Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР вдигна цената на природния газ

| обновено на 28.12.18 в 13:59
Докато комисията-регулатор заседава, пред сградата протестираха десетки граждани, като настояха да участват в заседанието.
Снимка: БТА

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри днес новата цена на природния газ, като заседанието е съпътствано от протест на граждани, недоволни от предстоящото поскъпване на водата.

Както се очакваше, от 1-ви януари синьото горива поскъпва с 3,5%, като това няма да повлияе на цените на парното и топлата вода.

Комисията за енергийно и водно регулиране продължава да заседава, за да утвърди новите цени на водата. Според вече обявените разчети водата на повечето места ще поскъпне с до 10 на сто.

Докато комисията-регулатор заседаваше, пред сградата протестираха десетки граждани, като настояха да участват в заседанието.

Те носеха плакат с надпис „Убивате ни с тока, водата и парното. И за въздуха ли ще трябва да плащаме?“.

Социални искания също бяха отправени и срещу дружествата-монополисти, според тях. Протестиращите се опитаха да влязат в сградата на КЕВР, но не бяха допуснати.

„Компанията взима водата за 36 стотинки, а ни я продава за 2,68 лв. Представяте ли си какъв грабеж в момента се извършва от тези, които са в Комисията за енергийно и водно регулиране“, каза един демонстрант.

„Отворете вратата. Това е комисия на българските граждани“, добави друг.

„Там трябва да влезем всички ние. Аз предлагам да влезем вътре. Трябва да влезем със сила, тъй като мирно не става. Мафия!“, каза трети протестиращ.

Разчетите на КЕВР сочат, че цените на ВиК услугите трябва да се повишат с до 10 на сто, а скокът на синьото гориво да е с 3,5%.

С изключение на Кърджали, където ще има малко поевтиняване, от 1-ви януари 26 ВиК дружества ще продават водата по по-високи цени.

Най-голям скок е предвиден в Бургас и в София - с 10 на сто.

Най-скъпа обаче ще е водата в Шумен, където от нова година за кубик ще се плащат 3,40 лева.

Над 3 лева ще струва водата и в Добрич, Силистра, Варна и Враца.

Във Враца и Монтана няма да бъде постановена реалната цена, а за пръв път поскъпването ще бъде ограничено до прага на социалната поносимост за двата града.

За Видин скокът може да стигне до 22 процента, но това ще стане само ако бъде въведена новата услуга „пречистване на вода“. В противен случай увеличението ще от 6 на сто.

Тези цени са пределните, каза председателят на регулатора Иван Иванов и обясни:

„Ние определяме пределни цени на водата, за да няма някакви още по-големи скокове. Самите кметове и общински съвети могат в диалог с ВиК операторите да поискат отлагане на увеличението или то да бъде по-малко.“

През следващата година може да има поскъпване на водата и в други градове в страната, където ВиК дружествата все още нямат одобрени бизнес планове, прогнозира пред БНР председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов.

Поскъпването на природния газ ще е с 3,5%. През следващите три месеца един мегаватчас синьо гориво ще струва близо 45 лева без такси и налози. Това няма да доведе до промяна в цените на парното, топлата вода и тока.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Иван Иванов - председател на Българската асоциация по водите

Иван Иванов прогнозира поскъпване на водата догодина в някои градове

През следващата година може да има поскъпване на водата и в други градове в страната, където ВиК дружествата все още нямат одобрени бизнес планове. Това прогнозира пред БНР председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов. „Така е..

публикувано на 28.12.18 в 07:27
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната, реши министърът на образованието Галин Цоков.  Така почивните дни за децата ще са от 1 до 6 май, включително.  

публикувано на 19.04.24 в 19:51

Утре предаваме капачки и стотинки във Варна

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение  "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна..

публикувано на 19.04.24 в 18:44

Вдигат заплатите на районните кметове във Варна - най-високата близо 5000 лева

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на варненските райони и села в общината гласува комисията по финанси и бюджет към местния парламент. При определяне на възнагражденията е взет под внимание броят на жителите. Затова най-висока ще е..

публикувано на 19.04.24 в 18:41
Велин Жеков

ЦИК определи Велин Жеков за председател на РИК-Варна

Централната избирателна комисия назначи състава на Районна избирателна комисия в Трети изборен район - Варна за парламентарния вот и европейските избори. ЦИК определи Велин Жеков за председател на комисията. Четирима са зам.-председателите - Дарина Илиева,..

публикувано на 19.04.24 в 18:31
Варненското злато

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за разкопки на некропола

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за археологически разкопки.  Необходимата сума за провеждането им  е около 50 000 лева, съобщават оттам. Набирането на повече средства ще позволи по-дългата продължителност на теренната работа...

публикувано на 19.04.24 в 18:07

Румънският съд отмени арестите на два български риболовни кораба

Окръжният съд в румънския град Констанца окончателно отмени арестите на два български риболовни кораба, които бяха задържани преди една година. Това съобщиха от рибарското сдружение "Черноморски изгрев“ и уточниха, че капитаните на тези кораби са..

публикувано на 19.04.24 в 15:47

Каракачанов: Целта на това служебно правителство е да организира изборите в полза на ГЕРБ и ДПС

Партиите от т. нар. сглобга влязоха в собствения си капан заради направените прибързани и необмислени поправки в Конституцията. Целта беше уж да подобрят функционирането на институциите, а всъщност главната цел беше да ограничат правомощията на държавния..

публикувано на 19.04.24 в 15:29