Звукови гледки от варненското село Юнец

Географското разположение на село Юнец е следното – то се намира на 45 километра от Варна по пътя за Бургас. Ако искате да стигнете до населеното място, трябва да се отбиете към Дюлинския проход и веднага след това да завиете надясно. Подкарвате по една тясна и асфалтирана отсечка и след има-няма два километра се озовавате пред кметството в селото. Там кметски наместник е Стефан Кулев, който е готов да отговори на всички въпроси, които интересуват пътешественици като нас.

"Името му идва от юница. Навремето старото му име е било Дана Гьоз, което е същото. Общо взето селото е много малко. Много хора смятат, че то е на загиване, на замиране. Но аз не считам така или по-точно казано - може да се каже нещо такова, но по отношение на местните хора, които са постоянни жители, те са останали само 25."

Иначе според ГРАО от 2015 година в село Юнец има регистрирани 58 жители. Интересна е справката за броя на населението през годините, която донякъде потвърждава думите на селския наместник Стефан Кулев – през 1934 в селото са живели 363-ма души.

"По-същественото е, че селото се намира на хубаво място. Забележимо тук се вижда, че има много нови строежи. Всяка година се строи. И идват много хора, които го намират като едно прекрасно място особено за след пенсионно време. Такъв, какъвто съм и аз."

Още малко география. Село Юнец, освен, че е с международно присъствие, отстои на 12 километра от село Шкорпиловци, където е най-близкият плаж и град Бяла, където е най-близкото училище, а също така и на 13 километра от село Старо Оряхово.

"Имаме в момента шест или седем руски семейства. Имаме германци отскоро. Имаме един италианец с една рускиня. Имаме азербайджанци и общо взето това са чужденците."

Интересът е наистина обоснован – природата е комбинация между море, планина, река, широколистна гора и язовир. Да, тук има язовир, който е разположен в много красива местност, подходящ е за риболов, частен е и между другото се продава. Районът е характерен със слънчева пролет, прохладно лято, пъстра есен и мека зима, а климатът е благоприятен за лечение на хора с белодробни заболявания.

Чуйте повече за варненското село Юнец в звуковия файл.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Варненско крайбрежие

НА СВЕТЛО в сряда, 26 юни

Всяка неделя група варненци редовно почистват варненския гьол. Въвели са дори правила за ползването му – преди да се влезе в басейна да се ползват душовете, а като се излезе от морето да се почиства пясъка. Разказваме след 14.00ч.; На 26 юни се отбелязва Международния ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик с наркотици. С отбелязването на..

публикувано на 26.06.19 в 13:32

"Новият ден" на 26 юни

Допълнително обезопасяване, но не и затваряне на пешеходната пътека на бул. "Осми Приморски полк" - между кръстовищата с бул. "Сливница" и бул. "Цар Освободител", ще бъде направено във Варна. Междувременно две пешеходни пътеки - срещу ИУ и срещу бившия ресторант "Рощок" вече бяха премахнати. За мотивите разказва в интервю на Даниела Стойнова..

публикувано на 26.06.19 в 08:55

НА СВЕТЛО на 25 юни със Светлана Вълкова

Международен ден на моряка – срещаме Ви с началника на Щаба на Военноморските сили капитан Камен Кукуров Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е на посещение в МБАЛ „Света Анна” – Варна Доброволци чистиха градинките около блок 22 във „Владиславово” по проект „Еко скаути – защитници на растенията” 209 години от мъченическата смърт на свети..

публикувано на 25.06.19 в 13:35

"Новият ден" на 25 юни с Емилия Николова

Докъде ще бъде разширена синята зона във Варна и кога ще бъде осъществена на терен? Младен Иванов, управител на общинското предприятие „Паркинги и синя зона”  Могат ли  живеещите в Цветния квартал да ползват автобуси? Репортаж от района Флиртът със слънцето може да бъде опасен. Как да плажуваме безопасно? Съветите са от дерматолога д-р..

публикувано на 25.06.19 в 05:53

"На светло" на Еньовден

В деня на билките започваме следобедната програма на Радио Варна "На светло" с репортаж на Ваня Славова от Музея на медицината, където днес отвори врати поредното училище за билки. Общинските съветници обсъдиха и приеха годишните отчети на общинските предприятия. Репортаж от заседанията на Нина Милошевич. Докъде и с каква скорост ще бъде разширена..

публикувано на 24.06.19 в 13:55

"Новият ден" на 24 юни с Мариела Димитрова

Еньовден в Музея за История на медицината от 10.00 до 14.00 часа ще се проведе за втора поредна година „Училище за билки“. Входът е свободен. Разказваме в 8.10 часа с доц. Илия Желев от Факултет по фармация на Медицински университет – Варна. Новият Закон за устройство на черноморското крайбрежие налага ограничения за дивото къмпингуване и..

публикувано на 24.06.19 в 07:00

Разговори на тротоара: Даниел Димитров от RockSchool-Варна

Един от цветните хора във Варна безспорно е Даниел Димитров. Той е мениджър на музикалното рок училище в града, а с него миналата седмица се срещнахме на “Улицата на готвачите”. Тогава зададохме на Даниел традиционните десет въпроса, а той отговори свежо и непринудено: С коя песен или музикален стил асоциираш Варна? Реге може би. Това е..

публикувано на 22.06.19 в 17:15