Разходка до Скалния манастир и Тюленовата пещера

Докосване до природата в село Тюленово организира в събота писателят Мариян Желев. Разходката е  по брега  - от Скалния манастир  през селището, покрай Тюленовата пещера и на финала - паметника на летците или Малкото море, както е популярно сред местните жители още: Сватята (Суатята). "Светът у нас е прикован в грипната ваканция, ние - в природата на Тюленово. Движението е здраве, въздухът - свобода, а Тюленово винаги ободрява (особено онези, които имат възможност да се ваксинират периодично с очарованието на скалите), споделя инициаторът на близкия контакт с природата.

Групата тръгва от Варна в 9 часа, утре. Групата от Добрич, среща е пред читалище "Изгрев" 1936 в  с. Тюленово - приблизително 10.30. По възможност ще се влезе и в Скалния манастир, ако стълбата е на своето място, уточнява организаторът. След това по екопътеката посока север  ще минат и покрай Тюленовата пещера. Тя няма да бъде разгледана отвътре, защото това е възможно единствено с лодка откъм Снимкаморето.
Обща продължителност на прехода - 90-120 минути. Съобщението за екскурзията се прави в последния момент, защото Мариян Желев се съобразява
с метеорологичната обстановка. Вятърът утре ще е поносим - юг, югозапад, 6.5 м/с. Температурата - бонус за сезона, десетина градуса. Желаещите да участват трябва да носят храна и вода и да бъдат с удобни топли обувки.

В социалните мрежи Мариян Желев пише : "Това ни е първото приключение за годината. Очакват ни, живот и здраве, много други. Благодаря на всички, които досега се включиха в тези другарски походи сред природата и направиха времето  приятно за "облицоване" с добри мисли! Благодарен съм - от свое име и с позволение и на останалите участници в приключенията - за новите запознанства и на затвърдените стари. Не лишавайте и децата си от възможността да са сред тези красиви български кътчета - дори и да не се присъедините към нашата челна група, споделяйте желанието си и мерака да бъдете на чисто сред природата."
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-новото българско село в България се намира в едно от най-чистите места на планетата

С решение на правителството от тази година ваканционното селище "Свети Константин" над град Пещера, Южна България, стана най-новото село в страната. Освен че има богато историческо минало, то е разположено и в един от най-чистите райони на планетата. Като курорт “Свети Константин” възниква край Пещера, през 1910 г., с указ на княз..

публикувано на 22.08.19 в 11:27

Коренът на "Шеметна Варна"

Отборното   състезание „Шеметна Варна” ще се проведе на 31 август от 10:00 ч. в Морската градина. Деветото издание е под надслов „Коренът” и ще припомни българските обичаи, народна памет и привичките на ежедневието в далечното минало. В „Шеметна Варна” отбори по трима и четирима души премерват сили срещу останалите участници като..

публикувано на 20.08.19 в 17:25

Руснак продава котка, лекуваща махмурлук, за 200 000 евро

Жител на руския град Ростов на Дон продава за 15 милиона рубли (около 200 000 евро) котка, за която твърди, че лекува махмурлук. Той е публикувал офертата в сайт за безплатни обяви и обяснява, че освен, че лекува махмурлук, котката, представена като „Мистична британка“, предпазва и мъжете от похотливи съседки. За РИА „Новости“ Михаил..

публикувано на 20.08.19 в 15:20

Вече и научно доказано: Разходка в парка "лекува" лошото настроение

Ако живеете в града и се чувствате тъжен, идете в близкия парк. Този съвет дават учени, след проучване на настроенията на гражданите, пише Ройтерс. Известно е, че дърветата в градовете понижават температурата и повишават качеството на въздуха. Ново изследване сочи, че те може да допринасят и за по-доброто настроение на жителите, уточнява БГНЕС. Екип от..

публикувано на 20.08.19 в 10:58
Участник в събор на бесарабски българи от Молдова и Украйна

Снимка в телефона или снимка на стената?

180 години се навършват през 2019, откакто фотографията е призната за изкуство от Френската академия на науките и изящните изкуства. Оттогава фотографията се развива и модернизира, за да можем днес да държим в джоба си телефон с камера, по-хубава от някои съвременни фотоапарати. Дали заснета с..

публикувано на 19.08.19 в 16:15

Татуировките през лятото – съветва ни Добрин Стойчев

Семпли, малки и цветни татуировки предпочитат да си правят варненци през това лято. Това са впечатленията на татуиста Добрин Стойчев (Don Pinko), който работи в студио в центъра на града.. „По-малко са клиентите през това лято. Хората не си правят големи татуси, понеже това отнема повече време, боли повече и изисква повече финанси“, отчете още..

публикувано на 20.08.19 в 08:00

Розово фламинго завладя Атанасовското езеро

Атанасовско езеро се е превърнало в привлекателно място за близки и далечни гости. Вероятно най-вълнуващи са многобройните птици фламинго, които намират спокойствие и сигурност в тихите басейни в северната част на езерото - територията на поддържания резерват. По време на орнитологичния мониторинг, извършван в рамките на проект „Лагуната на живота“..

публикувано на 19.08.19 в 15:52