Защо ултрамаратоните привличат варненци?

Да тестваш себе си – това изпитание се оказва провокация  за Андрей Трайков, който от една година бяга ултрамаратони. За последните месеци е пробягал хиляди километри. Твърди, че  зимният сезон не е проблем за бягане, защото когато си добре загрят, ниските температури нямат значение. По професия е рехабилитатор и това му помага за добрата подготовка. Той е един от десетките почитатели на дългото бягане, които в последните месеци участват в неделя в бяганията в Морската градина във Варна.

Бягам по маратони. Даже доста големи - ултрамаратони. По 50, по 60, по 100 километра. 
От колко време?
Близо година.
Какво Ви провокира да се включвате в такива състезания?
Емоцията. Да тестваш себе си.
На кой километър е най-трудно при ултрамаратоните?
Последните 10 километра. Поне за мен.
Физически или психически е по-голямото изпитание?Снимка
Физически. Всяка седмица се стремя да бягам по стотина километра. Това е моят план, за да мога да подготвям мускулите.
Мисля да направя едно 24-часово бягане през пролетта.
Това са много сериозни дължини!
Така е!
Вие на колко години сте?
На 33 години.
И от колко време е страстта към бягането?
Близо година. Това е голяма страст, голяма емоция. Най-важното е, че ти дава допълнително енергия и усещане за живот.
Когато температурите са по-ниски, това проблем ли е за бягането?
Сега не е студено, това е приятно. Ниските температури, когато си добре загрят и подготвен, не се усещат. Използвам термоклин, термоблуза. Имам шапка и ръкавици и нямам проблем. Трябва да загрееш хубаво и да разтегнеш мускулите.
Вашата професия Ви помага в подготовката?
Аз съм рехабилитатор и зная как да поддържам тялото си, защото това е важно при големите дистанции. Важни са и храната, и добавките.
СнимкаКои мускули трябва да бъдат "подготвени" преди състезанието?
Всички!!!
Прави се общо загряване, след това има специализирано. Поне половин час преди състезание човек трябва да е загрял, за да се предпазиш от контузии.
А след състезанието?
Хубаво е да се разтегнеш, но понякога не го правим, защото нямаш сили за това. След тежко състезание е добре да си починеш 2 дни  и след това да направиш леко тонизираща тренировка.
Вие имате толкова опит от последната година, какво препоръчвате на слушателите?
Да рискуват. Всяка неделя правим групи в Морската градина и ако искат, да заповядат!
Дали използва маска при бягането и в какви случаи се поставят за тичане през зимата може да научите от интервюто с Андрей Трайков :


ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Илия Желев: Студени билкови чайове освежават през лятото

Доц. Илия Желев е на 39 години. Роден е в гр. Дулово. През 2003 год. завършва МУ-София, Фармацевтичен факултет. От 2006 г. до 2012 г. е асистент към катедра „Фармацевтични науки”, секция „Фармакогнозия” гр. Пловдив. От 2012 г. е асистент към Фармацевтичен факултет на МУ– Варна, Катедра “Фармацевтични науки”. Придобива специалност "Лечебни растения и..

публикувано на 24.06.19 в 16:32

Архитект Станчо Веков: Имам сграда - мечта!

До 28 юни 2019 г. в Дома на архитекта – Варна може да видите ретроспективната изложба на доц. д-р арх. Станчо Веков „Построено/Непостроено. 50:50“ . Тя е по повод 45-годишната му творческа дейност и неговата 70-годишнина. Отразява творческия път на автора в архитектурни табла с негови реализирани обекти и нереализирани проекти в..

публикувано на 24.06.19 в 10:56

Музиката е музика и няма нужда от обяснения

Под майсторската палка на маестро Грегъри Бухалтер от Метрополитън опера три поредни вечери варненската публика се срещна с духа на приказната Флоренция от 1298 година чрез оперите на Пучини - "Сестра Анджелика" и "Джани Скики". Диригент на оркестъра е маестро Грегъри Бухалтер от Метрополитън опера, който за втори път работи в България. За мен..

публикувано на 21.06.19 в 13:06

Майстор на късия разказ гостува във Варна

Сборникът с разкази “Техническа проверка“ e дебютна книга на Ангел Иванов, донесла му наградата за дебют "Южна пролет" 2019. Книгата съдържа текстове, писани през последните 12 години. В представянето на 20 юни от 18 ч. във Варна ще участват актрисата ИНА ДОБРЕВА и писателят ЛЮДМИЛ СТАНЕВ. Ангел Иванов е роден в Габрово през 1988 г...

обновено на 20.06.19 в 16:03
Ерик Уайнър в Античния театър в Пловдив.

Ерик Уайнър: Журналистиката не може да е абсолютно точна, но може да е 100% безпристрастна

Ерик Уайнър е автор на няколко книги, бивш журналист и чуждестранен кореспондент на Националното Обществено радио на САЩ, с репортажи от повече от 40 държави. Той беше един от основните говорители на 6-ия Световен конгрес на информационните агенции „Бъдещето на Новините“, който се проведе в София по инициатива на БТА. На тържествена церемония..

публикувано на 20.06.19 в 15:54
Ибрахим от Рибново

Валерий Пощаров: Фотографията може да накара времето да спре

Винаги съм смятал, че фотографията е сравнима с поезията. Тя е поезията на визуалните изкуства, защото при нея няма толкова техника. При нея си освободен от много условности, които откриваме в други жанрове на визуалните изкуства. Там има един директен прочит, особено що се отнася до документалната фотография, когато фотографът усеща света..

публикувано на 19.06.19 в 11:20

Атанас Киряков: Животът ми беше шарен, разнообразен и много интересен

Голямата награда на 18-ия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми спечели бразилската лента „ТВОЙ РЕД Е“ на режисьорката Елиза Капаи. Според журито той е особено смел, майсторски, оригинален и въздействащ филм за осъзнаването на силата на социалния протест. 59 филма бяха включени в четирите конкурсни фестивални..

публикувано на 18.06.19 в 11:23