Защо ултрамаратоните привличат варненци?

Да тестваш себе си – това изпитание се оказва провокация  за Андрей Трайков, който от една година бяга ултрамаратони. За последните месеци е пробягал хиляди километри. Твърди, че  зимният сезон не е проблем за бягане, защото когато си добре загрят, ниските температури нямат значение. По професия е рехабилитатор и това му помага за добрата подготовка. Той е един от десетките почитатели на дългото бягане, които в последните месеци участват в неделя в бяганията в Морската градина във Варна.

Бягам по маратони. Даже доста големи - ултрамаратони. По 50, по 60, по 100 километра. 
От колко време?
Близо година.
Какво Ви провокира да се включвате в такива състезания?
Емоцията. Да тестваш себе си.
На кой километър е най-трудно при ултрамаратоните?
Последните 10 километра. Поне за мен.
Физически или психически е по-голямото изпитание?Снимка
Физически. Всяка седмица се стремя да бягам по стотина километра. Това е моят план, за да мога да подготвям мускулите.
Мисля да направя едно 24-часово бягане през пролетта.
Това са много сериозни дължини!
Така е!
Вие на колко години сте?
На 33 години.
И от колко време е страстта към бягането?
Близо година. Това е голяма страст, голяма емоция. Най-важното е, че ти дава допълнително енергия и усещане за живот.
Когато температурите са по-ниски, това проблем ли е за бягането?
Сега не е студено, това е приятно. Ниските температури, когато си добре загрят и подготвен, не се усещат. Използвам термоклин, термоблуза. Имам шапка и ръкавици и нямам проблем. Трябва да загрееш хубаво и да разтегнеш мускулите.
Вашата професия Ви помага в подготовката?
Аз съм рехабилитатор и зная как да поддържам тялото си, защото това е важно при големите дистанции. Важни са и храната, и добавките.
СнимкаКои мускули трябва да бъдат "подготвени" преди състезанието?
Всички!!!
Прави се общо загряване, след това има специализирано. Поне половин час преди състезание човек трябва да е загрял, за да се предпазиш от контузии.
А след състезанието?
Хубаво е да се разтегнеш, но понякога не го правим, защото нямаш сили за това. След тежко състезание е добре да си починеш 2 дни  и след това да направиш леко тонизираща тренировка.
Вие имате толкова опит от последната година, какво препоръчвате на слушателите?
Да рискуват. Всяка неделя правим групи в Морската градина и ако искат, да заповядат!
Дали използва маска при бягането и в какви случаи се поставят за тичане през зимата може да научите от интервюто с Андрей Трайков :


ВИЖТЕ ОЩЕ

Истинският нож се използва поколения

Това споделя майстор на оръжия, в чийто род занаятът се предава от дядо на внук вече 6 века. История на оръжията, традицията и културата при оръжията и ножовете изучава Стоян Андонов от Габрово. Споделя, че е един от 15-те познавачи на тази материя в страната, а това е малко популярна тема. Неговият род е от Трявна. Реставратор по образование,..

публикувано на 17.01.19 в 09:55

Александър Шиваров: Великобритания е изправена пред несигурност

Британския парламент категорично отхвърли договорените мерки на премиера Тереза Мей за "Брекзит". Оттук нататък сценариите са много, но нито един не е за предпочитане. Страната е изправена пред несигурност. Всеки един политик, който започне да води преговори със сънародниците си, рискува да обере политическите пасиви, коментира ситуацията преподавателят в..

публикувано на 16.01.19 в 16:07

Ходим пеша, когато е безопасно, удобно и интересно

До края на май приключва тригодишният проект „City Walk”, който се реализира съвместно между  община Варна и Научно-изследователския център в град Бистра Птуй, Словения. Целта е да се помогне на градовете в Дунавския регион да станат по-добри места за живеене чрез подобряване на възможностите за пешеходни разходки. С една от дейностите по проекта,..

публикувано на 15.01.19 в 13:02

Солна терапия бори настинките и грипа

В разгара на грипния сезон, когато в автобуса, на работа, в училище, в магазина – отвсякъде ни атакуват неприятни вируси и ни причиняват дискомфорт, можем да се доверим на лечебната сила на един продукт,   известен ни от хилядолетия. Солта – тя е в основата на халотерапията. Названиято й идва от старогръцката дума „ halos” , която означава..

публикувано на 11.01.19 в 14:24

30 години делят Варна от първата фотография в Париж

Едва около 30 години след началото на фотографията във Франция и първата снимка дело на Луи Дагер, във Варна се появяват и първите фотографски ателиета. Това сочат проучванията на Георги Генчев, фотограф и дългогодишен кореспондент на БТА във Варна. Монографията му, която е с работно заглавие „Фотографията във Варна оттогава досега", предстои да..

публикувано на 10.01.19 в 08:00

Три месеца фитнес гарантират тонус и по-хубава фигура

Преминаха много празници, но в зимния календар на българите предстоят още имени дни и поводи за почерпки. А вече сте уморени от маси, ядосани, че не се побирате в дънките си, сърдити на слабостта си да се борите с калориите от всички вкусни ястия. И защо, Господи, доядох онази, макар и домашна, руска салата, и сармчките, и баклавичките,  преядох с тях...

публикувано на 10.01.19 в 07:05

Борим килограмите с ток

Само 20 минути на седмица са напълно достатъчни за интензивна тренировка на цялото тяло. Как? В следващите минути ще ви разкажем за един нов метод, с който успешно можем да имаме здрав дух в здраво тяло и без целулит! Тренировките чрез електро-мускулна стимулация, благодарение на последно поколение машини, извайват телата ни след многото..

обновено на 09.01.19 в 08:36