Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва кампания с призив за уважение, грижа и емоционална подкрепа за родилките

Снимка: Гергана Хрисчева

Кампанията "Да превърнем раждането в позитивно преживяване" започва от днес и цели да популяризира актуалните препоръки на Световната здравна организация /СЗО/ за водене на неусложнено раждане. Това обявиха от Мрежата за съвременна родилна грижа, организатор на кампанията.

През 2018 г. СЗО актуализира своите препоръки за поведение при неусложнено раждане, описани в доклад от над 200 страници. На интернет страницата на Мрежата за съвременна родилна грижа ще бъдат публикувани пълните 56 препоръки на български език, като основният акцент е върху девет от мерките, осигуряващи на раждащата жена спокойствие, сигурност и подкрепа, обясниха организаторите на кампанията.

В продължение на два месеца на фейсбук страницата на организацията ще бъдат публикувани визуални материали и текстове за популяризиране на препоръките на СЗО, които подобряват както клиничния, така и емоционалния резултат от раждането. Първата от тези девет препоръки е за уважението и грижите, които трябва да получава раждащата жена навсякъде по света, каза акушерката Илона Нешкова. Тя добави, че другата важна препоръка на СЗО е за това във всяка болница раждащите жени да могат да получават емоционална подкрепа от свой придружител, който може да бъде бащата на детето, или майката, сестрата или приятелка на раждащата жена. Всяка жена може да преживее раждането си по позитивен начин, независимо дали то е естествено или със секцио, ако усеща, че към нея се отнасят с уважение и ако получава информация за себе си и за бебето, при раждането, обясни психологът Доротея Панова. Сред другите девет мерки за позитивното раждане, препоръчани от СЗО, са осигуряването на раждащите жени на методи и медикаменти за справяне с болката; приемането на подходяща храна и течности от жената при раждането; осигуряването на възможност за движение и избор на позицията по време на раждането; наличието на предварителен план и информация, ако възникнат усложнения при раждането.

Акушерството и гинекологията е сред първите три специалности у нас, за които има лекарски наказания и възникват съдебни спорове, каза адвокатът по медицинско право Мария Шаркова. По думите й "по принцип в здравното ни законодателство няма стандарт за раждането, а всички правила и задължения за него са разпръснати в различни нормативни документи".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП-ДБ подписаха споразумение за общо явяване на изборите

Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов подписаха официалното споразумение за явяване на изборите 2 в 1 на формациите им "Продължаваме промяната - Демократична България", съобщава БНР. Така коалицията ще се яви заедно на трети поредни избори. До момента две от по-малките формации в досегашната ПП-ДБ обявиха излизане от коалицията..

публикувано на 23.04.24 в 17:53

"Средна европейска класа" напуска ПП-ДБ

Още една партия напуска ПП-ДБ – след Зелено движение, и Средна европейска класа обяви, че няма да участва на предстоящите избори с ПП-ДБ и напуска обединението, съобщи БНР.  "Основната причина е нашата твърда и последователна политика срещу порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС. Повече от 12 години сме последователни в нашите..

публикувано на 23.04.24 в 15:53

Вкарват в съда двама, пребили до смърт мъж в Добрич

Двама мъже от Добрич са предадени на съд за убийство, извършено с изключителна жестокост на улица в града. Разследването по случая е започнато на 21 октомври 2022 г., след като жертвата 52-годишен мъж е намерен в безпомощно състояние, а впоследствие умира в многопрофилната болница. Обвинените за тежкото престъпление са на 23 и 30 години. От назначената..

публикувано на 23.04.24 в 15:49
Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Министър Цоков за коклюша: Засега не е нужно носенето на маски или дистанционно обучение

Според здравните експерти засега не е нужно да се въвежда носене на маски или дистанционно обучение във връзка с нарастващите случаи на заболели деца от коклюш. Това обяви в Шумен образователният министър проф. Галин Цоков, цитиран от БНР.  Министерството следи за ситуацията, но към момента положението се преекспонира основно медийно, коментира..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Темата "Черноморска бодлива акула" бе дискутирана сред рибарския бранш във Варна и региона

Среща на тема "Черноморска бодлива акула" се проведе във Варна по инициатива на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море и за Черно море (ГКРСМ) със съдействието на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и Местната инициативна рибарска група Шабла-Каварна-Балчик. Едно от предизвикателствата пред бранша, не само у нас, но и..

публикувано на 23.04.24 в 15:21

Инженерните специалности са най-търсени в Нидерландия

XX юбилейно издание UniExpo - Образование в BeNeLux+ /Белгия, Нидерландия, Люксембург/ се провежда днес във Варна. Събитието предлага възможност на студенти, кандидат-студенти и техните семейства да се срещнат лично с представители на престижни университети, да посетят полезни семинари и да получат ценни съвети относно процеса на..

публикувано на 23.04.24 в 15:19

Музеите във Варна с лятно работно време от 1 май

От 1 май на лятно работно време преминават следните музеи и обекти в системата на Регионален исторически музей-Варна: -  Археологически музей Работно време: 10:00 – 17:00 часа, без почивен ден -  Музеен обект "Аладжа манастир" Работно време: 09:00 – 17:00 часа, без почивен ден -  Музей на Възраждането Работно време: 10:00 – 17:00 часа,..

публикувано на 23.04.24 в 15:06