Защо ултрамаратоните привличат варненци?

Да тестваш себе си – това изпитание се оказва провокация  за Андрей Трайков, който от една година бяга ултрамаратони. За последните месеци е пробягал хиляди километри. Твърди, че  зимният сезон не е проблем за бягане, защото когато си добре загрят, ниските температури нямат значение. По професия е рехабилитатор и това му помага за добрата подготовка. Той е един от десетките почитатели на дългото бягане, които в последните месеци участват в неделя в бяганията в Морската градина във Варна.

Бягам по маратони. Даже доста големи - ултрамаратони. По 50, по 60, по 100 километра. 
От колко време?
Близо година.
Какво Ви провокира да се включвате в такива състезания?
Емоцията. Да тестваш себе си.
На кой километър е най-трудно при ултрамаратоните?
Последните 10 километра. Поне за мен.
Физически или психически е по-голямото изпитание?Снимка
Физически. Всяка седмица се стремя да бягам по стотина километра. Това е моят план, за да мога да подготвям мускулите.
Мисля да направя едно 24-часово бягане през пролетта.
Това са много сериозни дължини!
Така е!
Вие на колко години сте?
На 33 години.
И от колко време е страстта към бягането?
Близо година. Това е голяма страст, голяма емоция. Най-важното е, че ти дава допълнително енергия и усещане за живот.
Когато температурите са по-ниски, това проблем ли е за бягането?
Сега не е студено, това е приятно. Ниските температури, когато си добре загрят и подготвен, не се усещат. Използвам термоклин, термоблуза. Имам шапка и ръкавици и нямам проблем. Трябва да загрееш хубаво и да разтегнеш мускулите.
Вашата професия Ви помага в подготовката?
Аз съм рехабилитатор и зная как да поддържам тялото си, защото това е важно при големите дистанции. Важни са и храната, и добавките.
СнимкаКои мускули трябва да бъдат "подготвени" преди състезанието?
Всички!!!
Прави се общо загряване, след това има специализирано. Поне половин час преди състезание човек трябва да е загрял, за да се предпазиш от контузии.
А след състезанието?
Хубаво е да се разтегнеш, но понякога не го правим, защото нямаш сили за това. След тежко състезание е добре да си починеш 2 дни  и след това да направиш леко тонизираща тренировка.
Вие имате толкова опит от последната година, какво препоръчвате на слушателите?
Да рискуват. Всяка неделя правим групи в Морската градина и ако искат, да заповядат!
Дали използва маска при бягането и в какви случаи се поставят за тичане през зимата може да научите от интервюто с Андрей Трайков :


ВИЖТЕ ОЩЕ

Василена Шопова: „Танцувала съм всичко, без дервишки танци“

Във Варна се състоя голям танцов форум. Дворецът на културата и спорта беше домакин на световна танцова квалификация. Това се случва за първи път у нас. Много български таланти изпробваха късмета си на сцената. Водеща на това тържество беше 5-кратната световна шампионка по модерни танци Василена Шопова. Буквално часове преди началото на..

публикувано на 19.03.19 в 13:23

Петя Панева: В музиката трябва да има душа!

Името на младата народна певица Петя Панева се носи крилато през последните няколко години из цяла България. Съвсем заслужено при това, тя въплъщава всичко, което бихме искали да виждаме и чуваме от младата генерация певци – изключително добра вокална техника, увличаща кантилена, завладяващо присъствие, зряла любознателност и вярност към..

обновено на 19.03.19 в 12:33

Варненски дизайнери спечелиха конкурс за лого за ЮНЕСКО

Илиян Начев и Христо Христов с печелиха конкурс за лого за ЮНЕСКО. Двамата надделяха в конкуренцията на 435 проекта, 260 от които чуждестранни. Начев и Христов са автори на дясната част, в която всеки град решава как да представи себе си. Какво обаче са вложили в графичния символ, подобен на спирала, в цвят злато Илиян Начев (И.Н.) и Христо..

публикувано на 18.03.19 в 16:51

Калина Влайкова направи "Разбери ме", за да помага на хората да пишат и да се изразяват

„Ние, като журналисти, владеем базата на писането. Ако я овладееш, след това можеш да напишеш всичко, без значение с какво е свързано. Ако успея да обясня на аудиторията, че тази база им дава неограничени възможности да напишат каквото си пожелаят, мисля, че ще успея да ги привлека. Ако не – ще търся начин да го усъвършенствам“. Това каза пред БНР..

публикувано на 18.03.19 в 11:02

Здравната ни система няма полза от здрави граждани, тъй като лекарите ще останат образно казано, гладни

През последните седмици станахме свидетели на поредните оставки в здравната система. При това на работещи специалисти, тези които са във всекидневен досег с пациентите. Постоянно се говори, че има криза за кадри в здравеопазването, но освен че медицинските университети бълват работна ръка за чужди държави, изход в тази своеобразна криза не се вижда...

публикувано на 16.03.19 в 14:34
Иво Илиев

Иво Илиев: Цензурата в интернет може да бъде и полезна

Заплашена ли е свободата на свободното изразяване и до колко свободното изразяване наистина се използва по предназначение? Задаваме тези въпроси, защото тази седмица беше Световният ден срещу цензурата в интернет. Той се отбелязва от 2008 година по предложение на неправителствените организации "Репортери без граници" и "Амнести..

публикувано на 13.03.19 в 16:29

Да пазим езика си!

Започва кампанията „Пазим езика си“ на Фондация „Живата вода на България“. Тази година състезанието по български език за ученици от 5-и и 6-и клас ще бъде национално. Те ще се съревновават помежду си като покажат колко добре владеят българския език. БНР e медиен партньор на инициативата, която фокусира общественото внимание към все по-ширещата се..

публикувано на 13.03.19 в 11:07