Коментар: Хайка за суджуци

В контекста на започналия политически сезон, белязан от два вида избори, отидох до две въображаеми населени места. Приликите с действителни лица и събития обаче не е случайна! Ето какво видях в селата Горно и Долно Изборно:

Председателят на ловната дружинка в село Горно Изборно се събуди още по тъмно. Днес беше голям ден – съселяните му щяха да избират представители в ЕП -  Европейски патрон. Това беше най-голямата организация на независими и не чак толкова независими ловци от цяла Европа. „Веднъж влезеш ли в нея, към теб потичат реки от ловни билети, безплатни хайки, десетки хиляди евро за заплати, пътни, сътрудници. Ех, че кеф!”, помисли си председателят, доволно се протегна под топлата завивка, и промърмори: „А като ми изтече мандатът ще ми намерят някое сладко местенце в евроловджийската администрация. Заслужил съм го! Колко еленско и глиганско изпратих до София, че и до Европата. С толкова месо какви банкети щяхме да си направим в дружинката?! Но, нейсе!”. Той с мъка се измъкна от леглото. Не му се искаше да излиза, но се облече набързо и чевръсто пое нагоре по прашната улица. „Изборният ден започна преди час, а улиците са пусти. Хм, явно трябва пак аз да свърша цялата работа”, каза си председателят и отиде до щаба на ловната дружинка за да организира последната и най-важна хайка за тази година. Хайката за избиратели.

СнимкаПочти по същото време кметът на съседното село Долно Изборно излезе на площадката пред кметството и за шести път през последните два дни започна да брои суджуците. Бяха простряни като прясно изпрани дрехи на няколко опънати специално за целта въженца. „Такааа... значи общо са 115. 70 за големия шеф, 25 за оня некадърник в околийското, дето всеки ден ми звъни да пита дали вече са готови и 15 за мен. Айде ще дам и пет на селяните – все пак те отстреляха глигана и направиха сочните суджуци. От мен да мине и да ме споменават с добро след няколко месеца”, мислеше кметът и с нетърпение очакваше наближаващите избори. Сигурен беше в победата си, но все пак някъде дълбоко в него тлееше съмнението, че този път може и да не го изберат. „Изключено е!”, извика и махна с ръка, сякаш за да прогони тази мисъл. „Изключено е!”, повтори кметът: ”Колко пъти по време на мандата им ремонтирах основната улица?! Колко пъти оправях парка в центъра на селото?! Вярно, че в него само крави пасат, ама пак е по-добре, отколкото стадиона, в който ония малки вагабонти решиха на прясно направената настилка за 40 хиляди евро да си организират надбягвания с каруци... Колко пъти чистих дерето на реката?! И както си трябва – на няколко етапа, че да е качествено... А колко пъти ги черпих в кръчмата?!”, мислеше кметът. След това нежно погали единият от суджуците, леко по натисна с пръсти за да разбере дали вече е поизсъхнал. Въздъхна и влезе в кметството.

Докато председателят обикаляше от къща на къща в хайка за още сънените избиратели, а кметът се обмисляше дали въобще да дава суджуци на селяните, повечето жители на Горно и Долно Изборно лежаха на топло до печките, чешеха се по темето и се чудеха дали да не впрегнат каруците и веднъж за винаги да се махнат от двете запустели села. Границата беше на по-малко от километър, но се беше спуснал страшен студ, имаше и виелица. „Дървата така приятно пращят”, мислиха си хората от Горно и Долно Изборно и се преместиха по-близо до печките.ВИЖТЕ ОЩЕ
Тереза Мей

Стотици хиляди в Лондон искат втори референдум за Brexit

Стотици хиляди проевропейски настроени британци се събраха на протест в Лондон. Демонстрантите призовават за нов референдум за членството на Великобритания в ЕС на фона на все по-задълбочаващата се политическа криза около Brexit. На Европейския съвет в Брюксел британският премиер Тереза Мей получи отсрочка до 22 май за Brexit, но само при..

обновено на 23.03.19 в 17:21
Зам.- министърът на младежта и спорта Ваня Колева

Втора оставка в скандала с апартаментите

Още една оставка покрай скандала с апартаментите, този път на зам.-министъра на спорта Ваня Колева. За нея, също като подалата днес оставка правосъдна министърка, се разбра, че има жилище, което е купено – според справка в Имотния регистър, на преференциална цена в сградата в столичния квартал „Изток“. Там, апартаменти освен Цецка Цачева и Ваня..

публикувано на 23.03.19 в 17:18

Облачно, но топло в неделя

Преди полунощ ще има променлива облачност по-значителна над северозападните и югоизточните райони, а след това ще бъде предимно ясно. Ще духа слаб вятър от изток, около полунощ на много места до тихо. Минимални температури от минус 1 до 4 градуса. През деня ще бъде предимно слънчево със слаб до умерен север-северозападен вятър, който късно..

публикувано на 23.03.19 в 15:14
Емил Радев

Емил Радев: Пакетът "Мобилност" може да не бъде гласуван от този Европарламент

Българските представители правят всичко възможно за да забавят гласуването на пакета „Мобилност” от Европейския парламент, съобщи в предаването „Позиция” на Радио Варна евродепутатът ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Според него, дори спорното предложение да бъде гласувано на първо четене на 27 март, няма технологично време за окончателното приемане на..

публикувано на 23.03.19 в 14:17

С конкурс избират име на новото делфинче във Варна

Името на най-новото попълнение във варненския делфинариум ще бъде избрано с конкурс. Днес - 23 март, роденото на 19 ноември миналата година делфинче беше представено пред варненци и гости на града с голямо шоу. Родители на делфинчето са делфините Кимбо и Доли. По този начин делфините вече са пет и представленията с тях ще бъдат още..

публикувано на 23.03.19 в 13:41
Григор Григоров

Григор Григоров: Ще поискаме съдът да отмени наредбата за погребалната дейност в община Варна

В началото на следващата седмица общински съветници ще внесат във Варненския административен съд жалба с искане да бъде отменена общинската Наредба за гробищните паркове и погребално-обредната дейност. Това съобщи в предаването „Позиция” на Радио Варна общинският съветник Григор Григоров. Искането ще е във връзка с решение на Върховния..

публикувано на 23.03.19 в 13:31

Проф. Анелия Клисарова: Скандалът с апартаментите хвърля сянка върху всички депутати

"Скандалът с апартаментите на управляващите хвърля сянка върху всички народни представители", това коментира в обзорното предаване „Позиция” депутатът от „БСП за България” проф. Анелия Клисарова. Според нея, след такива скандали хората стават все по-обезверени и скептични относно морала на политиците. Проф. Клисарова коментира: Този скандал..

публикувано на 23.03.19 в 12:39