Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо ултрамаратоните привличат варненци?

Да тестваш себе си – това изпитание се оказва провокация  за Андрей Трайков, който от една година бяга ултрамаратони. За последните месеци е пробягал хиляди километри. Твърди, че  зимният сезон не е проблем за бягане, защото когато си добре загрят, ниските температури нямат значение. По професия е рехабилитатор и това му помага за добрата подготовка. Той е един от десетките почитатели на дългото бягане, които в последните месеци участват в неделя в бяганията в Морската градина във Варна.

Бягам по маратони. Даже доста големи - ултрамаратони. По 50, по 60, по 100 километра. 
От колко време?
Близо година.
Какво Ви провокира да се включвате в такива състезания?
Емоцията. Да тестваш себе си.
На кой километър е най-трудно при ултрамаратоните?
Последните 10 километра. Поне за мен.
Физически или психически е по-голямото изпитание?Снимка
Физически. Всяка седмица се стремя да бягам по стотина километра. Това е моят план, за да мога да подготвям мускулите.
Мисля да направя едно 24-часово бягане през пролетта.
Това са много сериозни дължини!
Така е!
Вие на колко години сте?
На 33 години.
И от колко време е страстта към бягането?
Близо година. Това е голяма страст, голяма емоция. Най-важното е, че ти дава допълнително енергия и усещане за живот.
Когато температурите са по-ниски, това проблем ли е за бягането?
Сега не е студено, това е приятно. Ниските температури, когато си добре загрят и подготвен, не се усещат. Използвам термоклин, термоблуза. Имам шапка и ръкавици и нямам проблем. Трябва да загрееш хубаво и да разтегнеш мускулите.
Вашата професия Ви помага в подготовката?
Аз съм рехабилитатор и зная как да поддържам тялото си, защото това е важно при големите дистанции. Важни са и храната, и добавките.
СнимкаКои мускули трябва да бъдат "подготвени" преди състезанието?
Всички!!!
Прави се общо загряване, след това има специализирано. Поне половин час преди състезание човек трябва да е загрял, за да се предпазиш от контузии.
А след състезанието?
Хубаво е да се разтегнеш, но понякога не го правим, защото нямаш сили за това. След тежко състезание е добре да си починеш 2 дни  и след това да направиш леко тонизираща тренировка.
Вие имате толкова опит от последната година, какво препоръчвате на слушателите?
Да рискуват. Всяка неделя правим групи в Морската градина и ако искат, да заповядат!
Дали използва маска при бягането и в какви случаи се поставят за тичане през зимата може да научите от интервюто с Андрей Трайков :


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Естествено пространство във варненската Градска галерия

Проектът “Естествено пространство” на художници от Австрия и други страни, сред които и България, гостува от 28 март до 18 април 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. 16 автори се представят в три зали на Варненската галерия с около 70 произведения. Събитието се организира с подкрепата на посолството на Австрия в..

публикувано на 28.03.24 в 08:45

Учени: Плаващи платформи - най-добрият вариант за ветрогенератори в Черно море

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Той уточни, че тези плаващи платформи трябва да имат специфични характеристики, съобразени с условията в Черно море. В..

публикувано на 27.03.24 в 09:49

Sean Killian (VIO-LENCE): Хората сами се вкарват в проблеми, когато изказват мненията си в социалните медии

Интервю с Sean Killian (VIO-LENCE) На 29 март за първи път траш култът от Бей Ериа VIO-LENCE ще направи концерт в България. Поканата е от „BGTSC”, мястото – клуб „Mixtape 5”. От средата на 80-те до днес VIO-LENCE успяват да издадат само три албум, но те и до днес са сочени от маниаците като образци на траша. От състава в..

публикувано на 27.03.24 в 09:05

Изостава ли екочасовникът в морския туризъм?

800 000 години въглеродните емисии не са надвишавали 300 ppm, а вече сме на 420. За рекордно високите стойности алармира Апостол Пенков, варненският посланик в Европейския климатичен пакт.  В поредния епизод на подкаста "Европа: Ново поколение" показваме последиците от климатичните промени върху морския ни туризъм. С увеличение на нивата на..

публикувано на 26.03.24 в 10:44

Предстои четвъртото "Биенале на илюстрацията"

"Биенале на илюстрацията" прави своята дебютна излoжба през 2018 година. То е продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила е илюстраторът Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация", която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни..

публикувано на 26.03.24 в 09:05
Георги Милков

Георги Милков и историите от ръчния му багаж

Журналистът Георги Милков представи книгата си "Истории от ръчния багажник" във Варна. Той открехва вратата към срещите си с емблематични личности и споделя преживяванията си от най-горещите точки на света. Казва, че през срещите му идват и най-добрите преживявания. Има и истории, които никога няма да разкаже.  С Георги Милков разговаря Мартин Николов...

публикувано на 25.03.24 в 09:05

Бранимир Балачев: Преговорите за ротацията вече са без крайни срокове

Никой вече не поставя срокове за съставяне на ново правителство. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ варненският депутат от ГЕРБ/СДС адв. Бранимир Балачев. По думите му определените крайни срокове са донесли повече негативи отколкото позитиви. „Идеята беше този процес да завърши максимално бързо, но това от своя страна..

публикувано на 23.03.24 в 14:31