Планетариумът на Военоморското училище във Варна се включва в инициативата "100 часа астрономия"

Планетариумът на Висшето военноморско училище “Н.Й.Вапцаров”
Снимка: www.naval-acad.bg

Планетариумът на Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров” във Варна се включва в 100-те часа астрономия – инициатива, която се провежда в целия свят по повод навършването на 100 години от създаването на Международния астрономически съюз.

Студенти от България и Ангола ще представят лекции, свързани с пулса на Слънцето, големият взрив, както и с най-модерната тема – елементът хелий-3, който е бъдещето на световната енергетика.

Доц. Веселка Радева – ръководител на Планетариума на Морското училище – за уникалния изотоп на хелия, който не е радиоактивен и се намира в огромни количества на Луната, поясни:

"Хелий-3, това е бъдещето на човешката цивилизация от енергийна гледна точка, защото това е горивото, което ще е необходимо за бъдещето, тоест представете си една не атомна станция, а станция, в която протича такъв процес, че няма радиоактивност, а горивото му е точно хелий-3, а хелий-3 има на земята много малко заради атмосферата на нашата планета. Това е химичен елемент, който ще се използва за ядрено гориво, така че да няма радиоактивни отпадъци и това е хубавото и полезното, а хелий-3 го има в огромно количество на луната. Американците например са изчислили, че един тон хелий-3 ще стигне за 50 години да покрият всички енергийни нужди на своята държава и затова казват, който отиде на Луната и започне да произвежда хелий-3, на практика ще владее енергетиката на цялата планета".

ВИЖТЕ ОЩЕ

Край на левия завой към и от Гранд мол на бул. "Владислав Варненчик" (СНИМКИ)

Левият завой на бул. "Владислав Варненчик" към и от Гранд мол и Централните гробища от днес е забранен. До края на деня ще бъдат поставени заграждения в разделителната ивица при кръстовището с ул. „Андрей Сахаров“, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ на Община Варна. Така автомобилите, идващи от ул. „Андрей Сахаров“,..

обновено на 26.06.19 в 16:31

Ръстът на икономиката за първото тримесечие е 4.8%

България бележи в последното десетилетие икономически напредък, заяви вицепремиерът Томислав Дончев на Втория Икономически форум в Пловдив. Като аргумент той посочи, че БВП за този период е почти удвоен, а износът на стоки е нарастнал около 2,4 пъти. Близо 5 пъти повече са изнесените ай ти продукти. За да се доближим до икономическото ядро на..

публикувано на 26.06.19 в 16:22

Регионалната комисия в НС отхвърли ветото на президента върху Закона за Черноморското крайбрежие

Парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление отхвърли ветото на президента върху последните промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. В подкрепа на ветото гласуваха само от БСП с аргумента, че така обществото ще бъде успокоено. Държавният глава Румен Радев върна закона с..

публикувано на 26.06.19 в 16:21

15 кг живак събра за часове пункт за опасни отпадъци

15 кг живак, живачни термометри и луминисцентни лампи бяха предадени днес преди обед във Варна. В мобилния събирателен пункт, който бе на Пазар „Чаталджа“, бяха предадени още 18 кг бои, мастила и смоли, 15 кг лекарства с изтекъл срок на годност, 8 кг перилни и почистващи смеси, 5 кг пестициди и други токсични боклуци – общо 62 кг.   В момента..

публикувано на 26.06.19 в 15:59

Роботи ще заменят до 20 млн. работни места в производството в световен мащаб към 2030 г.

До 20 млн. работни места в сферата на производството в целия свят може да бъдат заменени от роботи към 2030 г., сочи но анализ на компанията „Оксфорд Економикс“, предаде Би Би Си. Хората, изместени от тези работи, вероятно ще осъзнаят, че сходни роли в сектора на услугите, също са подложени на автоматизация. Засилената автоматизация обаче..

публикувано на 26.06.19 в 14:09

Клон от болен кестен падна върху кола в Добрич

Огромен клон е паднал върху автомобил на оживен булевард в Добрич днес. В колата е имало и малко дете. Собственикът на пострадалия автомобил е потърсил помощ на спешния телефон 112, но е бил прехвърлен към застрахователите. Прекършеният кестен е растял на бул. „3 март“. Собственикът на пострадалия автомобил разказа, че от полицията не са..

публикувано на 26.06.19 в 14:02
Петър Здравков

Още година към присъдата на шофьора, убил Мартин Чикалов

Варненският апелативен съд увеличи от 9 на 10 години лишаване от свобода присъдата на Петър Здравков, признат за виновен за смъртта на балетиста от Варненската опера Мартин Чикалов. На 10 септември 2018 година на бул. "Приморски"  във Варна при управление на лек автомобил, младежът нарушил правилата за движение по пътищата, превишил разрешената в..

публикувано на 26.06.19 в 13:47