Планетариумът на Военоморското училище във Варна се включва в инициативата "100 часа астрономия"

Планетариумът на Висшето военноморско училище “Н.Й.Вапцаров”
Снимка: www.naval-acad.bg

Планетариумът на Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров” във Варна се включва в 100-те часа астрономия – инициатива, която се провежда в целия свят по повод навършването на 100 години от създаването на Международния астрономически съюз.

Студенти от България и Ангола ще представят лекции, свързани с пулса на Слънцето, големият взрив, както и с най-модерната тема – елементът хелий-3, който е бъдещето на световната енергетика.

Доц. Веселка Радева – ръководител на Планетариума на Морското училище – за уникалния изотоп на хелия, който не е радиоактивен и се намира в огромни количества на Луната, поясни:

"Хелий-3, това е бъдещето на човешката цивилизация от енергийна гледна точка, защото това е горивото, което ще е необходимо за бъдещето, тоест представете си една не атомна станция, а станция, в която протича такъв процес, че няма радиоактивност, а горивото му е точно хелий-3, а хелий-3 има на земята много малко заради атмосферата на нашата планета. Това е химичен елемент, който ще се използва за ядрено гориво, така че да няма радиоактивни отпадъци и това е хубавото и полезното, а хелий-3 го има в огромно количество на луната. Американците например са изчислили, че един тон хелий-3 ще стигне за 50 години да покрият всички енергийни нужди на своята държава и затова казват, който отиде на Луната и започне да произвежда хелий-3, на практика ще владее енергетиката на цялата планета".

ВИЖТЕ ОЩЕ

Първият български радиолюбителски спътник EnduroSat беше представен във Варна

24-годишният физик Виктор Данчев, който работи в компания за наноспътници, базирана в София, представи пред студенти от Висшето Военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна първия български радиолюбителски спътник EnduroSat, изстрелян от компанията преди няколко месеца. Данчев обясни предимствата на спътника и възможностите му  - чуйте..

публикувано на 19.03.19 в 17:57

Разкриха модерна наркооранжерия във варненското село Кичево

Варненец, румънец и молдовец са предадени на съд от Окръжната прокуратура във Варна за създаване на наркооранжерия и държане с цел разпространение на голямо количество марихуана за близо 90 000 лева, както и боеприпаси.  Международното трио отглеждало марихуана в модерна наркооранжерия във варненското село Кичево. Досега са отгледани две..

публикувано на 19.03.19 в 16:09

До 25 май ще приключи ремонтът на магистрала "Хемус" от Девня до Провадия

До 25 май трябва да приключи ремонтът на 10,4 км от автомагистрала „Хемус“ между Девня и Провадия, съобщават от Агенция пътна инфраструктура. Строителните работи са в платното в посока София (от км 389+717 до км 400+100), в участъка между естакада „Девня“ и пътен възел „Неофит Рилски“. Движението се извършва двупосочно в платното за Варна и..

публикувано на 19.03.19 в 16:03

"Nottingham Trent University" стана партньор на Икономически университет-Варна

Преди дни британският „Нотингам Трент университет” е избрал Икономически университет-Варна за свой партньор, съобщи доцент Мария Станимирова, ръководител на Мрежа за сътрудничество с бизнеса в университета. Така най-старото висше търговско училище у нас става една от трите опорни точки в Европа и единствено в България, с възможност да посрещне..

публикувано на 19.03.19 в 15:44

"Музейко" идва във Варна за "Оранжево морето"

Детският интерактивен музей "Музейко" идва във Варна за два дни през април като част от изложението "Оранжево морето" . Зад идеята стоят Лора Драгнева и Силвия Дечева, които преди близо година създадоха и единственият за момента информационен канал за детски събития във Варна. Предвиждаме още поредица от безплатни лекции за родители, каза..

публикувано на 19.03.19 в 14:35

Слушател на Радио Варна предлага промяна в светофарните режими на ключови кръстовища

Всеки от нас, който шофира по варненските улици, има безброй идеи как да се подобри организацията на движението в града. Особено сега, когато имаме много излишно време, докато висим в задръстванията покрай ремонтите. Кой не се е питал поне веднъж: "А бе тези, които слагат знаците и регулират улиците, имат ли шофьорски книжки изобщо?" Ядосваме се,..

публикувано на 19.03.19 в 14:33
Томислав Дончев

Правителството ще отпусне великденски добавки за пенсионерите

Имаме амбицията да осигурим 50-53 млн. лв. за великденски добавки за пенсионерите, каза пред журналисти в Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев. Той съобщи, че това вероятно ще бъде взето като решение още тази седмица. Дончев участва в среща със социалния министър, управителя на НОИ, представители на синдикатите по темата за..

публикувано на 19.03.19 в 14:14