Жените-моряци продължават да са екзотика

В  търговското корабоплаване по света има негласна дискриминация относно назначаването на жени, едва два процента от хората с морски професии са жени. Това каза днес във Варна д-р Пинар Оздемир от Морския университет "Пири Рейс" в Истанбул по време на международна конференция, посветена на управлението на различията в морската професия.

Форумът се провежда в рамките на проект MENTORESS по програма "Еразъм+", по който си сътрудничат морските академии на Турция, Румъния, Полша и България.

В четирите държави, които си партнират по проекта, е направено изследване за наличие на дискриминация срещу жените в морския бизнес, обясни Оздемир. По думите й, цитирани от БТА, резултатите сочат, че дамите имат такова усещане, като в търговското корабоплаване има разлики и в заплащането на мъже и жени на едни и същи позиции, докато във Военноморските сили този проблем не съществува.

Една от основните цели на проекта е модернизация на висшето морско образование и повишаване равнището на заетост на жените в морските професии, както и повишаване на техния брой на ръководни позиции в морската индустрия, допълни зам.-началникът на Висшето военноморски училище /ВВМУ/ във Варна кап.I ранг проф.Калин Калинов. По думите му университетите ще разработят съвместни обучителни програми, като ще се акцентира върху подготовката на младежите как се работи в смесени екипи.

През последните години нещата у нас се променят и вече близо 60 на сто от студентите във ВВМУ са жени, каза още Калинов. По думите му изненадващо военният флот е много по-толерантен към назначаването на дами от търговския.ВИЖТЕ ОЩЕ

Очаква се 15-часово безводие за хиляди варненци

Поради реконструкция на бул. "Съборни" от фирма "Хидрострой", на 26 февруари (вторник), от 9 до около 24 часа с нарушено водоподаване и без вода ще бъде карето, заключено между булевардите - "Цар Освободител", "8-ми Приморски полк", "Мария Луиза", ул. "Д-р Пискюлиев" и  ул. "Отец Паисий" . Информацията е на ВиК-Варна.

публикувано на 23.02.19 в 16:09

И в неделя остава студено

През денонощието облачността ще е променлива, по-значителна над Югоизточна България и главно там е възможно да прехвърча съвсем слаб сняг. Вятърът от север ще продължи постепенно да отслабва, като през нощта ще е умерен, по крайбрежието и в Югоизточна България силен, а утре слаб до умерен, по крайбрежието умерен до засилен. Минимални..

публикувано на 23.02.19 в 14:25
Владимир Береану

Владо Береану: Кьовеши знае за корупцията в България, за това сме гласували срещу нея

„Лаура Кьовеши е единственият кандидат за европейски прокурор, който е наясно с корупцията в Румъния и България. Това е причината ние да гласуваме срещу нейната кандидатура”, коментира в предаването „Позиция” на Радио Варна журналистът Владо Береану. Според него, румънският кандидат има сериозни шансове да бъде избран. Процедурата е дълга, тя..

публикувано на 23.02.19 в 14:18

Разрушиха дома на наркобарона Пабло Ескобар

В Меделин, Колумбия, разрушиха дома на наркобарона Пабло Ескобар. Шестетажната сграда, известна като кооперацията "Монако", рухна за 3 секунди. Бяха използвани 180 детонатора.   Въпреки обособената зона за сигурност, близо 1 600 души наблюдаваха събарянето. Градските власти в Меделин се решиха на подобна стъпка с идеята да се намали интересът..

публикувано на 23.02.19 в 14:17

Турски преподаватели обучиха наши кадри за туризма

Сертификати за преминато петдневно обучение получиха 60 администратори, сервитьори и камериерки от курортните комплекси "Златни пясъци" ,"Албена" и  "Св.Св. Константин и Елена" на церемония в един от големите хотели в "Златни пясъци " край Варна. Трима турски преподаватели от Министерството на културата и туризма в южната ни съседка са..

публикувано на 23.02.19 в 13:52
Даниел Стефанов

Даниел Стефанов: Всяка партия, която е променяла изборните правила в последния момент, е губила изборите

Почти всяка партия, която е променяла изборните правила в последния момент, е губила изборите. Това коментира в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” Даниел Стефанов от Европейския център за външна политика. Изборното законодателство трябва да променя само след като бъде постигнат консенсус между политическите партии и това не трябва да..

публикувано на 23.02.19 в 13:35

Влакове закъсняват. Причината - аварирал локомотив

Нощната влакова композиция от Варна за София престоя между гарите Реброво и Своге, заради авария на друг локомотив. Малко след 4 часа тази сутрин движението на влаковете е било спряно за около три часа. Започнала е работа по отстраняване на аварията и движението на влаковете в участъка вече е възстановено, но се извършва със закъснение. Всички..

публикувано на 23.02.19 в 13:25