Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Гьошев: Трябва да се промени мисленето на шофьорите

Снимка: БТА

Синоптиците прогнозират от тази вечер и утре отново да започнат валежи и да се образуват поледици заради ниските температури. Експертите припомнят, че резките спирачки, несъобразената скорост и неспазването на дистанция са сред най-честите грешки на шофьорите, когато карат по заснежени и заледени пътища.

Автомобилният състезател Петър Гьошев добави: „Най-честите грешки не са свързани само с шофирането. Грешките започват доста по-отрано – това е неправилната стойка в колата – има водачи, които буквално лежат в седалките. Техническото състояние на колите също е от много голямо значение. Тези две неща, смесени с несъобразена скорост, неминуемо водят до ПТП на пътя. Моят съвет е сутрин водачът преди да тръгне, да огледа визуално колата как изглежда, да провери налягането, ако му се стори, че има някакъв проблем в гумите, след като се качи в колата – с много ниска скорост да натисне по-интензивно спирачка, за да усетите сцеплението дали е добро. Основно нещо също е да си чистят стъклата, за да имат добра видимост, и да се спазва добра дистанция“.

Шофьорската книжка не означава, че човек притежава всички умения за безопасно шофиране – това се постига с много тренировки на полигони и при различни екстремни условия, допълни Гьошев. Той е категоричен, че трябва да се промени мисленето на водачите. Според него българинът подценява всяка една ситуация.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът на Варна коментира актуални теми за града (НА ЖИВО)

Предстоящата кампания за пролетно почистване на града, ремонтните дейности на територията на общината и теми, свързани с културната инфраструктура коментират кметът на Варна Благомир Коцев и екипът му. Kметът каза, че предстоят серия от инициативи за почистване на града. Мащабна акция, в която всеки може да се включи, е предвидена за 27 април.  Коцев..

публикувано на 18.04.24 в 12:52

Във Варна тази събота предаваме капачки и стотинки

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 18.04.24 в 12:47

Няма да има заседания на НС по време на предизборната кампания

Мнозинството в Народното събрание реши за времето от откриване на предизборна кампания за избори за парламент до свикване на новоизбраното Народно събрание да не се провеждат редовни пленарни заседания и заседания на комисиите, предаде БНР. Сроковете на действащия правилник ще спират да текат с изключение на писмените отговори от членовете на..

публикувано на 18.04.24 в 12:29
Пропадане по ул.

Две коли пропаднаха на улица "Антим Първи" във Варна

Две коли пропаднаха рано тази сутрин на улица "Антим Първи"7 в центъра на Варна в изкоп зарит с чакъл. Причината е проливният дъжд, който е с количество 17 литра на квадратен метър. В района има нова кооперация, която е била присъединена към канализацията.  Първата кола попада в хлътналия участък в лявата лента, малко след това предницата на..

публикувано на 18.04.24 в 10:07

Задръствания и наводнени подлези във Варна - ОБНОВЯВА СЕ

Наводнен е подлезът пред жп гарата във Варна, който от ноември миналата година беше в ремонт за поставяне на хидроизолация. Големи задръствания се образуваха в дъждовното утро във Варна. Репортерите на Радио Варна видяха тапи в трафика по бул. "Владислав Варненчик" в посока към летището, по бул. "Васил Левски" (от РЗИ до бул. Осми приморски..

публикувано на 18.04.24 в 08:51

Катастрофа затруднява движението по пътя Добрич - Варна

Движението по пътя Добрич - Варна е ограничено в района на Любен Каравелово поради пътно произшествие.  Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут: Варна - Аксаково - Кичево - Долище - Новаково - Добрич. Трафикът се регулира от „Пътна полиция“.

публикувано на 18.04.24 в 08:33

От днес се възстановява автобусна спирка "ЖП гара-3" във Варна

Днес ще бъде възстановено обслужването на автобусна спирка "ЖП гара-3" на пл. "Славейков" от автобусни линии 17 А, 20 и 39.  От понеделник, 22-ри април,  ще бъде възстановено обслужването на тролейбусни линии 82 и 83 от и до ЖП гара Варна. Информацията е на "Градски транспорт" - Варна.

публикувано на 18.04.24 в 08:19