Планетариумът на Военоморското училище във Варна се включва в инициативата "100 часа астрономия"

Планетариумът на Висшето военноморско училище “Н.Й.Вапцаров”
Снимка: www.naval-acad.bg

Планетариумът на Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров” във Варна се включва в 100-те часа астрономия – инициатива, която се провежда в целия свят по повод навършването на 100 години от създаването на Международния астрономически съюз.

Студенти от България и Ангола ще представят лекции, свързани с пулса на Слънцето, големият взрив, както и с най-модерната тема – елементът хелий-3, който е бъдещето на световната енергетика.

Доц. Веселка Радева – ръководител на Планетариума на Морското училище – за уникалния изотоп на хелия, който не е радиоактивен и се намира в огромни количества на Луната, поясни:

"Хелий-3, това е бъдещето на човешката цивилизация от енергийна гледна точка, защото това е горивото, което ще е необходимо за бъдещето, тоест представете си една не атомна станция, а станция, в която протича такъв процес, че няма радиоактивност, а горивото му е точно хелий-3, а хелий-3 има на земята много малко заради атмосферата на нашата планета. Това е химичен елемент, който ще се използва за ядрено гориво, така че да няма радиоактивни отпадъци и това е хубавото и полезното, а хелий-3 го има в огромно количество на луната. Американците например са изчислили, че един тон хелий-3 ще стигне за 50 години да покрият всички енергийни нужди на своята държава и затова казват, който отиде на Луната и започне да произвежда хелий-3, на практика ще владее енергетиката на цялата планета".

ВИЖТЕ ОЩЕ

Екскурзоводите искат туристическа полиция

Съюзът на екскурзоводите във Варна настоява за създаването на инспекторат по туризма или туристическа полиция. Това заяви екскурзоводът Христина Неделчева по време на традиционните зимни срещи за обучение на екскурзоводите. В момента действащата наредба за упражняване дейността на екскурзоводите в България е в процедура на промени и изменения...

публикувано на 18.01.19 в 15:49

Постановката "Професия лъжец" на ДКТ Варна със 100 представления

На 23 януари постановката на Държавен куклен театър Варна "Професия лъжец" ще се играе за 99 път. Мястото е Театърът на Българската армия в София. Стотното представление ще бъде във Варна на сцената на Фестивалния и конгресен център. "Професия лъжец" е постановка на Теди Москов. Само за вързастни. Премиерата е преди шест години. През 2014 е отличена с..

публикувано на 18.01.19 в 15:48
Празник за Коледа в Дома за възрастни хора с деменция в село Салаш- 2014 г.

Два центъра за хора с деменция ще бъдат изградени във Варна

Договорът за изграждане на два нови центъра за грижа за лица с различни форми на деменция бе подписан вчера между Община Варна и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Проектът ще бъде реализиран по ОП „Региони в растеж“ и е на стойност 1,3 млн. лв. От тях 941 303 лв. са от ЕС - чрез Европейския фонд за регионално развитие,..

публикувано на 18.01.19 в 15:27

Близо 40% от учениците в Карапелит са болни

В понеделник от Регионалната здравна инспекция в Добрич ще решават дали и в кои училища на територията на областта да бъде обявена грипна ваканция. Днес най-много отсъстващи поради заболяване ученици е имало в СУ „Н. Й. Вапцаров“ в село Карапелит – 39 процента. 18.61 е процентът на отсъстващите днес ученици от първа смяна в Добричка област,..

публикувано на 18.01.19 в 14:52

Храмов празник в "Св. Атанасий"

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи архиерейска света литургия в храма "Св. Атанасий". Храмовият празник събра стотици християни, които взеха молитвено участие в богослужението. По традиция, след светата литургия беше отслужен водосвет и осветена риба, която бе раздадена на всички присъстващи. Репортаж от събитието..

публикувано на 18.01.19 в 14:43

Клуб на професионалните готвачи ще има във Варна

Клуб на професионалните готвачи във Варна учредяват в този час елитни представители на професията от морската столица. Сдружението ще е част от Българската асоциация на професионалните готвачи. Това съобщи шеф Анатолий Колев, който е част от управителния съвет. Идеята е да се разработи програма за организиране на събития, свързани с..

публикувано на 18.01.19 в 14:37

Болницата в Добрич е сред малкото в страната без финансови задължения

Многопрофилната болница в Добрич е сред малкото в страната без финансови задължения. Въпреки това перспективата не е благоприятна поради недостига на лекари и медицински персонал. Други причини са увеличението на минималната работна заплата и промените в заплащането на определени клинични пътеки от Здравната каса. Многопрофилната болница в Добрич няма..

публикувано на 18.01.19 в 14:29