Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерки срещу грипа

Специалистът по уши-нос-гърло в Аджибадем Сити Клиник Варна д-р Денница Томова беше наградена като Млад лекар на годината в годишната церемония на лечебното заведение.

Въпреки че е сред младите специалисти, лекарката е с редица специализации и богат опит в диагностиката и лечението на респираторни заболявания, болести на слуховия апарат, алергии.

В сезона на грипа и настинките репортерът ни Ваня Славова се обърна към нея за съвет как да се предпазим от заболяване:

-  Тази година атакува грипен вирус щам „Мичигън”. Той е много близък до така наречения свински грип, който е щам „Калифорния”. Симптомите на болните и клиничната картина са обичайни и включват главоболие, повишена температура, кашлица, разбира се, възпалено гърло, хрема и отпадналост, умора. Заразяването става по въздушно-капков път - от болен човек, който киха, кашля, както и при докосване на очите и устата със замърсени ръце.

-  Какви са първите мерки, които трябва да предприемем, когато вече усетим, че сме заразени?

-  При появата на първите симптоми е добре да се посети първо личния лекар. Той би назначил подходящото лечение и евентуално ще Ви насочи към специалист. Не бива болните да ходят на работа и на училище и да се включват в големи групи, защото по този начин заразата се разпространява по-бързо. Можем да се предпазим, като спазваме някои основни правила. На първо място, в Аджибадем Сити Клиник Варна, препоръчваме носенето на маски. На всеки посетител може да се предостави безплатно маска, когато дойде в клиниката.

-  Каква е продължителността на пребиваването ни с тази маска? Колко време трябва да я носим преди да я сменим?

-  Трябва да се сменя, общо взето, на всеки половин час. Тя предпазва от разпространението, както и от попадане на пръски от болен човек по лицето. Това е основният начин всъщност за заразяване, но освен носенето на маска трябва да се правят и някои други неща като спазване на прости правила за лична хигиена. Препоръчвам честото миене на ръце с вода и сапун, да се използват дезинфектиращи кърпички, такива, които са за еднократна употреба и съдържат спирт. Хубаво е помещенията да се проветряват редовно, да не се търкат очите и устата със замърсени ръце.

-  Как да различим грипа примерно от някакъв друг вирус, който атакува в момента?

-  Общо взето при грипа е характерно внезапното начало със силно повишена температура, като трудно човек би направил разграничението от друг вирус. Поради тази причина е най-добре заболелият да посети личния си лекар, който може да направи разграничението.

-  Доктор Томова, кажете кои са най-уязвимите групи от хора, които се заразяват.

-  Най-уязвими са бременните, малките деца, хората над шейсет и пет годишна възраст и хронично болните. Като превантивна мярка е добре този тип рискови групи да използват противогрипните ваксини, които са широко разпространени на нашия пазар, одобрени са в целия Европейски съюз и наистина са ефикасни.

-  Кажете малко повече за самолекуването, защото много хора сами отиват до аптеката без да посетят специалист УНГ. Когато обяснят на аптекарката какво изпитват, тя им изписва нещо. До колко е вредно това?

-  Не трябва да има самолечение, защото грипът въобще не е за подценяване. Трябва да се посети първо личният лекар. Той би преценил дали е настъпило някакво усложение вследствие на грипния вирус и съответно да назначи антибиотично лечение, защото за самата грипна инфекция това не е необходимо.

-  За колко време отшумява грипът?

-  До към седмия ден, като до петия ден човек, който е заразен с грип, може да зарази околните.

Чуйте повече в прикачения звуков файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10