Изложба, посветена на 110 години от рождението на композитора Марин Големинов, се открива във Варна

Лилия Големинова

Гостуваща изложба „Фрески и звуци”, посветена на 110 години от рождението на Марин Големинов, ще бъде открита във фоайето на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна.

На откриването ще присъства внучката на композитора Лилия Големинова, която е автор на изложбата, реализирана с подкрепата на Министерството на културата. Изложбата „Фрески и звуци“ идва във Варна, като съпътстваща гостуването на 30.01.2019 на балета „Нестинарка” на Старозагорската опера.

Марин ГолеминовТя представя в 15 пана знакови мигове от живота на Големинов – снимки, ръкописи, писма, дипломи. От 22.01. до 15.02. 2019 година ще могат да бъдат видени програми от пътешествията на танцовата драма „Нестинарка“ по света, снимки от премиерата на „Захари Зограф“ с Никола Гюзелев и впечатляващи кадри от представянето на операта „Ивайло“ на Царевец допълват картината.

Специално внимание е отделено и на Марин Големинов като диригент  - малко познат е фактът, че именно той се счита за основател на факултета по оркестрово дирижиране с първия диригентски курс, който организира през 1943 г.

Към изложбените пана са добавени интересни заглавия, ноти, с акцент върху балета „Нестинарка” от фонда на отдел "Изкуство" на РБ "Пенчо Славейков". Сред заглавията е и автограф на композитора.

Откриването на изложбата е от 17.00 часа.


ВИЖТЕ ОЩЕ

„Концерт в лятна вечер” по повод 85 години Радио Варна

„Концерт в лятна вечер” организира тази вечер Радио Варна на специална сцена на входа на Морската градина. Началото е 19 ч. „Концерт в лятна вечер” – на открито, на входа на Морската градина във Варна – това е нашият подарък за верните ни слушатели и приятели! През настоящата 2019 г. Радио Варна отбелязва своята 85-та годишнина с няколко..

обновено на 16.06.19 в 16:14

Щастието е на върха на молива!

Монографично-биографична книга за именития ни художник Стоимен Стоилов създаде Валерий Пощаров – художник, галерист и изследовател на българските пластични изкуства. Тя е дело на издателството „Наука и икономика“ на Икономически университет – Варна. Пълноцветното луксозно издание е двуезично – на български и английски и съдържа над..

публикувано на 14.06.19 в 16:37

Филип Киркоров с новия си проект във Варна днес

Новото си шоу "New Project "Я+R" второе Я” или “Второто ми аз” представя тази вечер във Варна Филип Киркоров. Тонове техническо оборудване, асансьори, товарен лифт, трон, LED екрани, които ще излъчват 3Д анимация и няколко десетки ръчно изработени дизайнерски костюми ще видят зрителите в Летния театър на 3-часовия концерт на руската поп звезда с..

публикувано на 14.06.19 в 08:18

Безплатно графити училище във Варна

Едно от най-влиятелните улични изкуства – графитите, набира все по-голяма популярност и у нас. През последните години се появяват все повече и повече рисунки по изоставени сгради, трафопостове и влакове. Организират се фестивали и състезания, а най-добрите в жанра започват да обучават начинаещите. Това се случва и във Варна, където функционира..

публикувано на 13.06.19 в 13:26

VIVA ITALIA!

На 13 юни, четвъртък, от 21.00 часа   започва десетото издание на Опера в Летния театър – Варна 2019 . Концертът „Viva Italia” на четиримата италиански тенори Алесандро Д’Акриса, Федерико Сера, Федерико Паризи и Роберто Креска с любими арии и канцонети, под диригентството на Дерек Глийсън , е поклон пред четиримата велики италиански тенори..

публикувано на 13.06.19 в 10:40

Аспарухово пее и танцува!

Редица събития се случват през тази седмица във варненския квартал Аспарухово. Събитията са част от традиционния и очакван от аспаруховци събор „Аспарухово пее и танцува“. Това каза за Радио Варна Любка Тодорова, секретар на читалище „Просвета 1927“. Съборът е ежегоден и се провежда през първата събота и неделя на юни. През 1966 г. е първото му..

обновено на 13.06.19 в 07:29

Последен ден на театралния фестивал във Варна

Днес е последният ден от Международния театрален фестивал „Варненско лято”. Програмата за 11 юни включва три спектакъла. От 18:00 часа в Кукления театър ще се играе „Стари времена” от Харолд Пинтър,постановка на Николай Младенов вСатиричния театър. Нобеловият лауреат за литература Харолд Пинтър пише „Стари времена” като пиеса за капризите на паметта,..

публикувано на 11.06.19 в 09:52