Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пълнете тубите! /ретроспекция на един мръсен скандал/

Обзорното предаване на Радио Варна "Позиция" днес започва с хронологията на един тотален резил.

Един мръсен скандал, свързан с почти тридневно безводие в морската столица.

Нима този разкопан, кален, мръсен, останал без вода, че и без парно град можем, макар и символично, да неречем "столица"...?

Въпреки въпросителната, това май не беше въпрос.


Правя  разбор на проблема с безводието, като първо ще прочета

НАРЕДБА № 4 ОТ 14 СЕПТЕМВРИ 2004 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ И ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ВОДОСНАБДИТЕЛНИТЕ И КАНАЛИЗАЦИОННИТЕ СИСТЕМИ

Наредбата е от МРРБ. Последна редакция – от 12 декември 2014 година. Точно на 12 декември започна водната или безводната драма във Варна

Та поглеждаме Глава седма

ПРЕКРАТЯВАНЕ ПОДАВАНЕТО НА ВОДА И ОТВЕЖДАНЕТО НА ОТПАДЪЧНИ ВОДИ

Чл. 41.

(3) След предварително уведомяване операторите могат да спират напълно или частично подаването и отвеждането на вода в следните случаи:

2. при установяване на умишлена повреда;

3. при присъединяване на нови потребители;

4. при въвеждане на режим във водоснабдяването;

5. (отм. - ДВ, бр. 95 от 2013 г., в сила от 01.11.2013 г.)

6. при установяване на качества на отпадъчните води, неотговарящи на определените в договора или с нормативен акт;

И сега внимавайте:

7. при провеждане на планови профилактични прегледи, ремонти, реконструкции и други дейности, свързани с обслужването на водопроводните и канализационните системи, в продължение на повече от 8 часа;

(4) При спиране на водоподаването за повече от 8 часа уведомяването се прави съгласувано с общината или кметството най-малко 24 часа предварително, чрез средствата за масово осведомяване. В тези случаи се определя и срокът за възстановяване на водоподаването.

И тук става интересно:

В сайта на В и К има съобщение за предстоящото спиране с дата 10 декември. Да, но сайта на В и К средство за масово осведомяване ли е или не, т.е. медия ли е или не. Защото ние в радиото такова съобщение не сме получавали. Ако не проверявахме сайта на водното дружество по няколко пъти на ден, дори и ние щяхме да разберем за безводието едва, когато водата спре.

И още няколко щрихи от този напоителен скандал:

Във въпросното съобщение пише, че водата ще бъде пусната до 5 часа на 14 декември. Това обаче не се случи. А наредбата недвусмислено регламентира да бъде съобщен точния срок.

Той беше променян няколко пъти, а се оказа, че май и във В и К не знаят, кога точно ще дойде водата. А са длъжни да го знаят, макар че свързването на двата големи водопровода се прави от "Хидрострой".

Доста нелепо съвпадение е това, че точно фирма с името "Хидрострой" остави варненци три дни без вода.

Но да се върна на срока. Първо беше обявено, че водата ще бъде пусната в четвъртък в 8 часа сутринта. Апропо – това не го виждаме на сайта на В и К, които са побързали явно да актуализират публикацията си, написвайки новия срок. Та... първо беше 8 часа на 13 декември. Продължавам да гледам сайта на В и К. В следващото съобщение, също от 13-ти пише, че водата ще бъде пусната от 14 часа. Последва ново съобщение – вода ще има в петък в пет сутринта. И това не се случи. Междувременно хората вече губят търпение. Съвсем оправдано са изнервени и продължават да звънят на нас в радиото, странно защо не на В и К, но както и да е, сигурно защото знаят, че ние ще обърнем внимание на сигналите им.

И така нервите на потребителите са опънати до максимум, десетки се редят на опашки пред водоноските и последва ново съобщение. Вода ще има, но не е ясно кога точно. В петък ще е, но сутринта ли, на обяд ли. Никой не знае. Включително и В и К.

Започваме и ние да звъним и във водното дружество и в "Хидрострой".  От фирмата обещават, че безводието е заради изграждането на връзки на магистрален водопровод. Сложността на реконструкцията е, че двете тръби, които трябва да се срещнат са под наклон и е трудно свързването им,тъй като водопроводът е с диаметър 1 метър . Даниела Стойнова разговаря с Иван Желев от фирма „Хидрострой” за ремонта и за срока на приключването му

Ще направим всичко възможно водата да бъде пусната до 17-18 часа

Това е запис от четвъртък, когато както сами знаете, водата не беше пусната, както обещаха от фирмата. Това се случи денонощие по-късно.

В социалните мрежи, освен гневни коментари, имаше и шеги, вярно, че не бяха много смешни. Нещо от типа: Вие от Варна ли сте или просто така си миришете?!

Да не забравяме, че повече от ден много абонати бяха и без парно, та ето какво се шегуваха варненци по този въпрос. "Вода няма, но за сметка на това няма и парно. Честито!". "Няма парно, студено ми е и няма да се къпя! А то пък няма и вода...". Някои предлагат да бъде създадена група във "Фейсбук", наречена "Познай къде ще има вода във Варна днес".

Въобще не беше весело на стотиците варненци, които чакаха в студа на опашка пред водоноските. Водата в тях свърши бързо, просто желаещите да си напълнят бяха настина много и бяха наистина много гневни. В анкетата на Дана Момчилова един от чакащите попита:

Дали кмета ще ми разреши да му ползвам тоалетната? Все пак имам две малки деца. Дали ще се съгласи?


И още нещо странно. След като водата беше пусната тя беше доста мътна. Да обаче така и не видяхме съобщение от В и К за това трябва ли водата да се пие или не, трябва ли да се преварява и т.н.

От В и К взеха отношение едва след като ние им се обадихме за да кажат, че пиенето на вода от новите водопроводи не е опасно.

И нещо за финал: Очаквайте ново безводие и то на няколко пъти. Само дето не се знае кога точно. Но така или иначе ще го има, защо предстои включване на още четири големи водопровода.

Пълнете тубите! Трябва да се запасим с вода преди края на годината. Защото от първи януари, хем пак ще сме без вода, хем ще е по-скъпа.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонти във Варна и наесен

До края на май или началото на юни се очаква да приключат текущите ремонти в града и разчертаването на "зелената зона". Няма да има големи ремонти през туристическия сезон. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев. Той коментира, че са налице пропуски в ремонтите по инфраструктурата, започнати преди изборите, главно заради това, че се извършват..

публикувано на 18.04.24 в 18:06

Поставят табели срещу дивото къмпингуване край Шкорпиловци и Камчийски пясъци

Поставят информационни табели в района на местностите Камчийски пясъци и  Изгрев-Хоризонт, които забраняват разполагането на кемпери, каравани, палатки и паркирането на МПС, съобщават от пресслужбата на община Долни Чифлик. Десетки каравани, кемпери и палатки вече освободиха местността Камчийски пясъци и плажа на Шкорпиловци след поставяне на..

публикувано на 18.04.24 в 16:55

Задвижват проекта за сграда на библиотеката във Варна

Задвижват проекта за сграда на библиотеката във Варна. Предприели сме всички възможни действия по обявяване на обществена поръчка за изграждане на библиотеката, за да може проектът да бъде реализиран. Това каза по време на пресконференция кметът на Варна Благомир Коцев. Той обясни, че разрешението за строеж от 2016 година е удължено с още 5 години, но..

публикувано на 18.04.24 в 15:05

2 май е неучебен за учениците във Варна

2 май ще бъде неучебен ден за учениците във Варна. Това съобщи на пресконференция днес кметът на Варна Благомир Коцев. Така почивните дни стават от 1 до 6 май, включително. 1 май е Ден на труда и е официален почивен ден, а дните от 3 до 6 май се отбелязват Великденските празници и Гергьовден - Ден на храбростта и Българската армия. Заповедта не важи..

публикувано на 18.04.24 в 14:55

Внесоха сигнал в прокуратурата срещу ръководителката на проекта за интегриран градски транспорт

Община Варна внесе сигнал до прокуратурата срещу ръководителката на първата фаза от проекта за интегриран градски транспорт Биляна Якова. Цялата преписка с обвиненията към нея вече са в прокуратурата, каза кметът Благомир Коцев по време на пресконференция. Той  допълни, че за системата са дадени милиони, а  услугата е почти нулева. Ние се опитваме сега..

публикувано на 18.04.24 в 13:27

Организират акция по почистване на Варна на 27 април (ВИДЕО)

Предстоящата кампания за пролетно почистване на града, ремонтните дейности на територията на общината и теми, свързани с културната инфраструктура коментираха кметът на Варна Благомир Коцев и екипът му. Kметът каза, че предстоят серия от инициативи за почистване на града. Мащабна акция, в която всеки може да се включи, е предвидена за 27 април.  Ще..

публикувано на 18.04.24 в 12:52

Във Варна тази събота предаваме капачки и стотинки

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 18.04.24 в 12:47