Звукови гледки от варненското село Юнец

Географското разположение на село Юнец е следното – то се намира на 45 километра от Варна по пътя за Бургас. Ако искате да стигнете до населеното място, трябва да се отбиете към Дюлинския проход и веднага след това да завиете надясно. Подкарвате по една тясна и асфалтирана отсечка и след има-няма два километра се озовавате пред кметството в селото. Там кметски наместник е Стефан Кулев, който е готов да отговори на всички въпроси, които интересуват пътешественици като нас.

"Името му идва от юница. Навремето старото му име е било Дана Гьоз, което е същото. Общо взето селото е много малко. Много хора смятат, че то е на загиване, на замиране. Но аз не считам така или по-точно казано - може да се каже нещо такова, но по отношение на местните хора, които са постоянни жители, те са останали само 25."

Иначе според ГРАО от 2015 година в село Юнец има регистрирани 58 жители. Интересна е справката за броя на населението през годините, която донякъде потвърждава думите на селския наместник Стефан Кулев – през 1934 в селото са живели 363-ма души.

"По-същественото е, че селото се намира на хубаво място. Забележимо тук се вижда, че има много нови строежи. Всяка година се строи. И идват много хора, които го намират като едно прекрасно място особено за след пенсионно време. Такъв, какъвто съм и аз."

Още малко география. Село Юнец, освен, че е с международно присъствие, отстои на 12 километра от село Шкорпиловци, където е най-близкият плаж и град Бяла, където е най-близкото училище, а също така и на 13 километра от село Старо Оряхово.

"Имаме в момента шест или седем руски семейства. Имаме германци отскоро. Имаме един италианец с една рускиня. Имаме азербайджанци и общо взето това са чужденците."

Интересът е наистина обоснован – природата е комбинация между море, планина, река, широколистна гора и язовир. Да, тук има язовир, който е разположен в много красива местност, подходящ е за риболов, частен е и между другото се продава. Районът е характерен със слънчева пролет, прохладно лято, пъстра есен и мека зима, а климатът е благоприятен за лечение на хора с белодробни заболявания.

Чуйте повече за варненското село Юнец в звуковия файл.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"На светло" на 16 януари 2019 г. с Димитрина Дончева

Какво установи проверката на европейски експерти и техни колеги от Българската агенция по безопасност на храните ( БАБХ ) в  селата Тутраканци и Бозвелийско, в които имаше африканска чума по свинете? За живота в селата Дюлино и Господиново, община Бяла. Репортаж. За какво хората с увреждания трябва да подават документи   в началото..

публикувано на 16.01.19 в 13:03
Капитан Кукуров

"Море и бряг" с Валери Великов, на 16 януари

Командирът на последната българска подводница „Слава“ капитан Камен Кукуров бе назначен за началник на щаба на Военноморските сили. Заповедта за неговото назначаване е на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. "Рано или късно подводното плаване в България ще бъде възстановено. Ръководството на армията прави много за да може това да се..

публикувано на 16.01.19 в 09:00

"Новият ден" на 16 януари с Мариела Димитрова

Конструкцията на нов плажен бар с шест бетонни стълба, застрашава дюните на плажа в Шкорпиловци. Тя изниква на плажа преди дни и привлича вниманието на хората в района. По пясъка край мястото има следи от тежка техника. РИОСВ- Варна извърши по сигнал проверка на място. Какво констатираха ще научим от екоексперта Стела Дочева в 8.10 часа...

публикувано на 16.01.19 в 06:47

Петър Ванев: Тихоокеанският хребетен път не е живописна пътека...

Петър Ванев е млад пътешественик, който се е насочил към покоряването на така наречената Тройна корона - трите най-дълги класически пешеходни маршрута на САЩ. В изминалите 2 години той преодоля Тихоокеанския хребетен път и Апалачката пътека. Единственият българин, за когото е известно да е преминавал тези маршрути. През 2019-а му предстои най-дългия -..

публикувано на 15.01.19 в 13:32

"На светло" на 15 януари 2019 г. с Димитрина Дончева

Близо 48 часа балчишкото село Безводица е без вода за пореден път, сигнализира кметът Желязко Асенов. Водата е спряла в 13,00 часа на 13 януари. Кога ще бъде пусната? Как новите информационни технологии промениха обучението и на най-малките - децата в детските градини? Репортаж от детска градина „Гълъбче” във Варна. По-ниски..

публикувано на 15.01.19 в 13:18

"Новият ден" на 15 януари с Доротея Николова

Що е то пешеходна достъпност и какво означава това за Варна? Репортаж на Даниела Стойнова за българо-словенски проект, който ще бъде приложен на място. Душовете на открития басейн "Приморски" не работят от месеци. Родители на деца, които тренират плуване, синхронно плуване, водна топка и прекарват с часове на басейна са писали вече два пъти писма до..

публикувано на 15.01.19 в 06:00

"POST FACTUM" на 14 януари с Емилия Николова

"Радио POST -ер" - денят в пет минути Гледката, която унищожи дюната ... за хиляда лева, трима са с обвинение, спи ли държавата? И още въпроси задаваме  пост фактум заедно с Люба Батембергска от групата "Да спасим Карадере" Добрият пример: роми търсят работа пред централна поща във Варна. Едно интервю извън стереотипите НАП погва търговците на..

публикувано на 14.01.19 в 16:49