Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

6,5 милиона лева чакат своите бенефициенти

Средствата може да бъдат усвоени чрез Местната инициативна група Балчик – Генерал Тошево. Групата ще действа като местна изпълнителна агенция и ще дава тези пари под формата на проекти – на представители на бизнеса, НПО и общини. Първите две мерки са за земеделски дейности и преработка на продукция, а третата е насочена към туризма, съобщи Росица Попова – изпълнителен директор на МИГ-а, пред Албена Иванова.

– Г-жо Попова, МИГ „Балчик – Генерал Тошево“ започна работа. Какви са най-важните стъпки, които предстоят на този етап?

– С това интервю искам посланията ни да стигнат до повече бенефициенти от територията на МИГ „Балчик – Генерал Тошево“, които работят, живеят или осъществяват дейността си на нея. Защото чрез Стратегията за местно развитие, която спечелихме и вече изпълняваме, получихме финансова помощ от порядъка на 6,5 милиона лева. На място МИГ-ът ще действа като местна изпълнителна агенция и ще раздава тези средства под формата на проекти на местни бенефициенти – представители на бизнеса, НПО-сектора и общините. В момента изготвяме насоките за кандидатстване по всички мерки от стратегията. Ще ги изброя в резюме.

Първата мярка е 4.1, която е за земеделски производители за осъществяване на земеделски дейности. Важното по тази мярка е, че приоритет се дава и на национално ниво на производителите на етерично-маслени култури, на животновъдните ферми, на млекопроизводители, По Мярка 4.1 земеделските производители трябва да имат минимален производствен обем над 8000 евро. Той се изчислява по специална таблица, така че производителите могат да дойдат в нашите офиси, където ще бъдат консултирани дали попадат в категорията на допустимите кандидати.

Другата Мярка е 4.2. Тя е за преработка на земеделска продукция. По нея могат да кандидатстват за изграждане на дестилерии за преработка на лавандула н.р, млекопреработватели за мандри, винарни и др. По тази мярка имаме финансов ресурс за финансиране на 7-8 големи проекта на таван от 200 000 евро. По Мерки 4.1 и 4.2 безвъзмездната финансова помощ е 50%, като за някои дейности се увеличава.

Другата Мярка е 6.4. за развитие на туризъм, за производство и за услуги, които се осъществяват на територията, например грижи за деца, за възрастни, за хора с увреждания, здравни, счетоводни и одиторски, ветеринарни дейности и услуги, развитие на занаяти и др. Таванът на проектите тук ще е до 50 000 евро. 75% от стойността на проекта е безвъзмездна финансова помощ.

Останалите 25% се набавят от кандидата. За къщи за гости таванът е 50 хиляди лева.

– Значи тези 3 мерки предстои да бъдат отворени?

– Да, за местните производители и представители на бизнеса, микропредприятия. Има и финансов ресурс за малки предприятия по ОПИК.

– А как го виждате като срокове?

– Най-вероятно тези мерки ще бъдат отворени в началото на 2019 г., защото сега приоритетно ще отворим т.нар. общински мерки – 7.2 и 7.5, защото общините са най-подготвени с проекти на този етап. Проектите са свързани с инфраструктура и с туризъм. По Мярка 7.5 вече имаме разговори с общините какви проекти ще бъдат финансирани.

Имаме и една специфична наша Мярка – 7.8, която е за местна идентичност. Приоритет в нашата Стратегия , една от основните цели е създаване и развитие на местна идентичност на територията. Често наричаме нашата МИГ „Златна Добруджа“ като територия със специфична местна идентичност, която да доразвием чрез читалищата, чрез общините и бизнеса, които да помогнат чрез своите проекти развитието на тази идентичност. По тази мярка допустими ще бъдат народните читалища – самостоятелно или в партньорство с други читалища, НПО-та, които да подготвят различни фестивали. За това са парите по тази мярка. Балчик навярно знаете, че е с приз за фестивален град на България.

Това са мерките по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

– По какви други програми ще работи МИГ „Балчик – Генерал Тошево“?

– В нашата Стратегия са залегнали още 2 оперативни програми - ОП„Човешки ресурси“ и ОП„Иновации и конкурентоспособност“.

По ОПРЧР има 2 хубави мерки, едната от които насочена към достъп до заетост на търсещите работа и неактивните лица трайно безработни и лица, отдалечени от пазара на труда чрез местни инициативи на заетост. По тази мярка могат да кандидатстват и общини, и НПО-та, лицензирани в НАП обучителни организации. Целта е след обучение на безработни и трайно безработни лица по-голямата част от тях да намерят работа, като 6 месеца ще им се плащат заплати и осигуровки, които ще са за сметка на проекти. Могат да им бъдат ангажирани и наставници, които 3 месеца ще ги наставляват, докато те чиракуват в предприятието. Ако са трайно безработни, тази заетост може да стигне до 12 месеца.

Другата интересна мярка е насочена към уязвимите социални групи като инвалиди и самотни майки, родители с повече деца, тъй като рискът от изпадане в бедност е много голям. Причините за това

могат да бъдат търсени както в липсата на трудови доходи, така и в продължителното време, прекарано в отглеждане на децата, особено на такива с увреждания. Целта на тази мярка е, подпомагайки тези таргет групи, те да могат да намерят работа, а през това време социален асистент, личен помощник или в дневни центрове да се грижат за децата или възрастните хора. Идеята тук е да се свърже социалната със здравна услуга. Тук допустими получатели са двете общини, НПО-секторът, предоставящ и посреднически услуги на пазара на труда, доставчици на социални услуги, доставчици на здравни услуги, регистрирани поделения на вероизповеданията, които имат седалище на територията на МИГ-а, и ще осъществяват дейности по проекта на същата територия.

Интересни са и мерките по ОПИК с тази разлика, че те са насочени пак за предприятия на територията на МИГ-а, но са за малки и средни предприятия, които трябва да отговарят на определени изисквания, да попадат в групи по код на икономическата дейност, която е допустима. Който има такова предприятие, може да се запознае с подробностите в нашите офиси.

Едната мярка по тази програма е „Подкрепа за разработване и внедряване на иновации в предприятията“. Другата мярка е „Достъп до развитие и подкрепа за предприемачеството“ - тук допустими са и стартиращи предприятия, но те трябва да тръгнат като малки предприятия с над 10 човека персонал и да нямат 3 приключени финансови години. За разлика от мярката на национално ниво, където могат да бъдат допустими и микропредприятия, тук допустими са само малки предприятия, защото микропредприятията попадат в обхвата на ПРСР, т.е. Мярка 6.4., и за да не става дублиране на финансиране на дейности, са разграничени.

Следващата мярка е „Подобряване на производствения капацитет на малките и средни предприятия“. Тук вече могат да кандидатстват предприятия, които имат приключени 3 финансови години и трябва да имат оборот повече от 750 000 лв.

И „Развитие на управленския капацитет и растеж на малки и средни предприятия“ е мярката ни за предприятия пак с приключени 3 финансови години. Допустимите дейности трябва да попадат в инвестиционния приоритет – подкрепа за специализирани услуги за развитие е укрепване на управленския капацитет, свързано с европейски практики или увеличаване капацитета за експорт на продукцията на фирмите.

– Къде могат да ви открият потенциалните бенефициенти?

– Имаме 2 офиса. Единият е в Балчик на ул. „Дионисополис“ №3, а вторият е в Генерал Тошево в сградата на местната Земеделска служба на първия етаж – също много достъпно място. Обикновено в сряда целият екип на МИГ-а е в Генерал Тошево и консултираме

хората. През останалото време там работи наш експерт. Имаме и експерт, който отговаря за Балчик.

Ето и наш телефон: 0888/644-349

-

Тази публикация е създадена в съответствие с разпоредбите на Споразумение за изпълнение на Стратегия за Водено от общностите местно развитие № РД 50 - 35 / 20.04.2018 г., финансирано със средства по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. и Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. с финансовата подкрепа на Европейските структурни и инвестиционни фондове. Цялата отговорност за съдържанието на обяснителната табелата се носи от СНЦ „МИГ Балчик - Генерал Тошево“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че информацията, изложена в публикацията, отразява официално становище на ЕС и / или УО.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОбС-Варна днес решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание днес в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и колективи с ярки..

публикувано на 25.04.24 в 09:05

Бюджетната комисия в НС гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 08:56

Близо 3300 деца са приети над законно установения норматив във варненските ясли и детски градини

Около 3300 деца, които са записани в общинските детски ясли и градини във Варна, са приети над законно установения норматив, е показало проучване на няколко неправителствени организации. Завишението на броя на децата в яслите е с от 5 до 20, а в групите от 1 до 15, каза за Радио Варна Деница Стефанова, от Сдружение „Образователна..

публикувано на 25.04.24 в 07:35

Облачно, на места ще превали

Днес ще има значителна облачност. По-късно следобед и вечерта на места ще превали, възможни са и гръмотевици. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието. Ше духа слаб вятър предимно от юг-югоизток, който следобед в Североизточна България, а до вечерта и по Черноморието ще се обърне от запад-северозапад и ще се усили до умерен. Максимални..

публикувано на 25.04.24 в 05:49

Адресите без ток

В периода 23.04.2024 - 26.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Рояк. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от електрозахранване всички клиенти. На 25.04.2024 от 09:00 ч. до..

публикувано на 25.04.24 в 05:00

Грешно задание на инвестиционния проект за разширение на бул. "Цар Освободител" - около тази теза се обединиха участниците в общественото обсъждане по темата

Близо три часа продължи общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител" във Варна. На срещата в зала "Пленарна" бе изразено единното мнение, че проблемът за бъдещото изпълнение на идейния проект идва още със самото му задание.  Подробният комуникационно-транспортен план в териториалния обхват на бул. „Цар..

публикувано на 24.04.24 в 20:50

Безплатна винетка за хората с увреждания с електрически автомобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили, предаде БНР. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане".  Досега от възможността за освобождаване от винетна такса се възползваха притежателите на..

публикувано на 24.04.24 в 18:52