Таксата от 2 лева за скъпоструващите лекарства остава

| обновено на 19.12.18 в 18:44
Снимка: СБФП


Отлага се премахването на таксата от 2 лева за обработката на протоколите на скъпоструващите лекарства, която в момента НЗОК плаща на аптеките,  това съобщи в предаването "POST FACTUM" Пенка Георгиева, председател на пациентска организация „Заедно с теб“. До решението се стигна след извънредна среща днес следобед в здравното министерство. Относно отстъпките за лекарствата, които са частично платени от Здравната каса и за които НЗОК искаше да отнеме отстъпките от аптеките,  след Нова година ще се сформира работна група, за да се намери оптимален вариант и за пациенти, и за фармацевти.

Припомням, че Надзорният съвет на Здравната каса реши вчера, че от следващата година ще отпаднат стимулите за аптеките да продават скъпоструващи лекарства – по 2 лева за обработването на документите. Аптеките нямат право на надценка за тези медикаменти. Според Пенка Георгиева подобно решение би обслужвало определени аптечни вериги. От Фармацевтичния съюз заявиха, че готвят протести, тъй като очакват по-малките аптеки да престанат да зареждат скъпи медикаменти. Според тях, ако се премахне таксата, всичките близо 1700 аптеки ще спрат да изпълняват протоколите, а пациентите ще трябва да пътуват до големите градове. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо два милиарда души в света са с наднормено тегло

Най-популярните ястия в класически ресторант, или 94% от тях, превишават препоръчаните 600 калории, сочи ново проучване в Медицинския факултет в Сао Пауло, Бразилия. За заведенията за бързо хранене този брой е 72%. „Не само ядем лоша храна, но и я консумираме в преголеми количества. И често..

публикувано на 24.03.19 в 10:14

Намаляват наказателните дела в Добрич

Продължава тенденцията за намалявена на наказателните дела, постъпили в Добричкия окръжен съд. През отчетната 2018-та година те са били 418, което е по-малко с около 7 на сто в сравнение с 2017 година и с почти 22 на сто спрямо 2016-та година. Запазва се най-големият дял на делата за общоопасни престъпления. Информация на..

публикувано на 24.03.19 в 09:18

Великденските четения започват във Варна

Традиционните вече Великденски четения започват от днес във Варна. Домакин на четенията е храмът „Св. Атанасий”. Четенията ще бъдат в три недели - две през март и една през април, както и в петък на 19 април. Тази неделя началото е в 11 ч., а темата е „Христос и жената”. Следващата неделя, също в 11 ч. акцентът е „Посланието на Христос и очакванията на..

публикувано на 24.03.19 в 08:25

Американците - на първо място по потребление на вода, Индия - с най-голям недостиг

4 милиарда души на нашата планета живеят в райони, страдащи от прогресивно засушаване. Други 844 милиона нямат източници на питейна вода в близост до домовете си. Според данни на международната организация Water Aid, липсата на вода се превръща в по-сериозна..

публикувано на 24.03.19 в 07:20

Слънчево в неделя

Днес ще е предимно слънчево. Вятърът ще е слаб от север и северозапад, по крайбрежието в следобедните часове от югоизток. Максимални температури между 13 и 18 градуса, по крайбрежието 10-13, за Варна около 13. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода 9-10 градуса. Атмосферно налягане 1023 hPa – по-високо от средното за..

публикувано на 24.03.19 в 06:25
Тереза Мей

Стотици хиляди в Лондон искат втори референдум за Brexit

Стотици хиляди проевропейски настроени британци се събраха на протест в Лондон. Демонстрантите призовават за нов референдум за членството на Великобритания в ЕС на фона на все по-задълбочаващата се политическа криза около Brexit. На Европейския съвет в Брюксел британският премиер Тереза Мей получи отсрочка до 22 май за Brexit, но само при..

обновено на 23.03.19 в 17:21
Зам.- министърът на младежта и спорта Ваня Колева

Втора оставка в скандала с апартаментите

Още една оставка покрай скандала с апартаментите, този път на зам.-министъра на спорта Ваня Колева. За нея, също като подалата днес оставка правосъдна министърка, се разбра, че има жилище, което е купено – според справка в Имотния регистър, на преференциална цена в сградата в столичния квартал „Изток“. Там, апартаменти освен Цецка Цачева и Ваня..

публикувано на 23.03.19 в 17:18