Петър Гьошев: Трябва да се промени мисленето на шофьорите

Снимка: БТА

Синоптиците прогнозират от тази вечер и утре отново да започнат валежи и да се образуват поледици заради ниските температури. Експертите припомнят, че резките спирачки, несъобразената скорост и неспазването на дистанция са сред най-честите грешки на шофьорите, когато карат по заснежени и заледени пътища.

Автомобилният състезател Петър Гьошев добави: „Най-честите грешки не са свързани само с шофирането. Грешките започват доста по-отрано – това е неправилната стойка в колата – има водачи, които буквално лежат в седалките. Техническото състояние на колите също е от много голямо значение. Тези две неща, смесени с несъобразена скорост, неминуемо водят до ПТП на пътя. Моят съвет е сутрин водачът преди да тръгне, да огледа визуално колата как изглежда, да провери налягането, ако му се стори, че има някакъв проблем в гумите, след като се качи в колата – с много ниска скорост да натисне по-интензивно спирачка, за да усетите сцеплението дали е добро. Основно нещо също е да си чистят стъклата, за да имат добра видимост, и да се спазва добра дистанция“.

Шофьорската книжка не означава, че човек притежава всички умения за безопасно шофиране – това се постига с много тренировки на полигони и при различни екстремни условия, допълни Гьошев. Той е категоричен, че трябва да се промени мисленето на водачите. Според него българинът подценява всяка една ситуация.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Къде гласувам? Три начина за проверка

Всички избиратели могат да проверят адреса на избирателната си секция по един от трите начина, съобщават от Общинската избирателна комисия: През Интернет на адрес  http://www.grao.bg/elections/ Сайтът предоставя и възможността да се подават "Искане за гласуване по настоящ адрес" по електронен път от общинските администрации след идентификация с..

публикувано на 18.09.19 в 16:53

Румънски кораб започва научна експедиция в български териториални води

Румънския научно-изследователския кораб „Маре Нигрум“ да проведе океанографска експедиция в българските териториални води и в изключителната икономическа зона на България в Черно море, разреши на заседанието си днес Министерският съвет. Експедицията, която ще се проведе между 27 септември и 6 октомври 2019 г., е част от международния проект..

публикувано на 18.09.19 в 16:34

Каналът "море-езеро" ще бъде удълбочен

С два метра повече ще бъде удълбочен плавателния канал "Море-езеро" във Варна. Това съобщи директорът на държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" Ангел Забуртов, цитиран от Moreto.net По думите на Забуртов  вече е осигурено финансирането и най-вероятно изпълнението ще започне догодина.  "Следващите 2 години във Варна ще има газене на..

публикувано на 18.09.19 в 16:12

Пак много сватби утре заради "късметлийските" деветки

Общо 18 двойки ще минат под венчилото на 19-та дата от деветия месец на 2019-та година.  Това съобщиха от Ритуалната зала във Варна  Интересът към тази дата е голям заради трите деветки, въпреки, че денят се пада през седмицата - четвъртък. Въпреки, че датата 29.09.19 г. също съдържа три деветки, при това се пада в неделя, записаните сватби за..

публикувано на 18.09.19 в 15:54

"Фас Off" 2 приканва варненци да почистят Южния плаж и паметника на Почивка

За втори път във Варна ще се проведе почистването на различни места от цигарени фасове, пластмасови чашки, сламки и други отпадъци. Акцията ще се състои в два различни дни. На 21 септември от 9 до 12 часа е предвидено почистване на района около Парк-паметника на българо-съветската дружба в Почивка, а на 28 септември отново от 9 до 12 часа - на..

публикувано на 18.09.19 в 15:46

Пешеходна пътека на ужасите

Преди началото на учебната година екипи на Пътна полиция са проверили състоянието на пешеходните пътеки около учебните заведения във Варна. Където е било необходимо, те са пребоядисани. Остава въпросът обаче със "зебрите" в останалите части на града. За една опасна пешеходна пътека сигнализира слушателка на Радио Варна. Става въпрос за "зебрата" до спирка..

публикувано на 18.09.19 в 15:23

Великобритания, Германия и Холандия - най-предпочитаните образователни дестинации

Великобритания, Германия и Холандия продължават да бъдат най-предпочитаните образователни дестинации за родните студенти. С наближаването на ключовата за Брекзит дата - 31-ви октомври, Великобритания засилва позитивните послания и привилегии към кандидат-студентите. Въпреки Брекзит спад в интереса към английските университети не се отчита, а..

публикувано на 18.09.19 в 15:15