..

публикувано на 16.06.19 в 13:30

Можело, значи!

Преди седмица Камарата на архитектите в България изпрати писмото до Община Варна с въпрос: "Кое е длъжностното лице, разпоредило унищожаването на озеленените ивици на бул. "Васил Левски" в града чрез асфалтирането им?". До вчера са получени три "уклончиви отговора", информират от КАБ - от Общинския съвет, от Кмета и от фирмата изпълнител. В тях..

публикувано на 16.06.19 в 07:01

И днес изпити в СУ

С изпити по математика II, испански език, руски език и със събеседване за специалност „Графичен дизайн“ продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2019/2020 г. Кандидат-студентският изпит по математика II е писмен и се състои в решаване на осем задачи, съобщиха от университета. При решаването на задачите..

публикувано на 16.06.19 в 06:44

За месец на зелено училище в зоопарка

Зелено училище започва от 1 юли в Центъра за защита на природата и животните в Добрич, съобщават от Общината. 30-сет деца от I до IV клас ще се забавляват в зоопарка до 31 август. Записването е приключило. Малчуганите ще се занимават с теми, свързани с природата, опазване на околната среда, с животните. Те ще могат на място, нагледно да правят..

обновено на 16.06.19 в 06:19