Коментар: Хайка за суджуци

В контекста на започналия политически сезон, белязан от два вида избори, отидох до две въображаеми населени места. Приликите с действителни лица и събития обаче не е случайна! Ето какво видях в селата Горно и Долно Изборно:

Председателят на ловната дружинка в село Горно Изборно се събуди още по тъмно. Днес беше голям ден – съселяните му щяха да избират представители в ЕП -  Европейски патрон. Това беше най-голямата организация на независими и не чак толкова независими ловци от цяла Европа. „Веднъж влезеш ли в нея, към теб потичат реки от ловни билети, безплатни хайки, десетки хиляди евро за заплати, пътни, сътрудници. Ех, че кеф!”, помисли си председателят, доволно се протегна под топлата завивка, и промърмори: „А като ми изтече мандатът ще ми намерят някое сладко местенце в евроловджийската администрация. Заслужил съм го! Колко еленско и глиганско изпратих до София, че и до Европата. С толкова месо какви банкети щяхме да си направим в дружинката?! Но, нейсе!”. Той с мъка се измъкна от леглото. Не му се искаше да излиза, но се облече набързо и чевръсто пое нагоре по прашната улица. „Изборният ден започна преди час, а улиците са пусти. Хм, явно трябва пак аз да свърша цялата работа”, каза си председателят и отиде до щаба на ловната дружинка за да организира последната и най-важна хайка за тази година. Хайката за избиратели.

СнимкаПочти по същото време кметът на съседното село Долно Изборно излезе на площадката пред кметството и за шести път през последните два дни започна да брои суджуците. Бяха простряни като прясно изпрани дрехи на няколко опънати специално за целта въженца. „Такааа... значи общо са 115. 70 за големия шеф, 25 за оня некадърник в околийското, дето всеки ден ми звъни да пита дали вече са готови и 15 за мен. Айде ще дам и пет на селяните – все пак те отстреляха глигана и направиха сочните суджуци. От мен да мине и да ме споменават с добро след няколко месеца”, мислеше кметът и с нетърпение очакваше наближаващите избори. Сигурен беше в победата си, но все пак някъде дълбоко в него тлееше съмнението, че този път може и да не го изберат. „Изключено е!”, извика и махна с ръка, сякаш за да прогони тази мисъл. „Изключено е!”, повтори кметът: ”Колко пъти по време на мандата им ремонтирах основната улица?! Колко пъти оправях парка в центъра на селото?! Вярно, че в него само крави пасат, ама пак е по-добре, отколкото стадиона, в който ония малки вагабонти решиха на прясно направената настилка за 40 хиляди евро да си организират надбягвания с каруци... Колко пъти чистих дерето на реката?! И както си трябва – на няколко етапа, че да е качествено... А колко пъти ги черпих в кръчмата?!”, мислеше кметът. След това нежно погали единият от суджуците, леко по натисна с пръсти за да разбере дали вече е поизсъхнал. Въздъхна и влезе в кметството.

Докато председателят обикаляше от къща на къща в хайка за още сънените избиратели, а кметът се обмисляше дали въобще да дава суджуци на селяните, повечето жители на Горно и Долно Изборно лежаха на топло до печките, чешеха се по темето и се чудеха дали да не впрегнат каруците и веднъж за винаги да се махнат от двете запустели села. Границата беше на по-малко от километър, но се беше спуснал страшен студ, имаше и виелица. „Дървата така приятно пращят”, мислиха си хората от Горно и Долно Изборно и се преместиха по-близо до печките.ВИЖТЕ ОЩЕ

Coca-Cola открива финансов офис във Варна

Нов финансов офис открива във Варна Coca-Cola. Това стана ясно днес след среща на кмета Иван Портних  с мениджъри на Coca-Cola European Partners. Вицепрезидентът Тимъти Уолф и директорът Оливие Даниел съобщиха, че планират през май да открият нов финансов офис във Варна, който ще осигури над 90 нови работни места. Разговорите по темата започнаха..

публикувано на 16.01.19 в 17:47

Шест общини обявяват грипна епидемия, утре решават за Варна

Грипна епидемия се очаква да бъде обявена в шест общини във Варненска област. Това са Аврен, Девня, Долни чифлик, Дългопол, Провадия и Суворово. Считано от днес, 16 януари, занятията в двете училища на територията на община Девня се преустановяват заради високия процент засегнати от грип и остри респираторни заболявания, съобщи кметът..

публикувано на 16.01.19 в 16:39

Стопаните от Тутраканци ще съдят Агенцията по храните заради убитите прасета

Съдебен иск срещу Българската агенция за безопасност на храните ще заведат хората от провадийското село Тутраканци, чиито прасета бяха евтаназирани миналата година след положителни проби за африканска чума. Това съобщи Стефан Данаилов - един от потърпевшите собственици (чуйте прикачения файл). Жителите на селото събират и подписка с обръщение..

публикувано на 16.01.19 в 16:36

Дюлино - просторно и красиво, липсват му хора

Дюлино е село в Североизточна България, част от община Бяла, Варненска област. Селото е сгушено в подножието на Еминската планина - оттук започва Дюлинският проход. Районът е изключително живописен - къщите са разположени далеч едно от друга и е трудно да се каже, че са част от едно село.  Въздухът в селото е изключително здравословен - уникална..

публикувано на 16.01.19 в 16:19

Британска компания ще управлява от Варна транспортно приложение за Източна Европа

Британската IT компания започва проект за създаване и внедряване на дигитална платформа в България, която ще обединява всички транспортни средства на едно място и ще дава възможност за покупка на билети онлайн за тях, съобщи министерството на икономиката. Инвестицията ще надхвърли 1 млн. лв., а страната ни е избрана за базиране на целия проект и..

публикувано на 16.01.19 в 16:08

Затварят северното платно на бул. "Съборни" във Варна заради ремонт

Във връзка със строително-ремонтни работи по бул. „Съборни“,  в участъка от бул. „Вл. Варненчик“ до бул. „Сливница“ от 17-ти януари /четвъртък/ ще бъде затворено за движение  северното платно, съобщиха от община Варна без да уточняват до кога ще продължат ремонтните дейности. Движението ще бъде насочено по южното платно-двупосочно, няма да..

публикувано на 16.01.19 в 14:49

Искат оставката на председателя на Общинския съвет в Добрич

Втора извънредна сесия ще се проведе в Добрич на 22 януари във връзка с тегленето на дългосрочен заем за финансирането на довършването на блок „Добрич“, в който семейства трябва да получат апартаменти срещу отчуждените си имоти преди повече от 30 години. На вчерашното пленарно заседание съветниците от ГЕРБ отхвърлиха докладната с аргумента, че..

публикувано на 16.01.19 в 13:42