Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дрян и шипки за коледна украса на дома

Да използваме повече естествени материали за украса на дома в навечерието на светлите празници препоръчва Мария Ръкова от Варна. Към многото си икономически образования, тя прибавя и "Културология” във Варненски свободен университет; „Пластични изкуства” в Шуменския педагогически университет и „Флорален дизайн” във Висш международен университет за флористика, към Международната бизнес-академия, в класа на Маестро Араик Галстиян, Лисабон, Португалия. Сега е академичен преподавател по флорален дизайн и  преподава „Флористика” в професионални школи у нас и в чужбина. Поддържа контакти с известни международни школи и сдружения за флорален дизайн. От 2008 до 2011 г. включително Мария Ръкова е обявена за аранжор на годината в сайт за хоби-дизайн в Белгия. През септември тази година печели трето място - Купа и премия, на Международен Конкурс за флорален дизайн, проведен в Лисабон, Португалия. Такава награда се печели за първи път в България. Споделя, че да бъдеш флорален дизайнер са необходими знания по история на изкуството, психология и биология и тази професия е рядкост в България, където има 30-тина души. Габриела Гаврилова записа нейните съвети как да внесем коледната магия у дома.

Традиционно се украсява в червено, зелено и златно. Бялото се включва като символ на снега, чистотата, изчистване на всичко старо и негативно, и започване на новото. Червеното е нов живот, зеленото е здравето и вечния живот,  затова използваме вечно зелени дървета и храсти. Златното е блясъкът на слънцето и светлината!

А как с цветя да изразим тези символи?

Традиционна е Коледната звезда, която е в бяло, розово и червено! Снимка

Всяка година обявяват кой цвят ще бъде като послание за съответната Коледа. В последните години все повече се налага сивият цвят, явно хората са много потиснати. Може би защото повечето традиции за Коледа идват от Холандия, а тези цветове са много характерни за северните народи. Като земен цвят също много се използва кафявия цвят, но е като фон, основа за другите.

Ние в България основно копираме това, което е навън. Нямаме свои традиции, а имаме толкова красива природа!

Как Вие бихте украсили своя дом?

Дрян, различни видове иглолистни растения, плодчетата от шипки, глог, дрян...Много харесвам и прецъфтелите семенници на розата, те приличат на шипките, но са много по-големи. Отрязвам ги с дръжката и стават много красиви! Когато се използва пиефлора, игличките на иглолистните растения издържат повече. Но има и такива, които въобще не окапват, например тис и кипарис.

СнимкаКак да направим сами коледната украса на дома?

Клонки от дрян или някакво по-жилаво растение. Може да се вземе и сноп от оградите, който го сечем и изхвърляме. Трябва да се изчисти така, че да остане само основната пръчка, прави се сноп и се връзва на кръг с тел. В така оформения венец може да се втъкнат клонки от бор, шипки, дрян, може да се сложат червените семенници от розите, получава се много красиво.

Панделката се поставя като събиране на семейството, затова се връзва на джувка. от всички краища на света се събират всички, защото това е семеен празник. Затова панделката се поставя на венеца. Това е вечния живот, кръгът на живота и винаги заедно- това е символа на венеца. Поставят се и шишарки и който каквото пожелае. Този венец може да се закачи на вратата, но може да се постави и на масата. В последния случай в центъра на венеца може да се сложи и купа с плодове или дребни сладки. Има възможност да се поставят и свещи, но трябва да се внимава да не се подпали всичко, затова добре да се помисли как да се монтират - дали в някакви метални чашки или други приспособления.

 Как да си направим траен букет на пиефлора  и да внесем още коледна магия в дома ще разберем от цялото интервю :





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15

Лекото метро по бул. "Цар Освободител" може да се замени и от електрически автобуси, ако е целесъобразно

"Лекото метро" във Варна ще бъде предимно „потопено“, по земя, а не чрез повдигнато на колони. Шумовото натоварване ще бъде многократно намалено. Това предвижда проектирането на разширението на варненския булевард „Цар Освободител“ според инж. Кольо Червенков. Като част от инженерния екип в проекта, в обзорното предаване на РВ „Позиция“,..

публикувано на 20.04.24 в 15:03