Проверка на туристическите обекти преди сезона, предлагат варненски екскурзоводи

Всички значими туристически обекти да бъдат обходени от представители на министерството на туризма преди началото на туристическия сезон, предлагат от Съюза на екскурзоводите във Варна. На среща с министър Николина Ангелкова от съюза са посочили, че много от обектите са занемарени, липсват информационни табели, а инфраструктурата до тях е в лошо състояние, каза за радио Варна Христина Неделчева, председател на Съюза на екскурзоводите в морската столица.  

За пример тя посочи обекта "Провадия - Солницата" - най-старият солодобивен център, който все още има нужда да бъде пригоден за посещения от чуждестранни и български туристи. Там липсват инфраструктура, обозначение, информация. Табели липсват за Ивановските скални църкви, Плиска, Мадара, което е недопустимо за такива значими обекти в нашия район, каза още Неделчева.

Тази събота, на 9 февруари, в министерството на туризма ще се проведе конференция относно разработването на проект,  чрез който да бъдат популяризирани по-неизвестни, но изключително ценни  туристически обекти във вътрешния туризъм на страната ни. Повечето обекти, които ще бъдат включени са предимно в Западна и Югозападна България, ще се акцентира и на някои занаяти. На срещата са поканени и варненските екскурзоводи.

"Досега екскурзоводите не са били много силни участници в подобни прояви, а е редно да е така." , коментира за Радио Варна Христина Неделчева. Редно е екскурзоводите да бъдат запознати първи с тези обекти, да ги посетят и след това  да водят до тях туристи, смята още председателят на Съюза на екскурзоводите в морската столица.ВИЖТЕ ОЩЕ

500 кг заразена пушена скумрия е попаднала в търговската мрежа у нас

До потребителите в България са стигнали 500 кг. от заразената с листерия пушена риба. Това съобщи пред БиТиВи д-р Кремена Стоева, началник отдел "Контрол по храните" в БАБХ.  Гражданите, закупили този продукт, могат да го върнат в магазините. Рибата е пушена скумрия във вакуумна опаковка, произведена от Ocean Fish - Румъния, с партиден № L..

публикувано на 19.10.19 в 10:52

Проф. Пламен Панайотов: "Категорично смятам, че младите лекари трябва да остават и да се реализират в България"

В навечерието на Деня на българския лекар 19-и октомври Българският лекарски съюз връчи престижните награди на медицинската гилдия за 2019 г. Званието „Лекар на годината 2019“ получи проф. Пламен Панайотов, който е началник на Клиниката по кардиохирургия в Университетската болница „Св. Марина“ във Варна, преподавател в Медицински университет..

публикувано на 19.10.19 в 09:37

"Поход за свобода" срещу трафика на хора ще се проведе в цяла България

За шеста поредна година Фондация “А21 България” организира в България най-мащабната информационна кампания против трафика на хора в света: Поход за свобода. Събитието е посветено на Европейския ден за борба с трафика на хора, което се провежда ежегодно в повече от 450 града в над 50 държави по цял свят и с това се превръща в най-голямата и..

публикувано на 19.10.19 в 08:29

Поход на свободата ще има днес в Добрич

Поход на свободата по повод Европейския ден за борба с трафика на хора ще се проведе днес в Добрич. Инициативата се организира от Фондация „А21“ с подкрепата на Българския червен кръст в Добрич. Символичният манифест цели да покаже, че проблемът със съвременното робство продължава да бъде актуален, да призове да се сложи край на трафика на хора и да..

публикувано на 19.10.19 в 07:05

Мъгливо и облачно сутринта, слънчево в по късните часове на деня

Сутринта ще има ниска слоеста облачност, на места мъгла. Постепенно облачността ще намалее и на много места ще преобладава слънчево време. Ще духа югоизточен вятър, слаб, на места до тихо. Максимални температури  между 21 и 26 градуса, в районите с по-трайна мъгла – по Черноморието и по поречието на река Дунав, максималните ще са 17-22 градуса, за..

публикувано на 19.10.19 в 06:26

Два кораба заминават за мисии на НАТО от Атия

Два български кораба заминават за участие в мисии на НАТО от Военно-морска база Атия. Те бяха изпратени днес с тържествен ритуал. С над 140 души екипаж фрегатата "Верни" заминава на едномесечно участие в операцията на НАТО за морската сигурност в Средиземно море - "Сий Гардиън". Командирът на Флотилията от бойни и спомагателни кораби..

публикувано на 18.10.19 в 17:19

Евростат: 21% от населението на България е над 65 години

21 процента от населението на България е на възраст над 65 години, сочат най-новите данни на Евростат. Според прогнозите през 2050 г. почти всеки трети човек у нас ще е на над 65-годишна възраст.  Според публикацията страната ни е в крак с общите тенденции за застаряване на населението и увеличаване на продължителността на живота. В..

публикувано на 18.10.19 в 17:17