Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обучения за професиите на бъдещето започват във Варна

Как се учи предприемачество? Що е това изкуствен интелект? Колко са допирните точки между виртуалната реалност и реалния живот на учениците? Измислени ли са вече "професиите на бъдещето"? Как да разчетеме съкращенията VR, AR, IoT, ако не говорим английски език? Защо, когато говорим за всичко това трябва да тръгнем от обикновените и лесно обясними физични и химични закони, открити преди 100, 200 и повече години?

Все отговори, които днешното поколение деца - всички те родени във века на интернет, в който стигате по-бързо и лесно до Лондон, отколкото до село в Западна България, търси все по-често и все повече.

Всъщност, това далеч не са просто шантави съкращения, разказва Цветелинa Йорданова - част от екипа на високотехнологичния преакселератор за ученици (High Tech Pre-Accelerator for students), който ще обучава безплатно деца от Варна в "професиите на бъдещето". 

Отдавна си задаваме въпрсите какви ще са "професиите на бъдещето"? Дали ако мечтаеш да работиш на Марс няма да е лесно го направиш с един клик? Бъдещето е съвсем близо и всяка механична работа ще бъде заменена от роботи, а ние хората ще можем да изразяваме себе си чрез изкуство, наука, открития, пояснява още Йорданова.

Проектът #МисияБъдеще ще бъде представен пред повече от 1 800 ученици от 10 варненски училища. Освен това, до края на учебната година, а вероятно и през лятото обучителната програма ще е само във Варна, а от септември започва в София, Велико Търново и Харманли.Преговаряме още с Русе и Стара Загора, допълва друг от екипа - Галин Желязков.

По думите му, програмата е ориентирана към ученици от 5 и 6 клас. . Още по темата от един от основателите Галин Желязков.

High Tech Pre-Accelerator for students беше единственият полуфиналист от България на съзтезанието за социални иновации към Европейската комисия - EU Social Innovation, преди малко повече от година, добавя Цветелин Йорданова.
Зад идеята за преакселератора за ученици стоят варненският Beehive, Университет за деца,  проектът Tinusaur и Startup Factory Haskovo. Подкрепа оказват още BESCO - The Bulgarian Startup Association и JA Bulgaria.
Още за целите и обученията за варненските ученици разказват Цветелина Йорданова, Галин Желязков и Борис Георгиев, който преподава информатика в училище "Любен Каравелов" във Варна, но участниците в програмата ще го видят в ролята на ментор в областта на роботиката:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

По електронен път ще се изготвят справките за ТЕЛК за гласуване в мобилна секция

Справките за ТЕЛК на желаещите да гласуват в мобилна секция ще се правят по електронен път от всички общински администрации на предстоящите избори на 9 юни. Тази услуга е възможна след присъединяването на Информационната система за контрол на медицинската експертиза (ИСКМЕ) към Системата за обмен на справочна и удостоверителна информация (RegiX) на..

публикувано на 24.04.24 в 14:52

"Сиела Норма" единственият кандидат за осигуряване на машините за вота

Дружеството "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за дейностите по осигуряване на машинното гласуване за предстоящите избори две в едно на 9 юни. То ще бъде поканено да представи първоначални оферти, става ясно от решение на Централната избирателна комисия, публикувано на интернет страницата ѝ. Обществената поръчка беше..

публикувано на 24.04.24 в 13:34

Специалист: Ваксината срещу коклюш не води до дълготраен имунитет

След преболедуване на заболяването коклюш няма траен пожизнен имунитет. Ваксината срещу заболяването, която се прилага в момента, също не води до дълготраен такъв. Това каза за Радио Варна д-р Христиана Бацелова, специалист по епидемиология на инфекциозните болести. До 2010 година в България се е прилагала ваксина с по-висока ефективност в сравнение със..

публикувано на 24.04.24 в 12:10

Консултациите за състава на СИК-овете в община Балчик се свикват на 30 април

Във връзка с изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители кметът на Балчик Николай Ангелов свиква консултации за състава на секционните избирателни комисии в общината на 30 април от 11 часа на етаж 3 в заседателната зала. В изпълнение на Изборния кодекс поканата е към представители на парламентарно..

публикувано на 24.04.24 в 11:45

На прага на изборите 2 в 1 в Добрич: Какви са очакванията и нагласите в Североизтока?

От години се говори за изоставащия северозапад на България, но дали нямаме вече достатъчното основания да заговорим по-активно и за все по-изоставащия североизток? Област Добрич остава трайно отдалечена от централната власт не само по географското си разположение и хората напълно оправдано считат себе си и мястото, в което живеят и работят за забравено..

публикувано на 24.04.24 в 10:48

Започна раздаването на чували и ръкавици за почистването на 27 април във Варна

В петте районни кметства във Варна раздават ръкавици и чували за отпадъци на всички граждани, които желаят да се включат в мащабната кампания за почистване на 27 април, събота. В районите „Приморски“, „Одесос“, „Вл. Варненчик“, „Аспарухово“ и „Младост“ консумативи вече се раздават, като това ще продължи във всички работни дни през тази седмица от..

публикувано на 24.04.24 в 10:09

Задържаха мъж и жена за кражба на велосипед във Варна

32-годишна жена и 36-годишен мъж са задържани в ареста на Трето районно управление на полицията във Варна за извършена кражба на велосипед в морската столица. Те са к риминално проявени и осъждани, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. Мъжът и жената са  станали познати на обществото от публикувани техни снимки в социалните..

публикувано на 24.04.24 в 10:01