Десетки туристи втори ден са блокирани от снега в "Пампорово"

Снимка: pixabay.com

Смолянска област остава в бедствено положение заради натрупалия се сняг.

Проходите “Рожен“ и “Пампорово“ са затворени втори ден. Движението през прохода “Пампорово“ се възстановява частично, съобщи областният управител Недялко Славов.

Туристи и работници вече цяло денонощие са блокирани във вилно селище „Малина” в Пампорово. Курортът бе откъснат заради четири товарни автомобила, натоварени с газ, блокирани пред бензиностанцията между Проглед и Пампорово. В съчетание с падналите дървета по пътищата, почистването бе невъзможно.

Оказвана е била помощ на хора без гориво в автомобилите, майки с деца, които своевременно са изведени от екипи на пожарната. Вадени са закъсали коли в снежните преспи.

Част от курорта осъмна без ток и вода заради липсата на ток на помпената станция в село Мугла, от която се захранва курорта, каза кметът на Смолян Николай Мелемов:

"Сред най-важните приоритети това е Мугла, защото оттам се захранва целия курорт Пампорово, с много туристи".

Втора нощ без ток са напълно двете общини Борино и Доспат. Кметът на Доспат Елин Радев каза:

"Просто се върви в тунел. Застрашаваме живота и здравето на хората, заради това, че нехайно действат определени структури и основно обвинявам Изпълнителна агенция по горите. Тъй като миналата седмица от EVN бяха дошли да прочистват, тъй като имаше опасност пак да паднат дървета върху високото напрежение, а те не им дадоха, отидоха и ги изгониха. Искам да призова държавните органи да решат този проблем окончателно. Единствено ако няма паднали дървета и пътищата ще са проходими, и ток ще има”.

До момента няма сигнали за бедстващи хора в Смолянско, където зимната обстановка е тежка. Това обяви в Смолян директорът на националната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов:

"Рано сутринта всички, които са на хемодиализа и с тежки хронични заболявания, са чути. Те имат нашите уверения, че тяхната спешна медицинска помощ, ако се наложи, ще им бъде оказана".

По-рано беше възстановено движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона през прохода "Предел", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/. Отпадат и всички ограничения по пътя Банско - Гоце Делчев, допълниха oще от  Агенцияга.

Електроснабдяването в района остава проблем. Голямата авария в местността Широка поляна върви към отстраняване, но времето създава трудности на аварийните екипи, посочи Николов.

“Мокрият сняг и падащите дървета късат електропроводи и създават проблеми на екипите на EVN“, добави главният комисар.

Сложна остава пътната обстановка след обилните снеговалежи, започнали от вчера. Отстранени са десетки паднали дървета, над 100 машини са почиствали снега.

Със закъснение ще бъде отворена и ски зоната над Банско. В момента се проверяват всички съоръжения, както и терените за паднали дървета. Обилният снеговалеж затруднява работата на машините за утъпкване на пистите. От дружеството информират, че в момента се почиства и пътя за планината и предупреждават скиорите и туристите да не предприемат рискови опити с автомобилите.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Херо Мустафа ще е новият посланик на САЩ в България

Херо Мустафа от Калифорния ще бъде новият извънреден и пълномощен посланик на САЩ в България, съобщава БГНЕС. Тя е номинирана за посланик от президента Доналд Тръмп. Г-жа Мустафа ще замени на този пост Ерик Рубин. Тя е дипломат от кариерата. В момента е заместник-ръководител на посолството на САЩ в..

публикувано на 18.06.19 в 17:17

Пеликанчетата вече ловят риба

Излюпените в средата на март къдроглави пеликани в резерват „Сребърна“ вече са напълно самостоятелни, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе. Те плуват, ловят риба и правят облитания. Останалите птици, които са били обезпокоени от навлизане на енотовидно куче в колонията, са загнездили в източната част на резервата. Те..

публикувано на 18.06.19 в 16:56

Над 250 пенсионери от Варна са записани в общинските профилактични програми

Над 250 пенсионери до момента са се записали за прегледи по безплатните общински профилактични програми, като най-търсените са скрининг на диабета, на щитовидната жлеза, както и програмите за профилактика на женското здраве. "Инициативата е полезна, има много желаещи", заявиха представители на „Съюза на пенсионерите 2004“ пред кмета Иван..

публикувано на 18.06.19 в 16:24

Французите сменят руснаците на имотния пазар

Ръст на чужденците, които търсят жилище във Варна и региона, отчетоха брокери по време на бизнес закуска, организирана от уеб платформа за реклама на имоти. Данните показват, че на фона на отлива на руски граждани, нараства интересът на германци, французи и англичани, пожелали да придобият имот в морския град и околностите му. Жилищата в курорта..

публикувано на 18.06.19 в 16:19

Лавандулова дестилерия трови въздуха в Генерал Тошево

Жители на Генерал Тошево алармират за системно замърсяване на въздуха от местна дестилерия. Три жалби са били подадени до този момент в общината в добруджанския град с оплакване от непоносим задушлив дим, вследствие на изгарянето на отпадъците от лавандуловия цвят. Според обитателите на един от кварталите в Генерал Тошево това се случва всяка..

публикувано на 18.06.19 в 16:15

15 къщи за гости ще бъдат проверени в Североизточна България

Общо 15 къщи за гости във Варненско, Добричко и Шуменско ще бъдат проверени от експерти на Държавен фонд "Земеделие"​.  Ще бъде изготвен доклад, който ще бъде представен на земеделския министър Десислава Танева. Става дума за обекти, които са в режим на петгодишен  мониторинг заради получено финансиране по оперативните програми на ЕС. Това съобщи..

публикувано на 18.06.19 в 15:30

Форум ще спира агресията в спорта

Тридневен форум между 19 и 21 юли ще обучи млади хора, свързани със спорта как да се борят с агресията. Проектът се нарича "България срещу агресията в спорта 2019" и се осъществява от Регионалната агенция за предприемачество и иновации-Варна в партньорство с Варненския свободен университет. Целта е изграждане на умения за социално отговорно поведение...

публикувано на 18.06.19 в 15:35