Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветниците питат общината: кога ще бъде готова новата транспортна схема?

Снимка: Радио Варна

Граждани са принуждавани да купуват билет, след като имат абонаментни карти за линия 409, сигнализира  постоянната комисия по транспорт общинският съветник Януарий Вичев. Линията се изпълнява от "Градски транспорт" ЕООД и превозвач от община Аксаково. Когато автобусът не е от варненската фирма, пътниците са принуждавани да си купят билет или да изчакат следващия автобус. Затова съветниците възложиха на отдел "Транспорт" в Община Варна да провери сигнала и да бъде поставено на видно място информация, че картите за линия 409 важат за всички автобуси, които осъществяват транспорта. 

8 милиона 453 000 лева да бъде бюджета за транспорт тази година,  гласува постоянната комисия по транспорт. Парите са с около 200 000 лева повече в сравнение с миналата, каза за Радио Варна председателят на комисията Добромир Джиков. Средствата са за абонаментни карти на възрастни хора, хора с увреждания, доплащане разликите в картите на пътуващите ученици от селата в община Варна и други. По 350 000 лева са заложени за два вида транспорт на хора с увреждания, което позволява безплатно да се движат с 6 маршрутки дневно.

С 20 000 лева повече гласуваха съветниците от първоначално предвидения бюджет. Средствата са за два пъти седмично да пътува автобус до Дом за стари хора "Св. Йоан Златоуст", където няма транспорт. В момента хората пътуват с карти по линия 409 , слизат на друга спирка и пътуват около километър пеша.   Предложението беше изпратено  до комисията по "Финанси и бюджет", които ще заседават утре. 

Близо 6 млн. лева от бюджета на общината са планирани за финансиране на пенсионерските карти.   Сумата е със 100 хил. повече спрямо миналата година заради по-големия брой карти за хората на възраст над 67 години. В първоначалния бюджет за 2018 г. за пенсионерите бяха заложени 40 140 карти, а сега броят им е 42 000.

От разчетите става ясно, че намалява броят на учениците, пътуващи от селата в общината до Варна с преференциални карти. Планирани са по-малко ученически карти за пътуване от почти всички села, с изключение на с. Казашко.

За ученическите карти ще бъдат отпуснати 1,2 млн. лева, като дофинансирането се запазва същото като през 2018 г. За пътуванията за хората с увреждания общината ще отдели близо 140 хил. лева.

В гласуваната  сума от 8 453 000 не са предвидени средства за промяна в нормативната уредба, която ще позволи на възрастните хора да пътуват безплатно по всички линии на градския транспорт, което се очаква да стане в следващите месеци. Средствата ще бъдат осигурени с актуализация на бюджета, тъй като разчети се правят въз основа на действащата нормативна база, отговориха от администрацията на въпрос на Януарий Вичев.

Съветниците гласуваха положително становище за премахване на винетките до Златни пясъци. Подобно предложение беше внесено за разглеждане в комисията от председателя на Съюза на хотелиерите в комплекса Георги Щерев и  председателя на Съюза на собствениците за развитие на Златни пясъци Марко Марков. В техните мотиви са посочени връзката на комплекса с Варна, както и посещението от Варна на двата курорта, включително на Аладжа манастир. Ежедневно по този маршрут пътуват и много работници с личните си автомобили заради въведеното гъвкаво работно време.

Няколко сигнала за промяна в транспортната схема са поставили граждани до постоянната комисия по транспорт, които съветниците препратиха на съответната комисия. Според Добромир Джиков тя е готова, но се очаква реализацията на проекта за Интегриран градски транспорт. Съветниците  поискаха от администрацията информация кога ще бъде готова новата транспортна схема на Варна.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росен Желязков

Депутатите обсъждат оставката на Росен Желязков

Пленарният ден започна с липса на кворум и 30 минутна почивка, след което продължи с дебатите по исканата оставка на председателя на НС, предаде  БГНЕС. "Днес трябваше да се гласува оставката на председателя на НС Росен Желязков, което искане бе инициирано от БСП, "Възраждане" и ПП-ДБ. Обратно на това искане част от групите на ПП-ДБ и БСП също не се..

публикувано на 25.04.24 в 10:12

ОбС-Варна днес решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание днес в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и колективи с ярки..

публикувано на 25.04.24 в 09:05

Бюджетната комисия в НС гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 08:56
Снимката е илюстративна

Взимат мерки срещу колите, престояващи на инвалидни места в "синята зона" с дни

Взимат мерки срещу нарушителите, които надвишават престоя си от 3 часа на инвалидно паркомясто в обхвата на синята зона във Варна. Това каза директорът на общинското предприятие "Паркинги и синя зона" Младен Иванов. Той посочи, че въпросът е общовалиден за страната, а тук ще се справят в вътрешно-организационни мерки.  Иванов каза, че е трудно доказуемо..

публикувано на 25.04.24 в 08:46

Близо 3300 деца са приети над законно установения норматив във варненските ясли и детски градини

Около 3300 деца, които са записани в общинските детски ясли и градини във Варна, са приети над законно установения норматив, е показало проучване на няколко неправителствени организации. Завишението на броя на децата в яслите е с от 5 до 20, а в групите от 1 до 15, каза за Радио Варна Деница Стефанова, от Сдружение „Образователна..

публикувано на 25.04.24 в 07:35

Облачно, на места ще превали

Днес ще има значителна облачност. По-късно следобед и вечерта на места ще превали, възможни са и гръмотевици. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието. Ше духа слаб вятър предимно от юг-югоизток, който следобед в Североизточна България, а до вечерта и по Черноморието ще се обърне от запад-северозапад и ще се усили до умерен. Максимални..

публикувано на 25.04.24 в 05:49

Адресите без ток

В периода 23.04.2024 - 26.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Рояк. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от електрозахранване всички клиенти. На 25.04.2024 от 09:00 ч. до..

публикувано на 25.04.24 в 05:00