Звукови гледки от варненското село Юнец

Географското разположение на село Юнец е следното – то се намира на 45 километра от Варна по пътя за Бургас. Ако искате да стигнете до населеното място, трябва да се отбиете към Дюлинския проход и веднага след това да завиете надясно. Подкарвате по една тясна и асфалтирана отсечка и след има-няма два километра се озовавате пред кметството в селото. Там кметски наместник е Стефан Кулев, който е готов да отговори на всички въпроси, които интересуват пътешественици като нас.

"Името му идва от юница. Навремето старото му име е било Дана Гьоз, което е същото. Общо взето селото е много малко. Много хора смятат, че то е на загиване, на замиране. Но аз не считам така или по-точно казано - може да се каже нещо такова, но по отношение на местните хора, които са постоянни жители, те са останали само 25."

Иначе според ГРАО от 2015 година в село Юнец има регистрирани 58 жители. Интересна е справката за броя на населението през годините, която донякъде потвърждава думите на селския наместник Стефан Кулев – през 1934 в селото са живели 363-ма души.

"По-същественото е, че селото се намира на хубаво място. Забележимо тук се вижда, че има много нови строежи. Всяка година се строи. И идват много хора, които го намират като едно прекрасно място особено за след пенсионно време. Такъв, какъвто съм и аз."

Още малко география. Село Юнец, освен, че е с международно присъствие, отстои на 12 километра от село Шкорпиловци, където е най-близкият плаж и град Бяла, където е най-близкото училище, а също така и на 13 километра от село Старо Оряхово.

"Имаме в момента шест или седем руски семейства. Имаме германци отскоро. Имаме един италианец с една рускиня. Имаме азербайджанци и общо взето това са чужденците."

Интересът е наистина обоснован – природата е комбинация между море, планина, река, широколистна гора и язовир. Да, тук има язовир, който е разположен в много красива местност, подходящ е за риболов, частен е и между другото се продава. Районът е характерен със слънчева пролет, прохладно лято, пъстра есен и мека зима, а климатът е благоприятен за лечение на хора с белодробни заболявания.

Чуйте повече за варненското село Юнец в звуковия файл.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Позиция" с Валери Великов, на 23 март

Тази събота в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция”, от 10 до 12 часа, очаквайте: Варненски депутати от БСП отчетоха работата си в 44-тото Народно събрание. Какво свършиха вътре и вън от парламента научаваме от проф. Анелия Клисарова. Общински съветници поискаха свикване на извънредна сесия заради проблема с фирма „Обреди”...

публикувано на 23.03.19 в 08:30
Chart

#534 ТОП 20 (22.03.2019-29.03.2019)

публикувано на 22.03.19 в 21:00

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 22 март със Светлана Вълкова

Актьорът Ненчо Костов и Театърът „24+24 LIMITROPHE” – румънски художници във Варна „5 и 1|2 скандинавски визии за култура”- 2019 – гост Елица Матеева -артистичен директор на събитието Българският филм „Прасето” с премиера във Варна – гостува главният актьор 15-годишният Румен Георгиев Пролетен анонс на 93-я Международния..

публикувано на 22.03.19 в 13:44

НЮАНСИ на 22 март

На 22 март, петък, в поредното издание на НЮАНСИ ще ни гостува Апостол Апостолов. Той, заедно със своя екип от Ботаника Лайф, са част от една много благородна инициатива #БългарияДарява с една кауза, която са нарекли „Да научим децата на България как се отглежда екологично чиста храна!“ През следващите дни, до 31 март, те ще имат нужда от..

публикувано на 22.03.19 в 06:05
Предчувствие за пролет

"Новият ден" на 22 март 2019 г. с Димитрина Дончева

Гост в студиото метеоролога Вяра Рафайлова, по повод Международния   ден на метеорологията. Как посрещат гости в Староселец? Кръводарителска кампания под надслов „В кръвта ти е да спасяваш животи” се провежда днес във Варна. Повече за организацията ще разкаже Виктория Парашкеванова, член на Ротаракт клуб-Варна. Изобретения на..

публикувано на 22.03.19 в 06:00

НА СВЕТЛО на 21 март, четвъртък

Освещаваме 2-ро студио на Радио Варна - отзвук от събитието в началото на следобедната ни среща; Национално средношколско състезание „Енергетиката и ние“ се проведе в ТУ-Варн. Още за иновациите в енергетиката разказваме след 14.30ч.; Пролетни празницизапочват от днес във Варненския кв. "Владиславово" – разговор с кмета на района Николай Костадинов;..

публикувано на 21.03.19 в 10:46

"Новият ден" на Първа пролет с Мариела Димитрова

Репортаж от един от най-натоварените пътни участъци в центъра на кв.Аспарухово в 8.10часа – повиши ли се безопасността на пешеходците, след направата на пасарелка над бул.“Народни будители“ и ул.‘Мара Тасева“. Защо автобусите по линия номер 7 немогат да обслужват последната спирка от маршрута в промишлената зона на Варна (до..

публикувано на 21.03.19 в 07:59