Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители настояват за нормални условия за малките плувци на басейн "Приморски" (обновена)

| обновено на 15.01.19 в 17:05
Снимка: Радио Варна

Душовете на басейн "Приморски" не работят от месеци. Родители на деца, които тренират плуване, синхронно плуване, водна топка и прекарват с часове на басейна, са писали вече два пъти до общината. Александра Малева, Гергана Дочева, Трендафилка Дралчева и Радослава Сидерова се обърнаха към Радио Варна заради проблема, за който вече са сигнализирали. Това са само част от родителите, които негодуват заради състоянието на вътрешните душове на басейн "Приморски" във Варна.

Според Гергана Дочева проблемът съществува от около две години:

"Няма достатъчно налягане на душовете на басейн "Алекси Алексиев". Това е басейнът с кулата. Децата тренират на открито, излизат от водата умрели от студ, със сини устни и няма къде да влязат, и да се сгреят с топла вода. Пуснахме жалба. Събрахме за един час около 80 подписа и след това продължиха да ми звънят по телефона още много деца с благодарност, че най-накрая някой е решил нещо да направи. Жалбите са две - от ноември и декември 2018 година. На първата жалба никой не ми отговори. За това пуснах втора, защото е зима, а ние искаме тези душове да се оправят зимата, а не лятото. На втората жалба, която пратих, ме повикаха на басейна, беше управителят и имаше представител на общината. Казаха, че има душове и работят. Слязохме долу да им покажа, че няма душове, видяхме едни маркучи, от който течеше много слабо вода. Обещаха ми, че ще сложат душове. Обясних им, че въпросът не е до душовете, въпросът е, че няма налягане и децата няма как да се изкъпят. От тренировка директно отиват на училище с тази химия по телата им, всички са в обриви. Молят ни да не викаме РЗИ, защото той може да бъде затворен, а те няма къде да се подготвят за предстоящите състезания."

Това обаче не са единствените проблеми, допълва Александра Малева.

"Освен липсата на топла вода, а дори и студената тече много трудно. Освен това около целия басейн "Алекси Алексиев" всички плочки са начупени, непрекъснато падат деца, нарязват се, в студеното време има лед, който по никакъв начин не се почиства. Представяте ли си, при -5 градуса детето излиза от водата и вместо да притича до съблекалнята, за да се стопли, то ходи едва-едва, влиза вътре, а там дори вода няма. Не мога да си представя как някой гражданин би изтърпял подобно нещо."

Радослава Сидерова е майка на 7-годишно дете, което иска да тренира синхронно плуване.

"Съблекалнята, която е за деца до 10 години, не работи. Може би повече от шест месеца й правят някакъв ремонт. Малките дечица трябва да се къпят с големите, възрастни жени. Не искам да влизам в подробности, какви неудобства създава на децата. А в съблекалнята на момченцата е имало случаи, в които по-големите бият по-малките."

Около 300 деца всеки ден тренират на басейн "Приморски", добавя Трендафилка Дралчева.

"И няма къде да се изкъпят. Принуждават се да се къпят на два душа отвън, където има налягане. Там се къпят момичета и момчета, което въобще не е добре. И нашите девойки се принуждават въобще да не влизат под душа."

Организаторът на Плувен комплекс "Приморски" Марин Маринов е запознат с жалбите на родителите.

"Срещали сме се с родителите. Основното е, че басейнът е построен може би преди 10 години. Системата на водоподаване е малко по-специфична. Там става с със смесителни системи. Душовете са с бутони с цел икономия на вода. Предварително се смесва водата. С годините явно има проблеми в тези системи. Заложено е в бюджета за 2019 на нашето предприятие ОП "Спорт Варна" основен ремонт на баните и водопреносната мрежа на комплекса. Което предполагам, че лятото ще бъде осъществено."

Басейн "Алекси Алексиев" се ползва само от спортисти. Това са шест клуба по водна топка, четири клуба по синхронно плуване и един клуб по скокове във вода.

"Те ползват съблекалните, душовете, те са отговорни за състоянието им. Съгласно правилника за вътрешния ред на комплекса отговорни са ползвателите. Басейнът се ползва безвъзмездно от клубовете."

В зависимост от сезона на ден между две и три хиляди души посещават басейните на Плувен комплекс "Приморски".

Повече за проблемите на децата чуйте в звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Чобанов след консултациите: Финалното решение е на президента

След срещата си с президента Румен Радев подуправителят на БНБ Петър Чобанов заяви, че консултациите при държавния глава с потенциалните кандидати за служебен премиер са на етап, в който няма директно решение, предаде БНР. Чобанов се солидаризира с вече изразеното мнение от управителя на Централната банка Димитър Радев, че институцията трябва да е..

публикувано на 29.03.24 в 15:27
Милена Ангелова, главен експерт на АИКБ (в средата), проф. Андрияна Андреева, областен управител на Варненска област (вдясно), Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет (вляво)

Милена Ангелова, АИКБ: Трябва да има по-малко изисквания и удължаване на преходните периоди за Зелената сделка

Зелената сделка от много добър инструмент се изроди в зелена инфлация, затова трябва да има удължаване на преходните периоди и намаляване на изискванията. В българското законодателство да се въведе доброволния стандарт за отчитане на малките и средни предприятия, за да бъдат те улеснени. Това заяви във Варна доц. д-р Милена Ангелова, главен..

публикувано на 29.03.24 в 14:51
Диана Ковачева

Омбудсманът отказа поста на служебен премиер

Президентът Румен Радев разговаря с омбудсмана Диана Ковачева в рамките на консултациите на държавния глава, свързани с процедурата по назначаване на служебен министър-председател, предаде БНР. След срещата тя обяви пред медиите, че не може да поеме функциите. Причината – обществената защитничка е избрана за съдия в Европейския съд за правата на..

публикувано на 29.03.24 в 13:56

Поредно нападение от психично болен мъж в Добрич

Мъж, гонил без причина непълнолетно момче в Добрич, е настанен в специализирано болнично заведение след реакция на Районната прокуратура. Мъжът е известен на полицията и прокуратурата. В периода 2021-2023 година той е настаняван пет пъти за лечение, осъждан е няколко пъти. Случаят, за който информират от Районната прокуратура в Добрич, е от 24 март, 17..

публикувано на 29.03.24 в 13:44

Отбелязваме Седмицата на гората от 1 до 7 април

Всяка година, в началото на месец април, лесовъдската колегия отбелязва своя професионален празник – Седмица на гората .  Тази година той ще се проведе от 1 до 7 април под мотото: „Гората е живот и ... обща отговорност!“ .  По време на цялата Седмица на гората всички горски структури организират събития с партньори, браншови и неправителствени..

публикувано на 29.03.24 в 13:03

Около 50% от къмпингите в България вече са заети за летните месеци

В последните години, с поскъпването на пакетите за почивки, все повече хора заменят хотелските стаи с къмпингите за своята лятна ваканция. От началото на 2024 година се наблюдава засилен интерес към отдих сред природата, а вече има и записвания за лятото. Това каза за Радио Варна Николай Неков, основател на платформата за устойчив туризъм..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Увеличава се безработицата в Добрич

Равнището на безработицата в област Добрич през февруари месец тази година се увеличава спрямо предходния и в момента е 6.18%. Няколко месеца преди започването на летния туристически сезон най-много обявени свободни работни места са в сферата на ресторантьорството и хотелиерството. 415 безработни в област Добрич са постъпили на..

публикувано на 29.03.24 в 07:48