Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ходим пеша, когато е безопасно, удобно и интересно

| обновено на 19.01.19 в 08:11

До края на май приключва тригодишният проект „City Walk”, който се реализира съвместно между  община Варна и Научно-изследователския център в град Бистра Птуй, Словения. Целта е да се помогне на градовете в Дунавския регион да станат по-добри места за живеене чрез подобряване на възможностите за пешеходни разходки. С една от дейностите по проекта, общината в морската столица се стреми да подобри пешеходната достъпност в район „Одесос”, но нови пешеходни маршрути са разработени за всички  райони в града - съобщи Гаро Капрелян - главен експерт в община Варна, който заедно с арх. Максим Недков координира проекта.

Гаро Капрелян: Една от идеите на тази пилотна дейност е да се направи оценка на пешеходната инфраструктура и хората да изразят своето мнение. Раздадохме доста анкети и установихме, че имаме да свършим доста работа.  

- Какво най-често казват хората?

Гаро Капрелян: Казват "несигурност". Лошо качество на някои от тротоарите и много коли. Хубавото е, че след влизането в сила на синята зона нещата започнаха да се подобряват значително. Но една от нашите цели в проекта е да накараме хората да започнат да ходят. Как става това? Най-вече чрез подобряване на пешеходната инфраструктура. Затова ще бъдат направени два плана, вече започна тяхното разработване в рамките на проекта и до 20 дни те ще бъдат готови. Първият е стратегия за пешеходна допустимост на град Варна. Тя ще обхваща целия град и ще показва различни проблеми във всеки от районите, не само в центъра. Ще бъдат предложени 10 нови пешеходни маршрута - по 2 в район. Вторият план е само за район "Одесос".

- Арх. Недков, тази пешеходна достъпност само наличието на тротоари и тяхното добро качество ли включва?

Арх. Максим Недков

Арх. Максим Недков: Четири са важните критерии на пешеходната достъпност. Първият, най-важният, е безопасността. Никой не излиза от дома си, ако се страхува от автомобили, бездомни кучета, неосветени пространства, пусти улици със съмнителни хора.

Вторият критерий е удобството - когато изляза от апартамента си да мога в рамките на 5-10 минути да свърша един куп неща без да има нужда да използвам автомобил или някакъв друг транспорт.

Третият критерий е пешеходният комфорт - тук влизат ширината на тротоарите, дупките, непроходимите места, автомобилите и временно-поставяемите обекти, заели пътя на пешеходците. Колкото е по-блокиран пешеходният маршрути, толкова по-малко хора желаят да се придвижват пеша.

Четвъртият критерий, който дава добавената стойност на пешеходната достъпност, това е атрактивността. Когато има красиви сгради, красиви улици, красива градска мебелировка, красиви гледки и пространства, които да изживее като пешеходец, човек винаги предпочита да походи пеша и да им се наслади, отколкото да се придвижва с автомобил.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10